Blog

Rešenja za masnu kosu

Rešenja za masnu kosu – prvo otkrijte uzrok problema

Masna kosa može da vas spreči da izgledate i osećate se najbolje. Poput masne kože i akni, može izazvati osećaj nezadovoljstva i nelagode zbog fizičkog izgleda.

To može biti posebno teško ako ne znate uzrok masne kose ili kako ovaj problem staviti pod kontrolu. Svi želimo da naša kosa i koža izgledaju zdravo, masna kosa rešenje za Vas potražite u našim savetima.

Čitajte dalje da biste saznali više o tome šta uzrokuje masnu kosu i šta možete da uradite da ukrotite masnu kosu.

7 načina da se rešite masne kose

Generalno, nekoliko promena u vašoj rutini lepote može pomoći vašoj kosi da održi prirodni sjaj bez dodatne masti.

1.Pranje kose
Moguće je da su krive vaše lične higijenske navike. Premalo ili čak prečesto pranje šamponom može doprineti masnoj kosi.

Obično, ako imate masnu kosu, trebalo bi da šamponirate kosu svaki dan. Pranje više od jednom dnevno može dovesti do toga da vaše žlezde preterano reaguju i proizvode više ulja kako bi nadoknadile dodatno pranje šamponom.

Takođe ćete želeti da izaberete šampon koji je napravljen za masnu kosu. Ovi proizvodi su dizajnirani da čiste kožu glave i kosu bez dodavanja dodatne vlage.

Ako perut ili seboroični dermatitis doprinose problemima vaše kože glave, izaberite proizvod sa cink piritionom, da ubijete bakterije i gljivice, ili proizvod sa salicilnom kiselinom kako biste se oslobodili viška ulja i ljuskica.

2. Budite nežni sa korenom kose

Kada perete šampon, koncentrišite se na ribanje vlasišta – ali ne previše. Trljajte umereno, dovoljno da utrljate sapun, ali ne tako jako da biste iritirali vlasište. Iritacija može preterano stimulisati vaše žlezde i uzrokovati da proizvode više sebuma.

Temeljno isperite kosu pre izlaska iz tuša. Ostaci šampona ili balzama mogu stvoriti film na vašoj kosi, čineći je masnom.

masna kosa u korenu

3. Pažljivo kondicionirajte

Regenerator vam pomaže da vratite vlagu vašoj kosi i sprečite je da se zapetlja.

Vašim krajevima će možda trebati malo dodatne nege, ali vašem skalpu nije potrebna pomoć da se zamasti.

Ne nanosite regenerator na vlasište, umesto toga umasirajte ga u krajeve.

4. Ruke dalje od kose

Pokušajte da ne češljate ili dodirujete kosu više nego što je potrebno.

Često četkanje može stimulisati vaše žlezde da proizvode više sebuma. Rukovanje kosom ne samo da može pomoći da se više sebuma kreće niz folikule, već može dodati ulja iz vaših ruku u kosu.

5. Probajte suvi šampon izmedju pranja kose

Ako želite da kupite malo više vremena između pranja, suvi šampon ili prašak koji upija ulje može pomoći. Ovi proizvodi su napravljeni da apsorbuju dodatna ulja, maskiraju svaki miris i dodaju dodatni volumen.

6. Dubinsko pranje kose

Vremenom neki proizvodi mogu prouzrokovati da sloj ostane na vašoj kosi, čak i ako ste je oprali. Ovo može doprineti da vaša kosa bude masna.

Šampon za dubinsko pranje je napravljen da ukloni sve naslage ili film sa vaše kose. Ovaj proizvod treba koristiti jednom ili dva puta mesečno da biste se rešili ostataka proizvoda za stilizovanje ili drugih šampona i balzama.

7. Izbegavajte proizvode koji dodaju vlagu

Ako vaša kosa već proizvodi dodatna ulja, upotreba proizvoda za oblikovanje na bazi ulja nije najbolja ideja. Koristite lak za kosu ili penu za stilizovanje bez utezanja kose ili dodavanja više masti.

Uzroci masne kose

Ulja u vašoj kosi potiču iz lojnih žlezda pričvršćenih za svaki folikul dlake. Žlezde proizvode masnu supstancu zvanu sebum koja putuje uz folikul dlake kako bi vlažila kožu i kosu.

Kada ove žlezde ne funkcionišu normalno, to može izazvati probleme sa kožom i kosom. Na primer, akne se formiraju kada telo proizvodi dodatni sebum, uzrokujući da se mrtve ćelije kože lepe i začepljuju pore.

Drugo stanje uzrokovano previše sebuma naziva se seboroični dermatitis. Na vlasištu i licu pojavljuju se mrlje od ljuskave crvene kože. Izgledaju masno i mogu se ljuštiti i svrbe.

pranje masne kose

Hormoni mogu uzrokovati da vaše lojne žlezde proizvode više sebuma.

Zbog toga se tinejdžeri često bore sa masnom kožom i aknama.

Žene takođe mogu primetiti razliku tokom trudnoće ili menstruacije.

Možda je genetski verovatnije da će vaše telo proizvoditi dodatni sebum od drugih. Ovo se može promeniti sa godinama. Kako starimo, naša tela proizvode manje ulja.

Postoji razlog zašto salon lepote ima proizvode namenjene različitim teksturama kose.

Sebum lakše putuje kroz ravnu kosu nego kroz kovrdžavu. Dakle, ako imate tanku, ravnu kosu, veća je verovatnoća da ćete se boriti sa masnom kosom.

Ljudi sa kovrdžavom kosom često moraju da dodaju više vlage proizvodima jer sebum ne dopire do njihovih krajeva.

Sledeći koraci

U nekim slučajevima, možda će vam trebati dodatna pomoć da biste stavili masnu kožu glave pod kontrolu.

Ako imate problema sa peruti ili seboroičnim dermatitisom, a niste imali sreće sa proizvodima bez recepta ili negom za sebe, dobra je ideja da posetite dermatologa.

Oni vam mogu pomoći da otkrijete osnovni uzrok problema sa kožom glave i po potrebi prepišete lekove ili proizvode za kožu na recept.

Da li je moguće trenirati kosu da bude manje masna?

Svako se bar jednom suočio sa masnom kosom – i verovatno ga je to iznerviralo.

Ali šta ako postoji način da se zauvek otarasite masti? Prema nekim ljubiteljima lepote, možda i postoji, a to se zove obuka kose.

Ideja nije baš nova, ali je postala sve popularnija poslednjih godina, posebno pošto je pokret dobio maha.

Trening za kosu je način da se smanji upotreba šampona kako bi se smanjila količina ulja, jer sastojci u šamponu mogu stvoriti nakupljanje i masnoću.

Iako ideja da se odviknete od čestog pranja kose – što je ono što je obuka za kosu – možda nije nešto što je nekima od nas prijatno da rade, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste s vremenom učinili kosu manje masnom.

Bilo da se radi o isprobanom režimu nege kože, koliko često perete kosu ili kozmetici koja vas zanima, lepota je lična.

nega masne kose

Koliko često treba da šamponiram kosu?

Istina je da ne postoji jedinstveni pristup ovome.

Koliko često perete kosu u velikoj meri zavisi od vašeg tipa kose i količine sebuma koje vaše skalp prirodno proizvodi, što varira od osobe do osobe.

Iako svakodnevno pranje šampona nije idealno za većinu tipova kose , posebno za kovrdžavu kosu, količina sebuma koju skalp stvara u velikoj meri zavisi od genetike i vaše prirodne fiziologije.

Ali mnogi frizeri veruju da koliko često perete kosu šamponom – u zavisnosti od tipa vaše kose – zapravo može pomoći u smanjenju nakupljanja masnoće, a da pritom ne nanesete štetu ili isušite prirodna i neophodna ulja vaše kose.

Ovo zapravo funkcioniše tako što manje perete šampon kako ne biste isušili vlasište.

Pravi izraz koji bi trebalo da se koristi je ‘trening lojne žlezde’, jer ona počinje tamo i spušta se do pramenova kose.

Za ljude koji peru kosu pet puta nedeljno ili više pokušajte da se smanjite na četiri puta nedeljno, a zatim postepeno na tri, pa dva puta nedeljno, i vidite kako to funkcioniše za vas.

Takođe preporučuje da izbegavate toplu vodu kada se tuširate, jer bi to takođe moglo isušiti vašu kožu glave – i pokrenuti lojne žlezde da proizvode više sebuma.

Ako posle nekoliko nedelja ne primetite razliku, pranje samo jedan do dva puta nedeljno možda neće raditi za vas.

Masna kosa rešenje za Vas:

Dubinsko čišćenje sa alojem za masnu kosu

Ovaj kućni lek nije od koristi samo u letnjim mesecima. Aloja je odlična maska za kosu i kožu glave jer uklanja višak ulja, bori se protiv nakupljanja proizvoda, umiruje kožu glave i štiti pramenove. Ostaće vam meka, zdrava kosa.

Izbegavajte proizvode sa silikonom ako imate masnu kosu.

Mnogi proizvodi, uključujući šampone, balzame, kreme i proizvode za stilizovanje, napravljeni su od silikona koji pomažu da se kosa zagladi i doda sjaj.

Pored dodavanja dodatnog sjaja koji može izgledati užasno kao mast, silikoni se mogu nakupiti na kosi i učiniti da izgleda prljavo, masno i otežano.

Najčešći silikoni koje ćete naći u proizvodima za kosu uključuju:

dimetikon
ciklometikon
amodimetikon
Silikoni takođe mogu sprečiti da korisna vlaga uđe u kosu.

Učinite uslugu svojim korenima i preskočite sve proizvode sa sastojcima koji se završavaju na „-konus“.

Bilo da se perete, četkate, stilizujete ili češete glavu, važno je da budete izuzetno nežni. Iritiranje vaše kože glave zapravo može da je preterano stimuliše i uzrokuje da vaše lojne žlezde proizvode još više ulja.

Pravilno isperite kosu da ne bude masna već prvog dana posle pranja

Provedite dodatni minut-dva pazeći da nemate sav šampon i balzam iz kose. Ovo može napraviti veliku razliku u izgledu i osećaju vaše kose.

Proizvodi koji su ostali mogu da oblože vašu kosu, čineći je prljavom i svrbi.

Izbegavajte da se igrate sa kosom i rukama je mastite.

Zavrtanje kose, grebanje po glavi, prolazak prstima kroz kosu — što se više igrate kosom, to će gore izgledati.

Češljanje i često dodirivanje kose može stimulisati masne žlezde. Možete uvući ulja za skalp u pramenove i dodati dodatna ulja iz ruku.

Pokušajte da održavate kosu sa suvim šamponom

Suvi šampon može biti spasitelj u malom. Ne može da zameni vlažno pranje, ali može pomoći da se osuši ulja i da vašoj kosi pruži čistiji izgled.

Mnogi suvi šamponi takođe dodaju dašak mirisa kako bi se osvežili.

Loša strana je što suvi šamponi dodaju ostatke koji mogu učiniti da vaša kosa i vlasište budu prljavi. Takođe isušuje kosu, tako da je najbolje da je koristite samo s vremena na vreme i da je potpuno isperite sledećeg dana da biste izbegli iritaciju i oštećenje.

Ako imate masnu kosu, možda biste želeli da razmislite o dodavanju laganog regeneratora.

Lagani regenerator može pomoći da se dopuni i uravnoteži vlaga na vašem skalpu bez slanja u režim prekomerne proizvodnje. Masna kosa je često rezultat toga što je skalp primio poruke da proizvodi više ulja jer se kosa suši od raznih proizvoda.

Masna kosa takođe može biti posledica lošeg ispiranja nakon nanošenja proizvoda tokom procesa pranja kose.

Možda ćete želeti da prvo probate kondicioniranje, a zatim šamponiranje da biste uklonili dodatne ostatke ili jednostavno uklonite svoj tradicionalni regenerator i isprobajte sprej za regeneraciju koji se ne unosi (samo na vašim krajevima).

Masna kosa rešenje za Vas može biti u vašoj kuhinji:

Koristite “uradi sam” suvi šampon
Nemate suvi šampon i treba vam malo? Kukuruzni skrob ili bebi puder su klasične zamene za „uradi sam“. Dodavanje kakao praha može učiniti da nestane u tamnijoj kosi.

Duboko kondicionirajte kosu sa kokosovim uljem
Ne preskačite kožu glave sledeći put kada budete radili tretman kokosovim uljem. Ovaj tretman može pomoći u podizanju ulja sa vlasišta i korena uz dodavanje veoma cenjene duboke hidratacije.

Isperite jabukovim sirćetom kosu jednom mesečno

Iskoristite prednosti jabukovog sirćeta. Kada se pravilno razblaži, sredstvo za ispiranje jabukovog sirćeta može pomoći u uklanjanju nakupljanja proizvoda, balansiranju pH vlasišta i smanjenju kovrčanja.

masna kosa razlozi

Masna kosa rešenje za Vas

Šampon sa uljem čajevca dobar je za masnu kosu

Studija iz 2002. godine otkrila je da antibakterijsko ulje čajevca poboljšava perut, smanjuje svrab i smanjuje masnoću. Potražite šampon koji uključuje ulje čajevca kao jedan od aktivnih sastojaka da biste postigli puni efekat.

Planirajte pranje kose oko treninga

Ovo se verovatno podrazumeva, ali znojenje širi ulja i može učiniti da vaša kosa izgleda manje nego sveža. Pokušajte da isplanirate pranje šampona oko najznojavnijih treninga kako biste izvukli maksimum iz svakog pranja.

Operite kosu nakon nošenja šešira ili kačketa

Šeširi, šalovi i trake za glavu mogu širiti ulja i zadržavati toplotu. Uklonite kosu sa šešira i njene neželjene efekte brzim pranjem. Ili koristite pribor za glavu da biste produžili vreme sledećeg pranja.

Nanesite hamamelis na kosu koja je masna
Ovaj napitak je iznenađujuće zgodan za prljavu kosu. Hamamelis može ublažiti svrab, zatvoriti pore koje proizvode ulje i smanjiti upalu uzrokovanu peruti, neravnotežom pH ili drugim poremećajima kože glave. Takođe je dovoljno nežan za upotrebu na osetljivom skalpu.

Neprestano povlačenje kose može dovesti do bržeg širenja ulja na koži glave i da vaša kosa izgleda masnije.

Ovo posebno dobro funkcioniše ako ostavite kosu prvi dan posle pranja i nosite je dan pre pranja.

Zeleni čaj pomaze kao rešenje za masnu kosu
Ovaj moćni napitak je takođe dobar za vašu kosu. Ekstrakt zelenog čaja je dokazan kao pouzdan izvor da smanjuje proizvodnju sebuma i hrani kožu kada se primenjuje lokalno.

Olakšajte sebi i uzmite šampon koji sadrži zeleni čaj.

Ponekad je lakše jednostavno se ne boriti protiv masne kose nego samo vezati kosu u rep. Osim toga, prirodna ulja će vam pomoći da hidrirate kosu i sutra će vam pružiti još bolji dan za kosu.

Ako ste dozvolili da ulje zaista izmakne kontroli, maska od meda može vam pomoći da umirite kožu glave i sprečite ili lečite perut, zahvaljujući svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima.

Jedno istraživanje iz 2001. pokazalo je da jednostavna mešavina 90 odsto sirovog meda i 10 odsto vode pomaže u smanjenju simptoma seboroičnog dermatitisa kao što su svrab, crvenilo, perutanje i prekomerna proizvodnja ulja.

Masna kosa može biti uzrok lošeg dana. Dobra vest je da postoji mnogo lekova i rešenja za masnu kosu, koji će vam pomoći da kosu držite pod kontrolom.

Nadamo se da Vam je bio koristan naš tekst “Masna kosa rešenje za Vas”

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

8 saveta za negu grube kose

Gruba kosa može zahtevati dodatnu hidrataciju kako bi se sprečilo oštećenje dužine kose. Imamo za vas 8 saveta za negu

Opadanje kose posle dijete

Kako su gubitak težine i gubitak kose povezani? U nekim slučajevima, gubitak težine može dovesti do gubitka kose. Opadanje kose

Kako da kosa brže raste?

Neki načini za podsticanje zdravijeg i bržeg rasta kose mogu uključivati ishranu sa više proteina, korišćenje proizvoda napravljenih od kofeina,

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.