Opadanje kose – postoji rešenje!

U tekstu ispod preporučenih preparata saznajte o razlozima i uzrocima opadanja kose. Inovativni preparati eminentnih brendova efikasno sprečavaju i leče prekomerno opadanje kose.

Prikazani svi od ukupno 27 rezultata

Kerastase Genesis Nutri-Fortifiant kupka za tanku kosu 250ml

3,395.00 RSD
Prodato proizvoda: 21

Kerastase Specifique Aminexil ampule protiv gubitka kose 10x6ml

5,600.00 RSD
Prodato proizvoda: 7

Kerastase Genesis serum za kosu 90ml

5,150.00 RSD
Prodato proizvoda: 22

VIVISCAL SET šampon i balzam

3,380.00 RSD
Prodato proizvoda: 11

VIVISCAL SET 3 proizvoda za žene

9,270.00 RSD
Prodato proizvoda: 10

Kerastase Genesis Reconstituant maska 200ml

6,090.00 RSD
Prodato proizvoda: 7

VIVISCAL SET 3 proizvoda za rast kose

6,370.00 RSD
Prodato proizvoda: 23

Tecna TEABASE INVIGORATING šampon 250ml

3,350.00 RSD
Prodato proizvoda: 19

Viviscal Strengthening Conditioner – Balzam za kosu 250ml

1,690.00 RSD
Prodato proizvoda: 27

Viviscal Thickening Serum – Za dodatni volumen kose 50ml

2,990.00 RSD
Prodato proizvoda: 17

Schwarzkopf Professional Scalp genesis root activating serum 7x10ml

Original price was: 5,000.00 RSD.Current price is: 4,500.00 RSD.
Prodato proizvoda: 1

Kerastase Genesis set maska i kupka

8,000.00 RSD
Prodato proizvoda: 7

Šta preduzeti i kako sprečiti pojačano opadanje kose kod muškaraca i žena

Adekvatna i kvalitetna nega su neophodan korak u rešavanju problema pojačanog opadanja kose. Počnite sa intenzivnim tretmanima i namenskim šamponima koji poboljšavaju cirkulaciju i pospešuju rast kose te vremenom deluju na to da kosa postane gušća i jača. U našoj ponudi pronađite za sebe tablete koje sprečavaju dalje opadanje i podstiču rast kose. Kod nas možete pronaći Viviscal tablete za muškarce i za žene. Preporučeno je da se upotrebljavaju 3-6 meseci za optimalne rezultate. Esencijalni vitamini i hranljive materije, poput proteina, koje dobijate zdravom, raznovrsnom i uravnoteženom ishranom, obezbeđuju dobro zdravlje celog tela. Obogatite unos vitamina i minerala, ovim tabletama a benefiti se vide i na koži, noktima i imaćete više energije tokom dana. Efekte tableta još pre i bolje ćete primetiit ako koristite namenske šampone koji podstiču rast kose i stimulišu mikrocirkulaciju temena.

Opadanje kose - suočavanje sa problemom

Opadanje kose predstavlja veliki estetski ali i psihički problem. Gubitak kose izaziva strah i nesigurnost zbog mogućnosti da kosa više nikada ne izraste. Da bi ste manje brinuli kad vidite otpale dlake nakon pranja kose ili tokom češljanja, treba da znate koje su faze rasta kose.
Faze rasta kose
Normalno dlaka ima cikličan rast i postoje faze rasta kose. Kosa raste 2 do 6 godina, što se naziva anagena faza. Nakon toga dlaka stagnira, ne raste oko 3 meseca i nalazi se u fazi mirovanja telogena faza. Nakon mirovanja sledi ispadanje dlake koje se odvija 2 do 3 nedelje,to je katagena faza. Zdrava kosa prolazi kroz ove faze u navedenim intervalima. Postoje brojni uzroci opadanja kose. Često su to prolazna stanja, koja nekada prolaze bez ikakve terapije ili se povlače nakon prestanka delovanja štetnog uticaja. Kad primetite pojačano opadanje kose najbolje je da počnete sa korišćenjem šampona protiv opadanja kose. Opadanje kose je deo prirodne ravnoteže — neke vlasi opadaju dok druge rastu. Kada se ravnoteža prekine  kada kosa opada a manje dlaka raste, dolazi do gubitka kose. Gubitak kose se razlikuje od opadanja kose. Medicinski izraz za gubitak kose je "alopecija".

Razlozi opadanja kose

Gubitak kose ili alopecija je vrlo česta pojava i više od jedne trećine žena tokom života ima značajan gubitak kose. Nakon koštane srži, kosa je drugo najbrže rastuće tkivo u telu. Kao rezultat toga, mnogi metabolički poremećaji se mogu manifestovati alopecijom i gubitak kose može biti prvi klinički znak sistemske bolesti. Skalp sadrži, u proseku, 100.000 vlasi. Više od 90% ovih dlaka aktivno raste, a nazivaju se anagenskim dlakama. Anagen dlake su usidrene duboko u potkožnu masnoću i ne mogu se lako izvući. Dlaka može ostati na koži glave 3 do 7 godina pre nego što ispadne i bude zamenjena novom kosom.  Kosa prelazi u telogen, fazu mirovanja koja traje 3 meseca. Telogena dlaka se nalazi više u koži i može se relativno lako izvući. Normalno, skalp gubi približno 100 telogenih dlaka dnevno. Pored odnosa anagene kose i telogene kose, prečnik kose folikula određuje pokrivenost skalpa.

Uzroci gubitka kose

Ćelavost ili opadanje kose može biti rezultat genetike, hormonalnih promena, zdravstvenih stanja ili normalnog dela starenja. Svako može da izgubi kosu na glavi ali je to češća pojava kod muškaraca. Ćelavost se obično odnosi na prekomerni gubitak kose sa vašeg vlasišta. Nasledni gubitak kose sa godinama je najčešći uzrok ćelavosti. Najčešći uzrok  gubitka kose naziva se androgena alopecija. Ovo stanje je često porodično. Nedostatak gvožđa ili smanjeni nivo gvožđa su povezani sa gubitkom kose, i najčešće se ishranom ili suplementima može nadoknaditi i sprečiti opadanje kose.

Nedostatak vitamina uzrokuje opadanje kose

Nedostaci riboflavina, biotina, folata i vitamina B12 su povezani sa gubitkom kose. Gubitak kose ne utiče samo na vaš izgled, već može izazvati emocionalni stres i uticati na vaše samopouzdanje. Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste sprečili opadanje kose.

Jedite dodatne proteine za prevenciju opadanja kose

Možda ne dobijate dovoljno proteina svakog dana i to može uticati na rast kose. Naročito ako ste vegan ili vegetarijanac, možda ćete morati da povećate količinu proteina koju konzumirate.

Suplementi protiv opadanja kose

Vaš lekar može da uradi različite testove da vidi da li imate nedostatak vitamina. Određeni vitamini i minerali kao što su vitamini A, B, C, D, E, cink i gvožđe mogu uticati na rast kose. Održavajte kvalitetnu negu kose i kože glave Izbegavajte intezivne tretmane za kosu kao što su često peglanje kose, farbanje kose i beljenje. Frizure poput čvrstih repova ili pletenica mogu uticati i na vašu kosu. Održavajte kožu glave zdravom tako što ćete redovno prati kosu i kožu glave profesionalnim preparatima za vaš tip kose.

Razlika opadanja kose kod muškaraca i kod žena

U poređenju sa ženama, gubitak kose se može desiti muškarcima u mlađem dobu. Žene obično nemaju problem sa pojaćanim opadanjem i ćelavosti pre 5o-te godine. Žene dožive gubitak kose oko 10 do 15 godina kasnije od muškaraca, žene koje su u postmenopauzi počinju da gube kosu zbog hormona.

Koji su znaci opadanja kose kod žena?

Vidite da vam svakodnevno više dlaka opada bilo na četki, na podu, pod tušem ili na jastuku. Videti primetne pečate na glavi bez kose, uključujući deo na vrhu glave koji postaje širi, tačka potiljka se širi. Više se vidi kože glave kroz kosu, razdeljci su sve širi. Gubitak kose utiče na različite delove vlasišta kod muškaraca u odnosu na žene. Androgena alopecija ne utiče na svaki folikul dlake na vašem skalpu. Zbog toga muškarci imaju tendenciju da gube kosu u prednjem delu i kruni glave, dok se kod žena stanji kosa na vrhu glave. Kod žena prednja linija kose je obično pošteđena opadanja.

Preporučeni preparati protiv opadanja kose

Viviscal Densifying Shampoo – šampon za rast kose

Naša preporuka je da koristite organske proizvode, koji ne sadrže štetne sastojke i neguju kosu dok otklanjaju problem opadanja kose. U setu koji Vam preporučujemo imate compleks vitamina , šampon i kodicioner, sve što je potrebno za profesionalnu negu kose.

Tecna teabase invigorating 

Organski šampon protiv opadanja kose - za retku kosu i za posebno stresan period. Efikasno eleminise toksine iz kose i vlasišta stvarajući optimalnu osnovu za zdrav rast kose. Organski šampon protiv opadanja kose. Za jaku kosu i pravilan rast kose. Posle mesec dana primetićete značajnu promenu i dosta više kose. Pojaviće se nova mlada kosa i dobićete volumen. Napokon ćete biti zadovoljni svojom kosom. Koristite šampon uz aromatic condicioner, koji pomaže obnavljanju skalpa

Schwarzkopf professional root activating šampon

Ovaj profesionalni šampon za kosu je odličan za sve koji imaju problema sa opadanjem kose jer podstiče rast kose, aktivira koren kose i stimuliše cirkulaciju skalpa.

Indola Root activating šampon

Šampon protiv opadanja za tanku kosu, smanjuje gubitak kose i povećava gustoću nakon 6 nedelja kontinuiranog korišćenja.

Tecna teabase invigorating set protiv opadanja kose

Savršeno rešenje protiv opadanja kose a rezultate ćete videti posle par tretmana. Preporučujemo da jednom nedeljno uradite tretman a između perete kosu Invigorating šamponom. Naši klijenti u salonu su prezadovoljni bićete i Vi.

Opadanje kose u trudnoći

Nakon trećeg meseca trudnoće kao i nedelju dana nakon porođaja, žene su pod jakim uticajem hormona, posledično veći broj vlasi na glavi raste. Znači da se veći deo korenova dlake (folikula) nalazi u fazi rasta. Nakon porođaja kosa prestaje da raste i ulazi u fazu mirovanja. Ova faza mirovanja traje dva do četiri meseca. Zatim prirodno dolazi period kada kosa opada. To opadanje traje nekoliko nedelja. Kosa najčešće ravnomerno opada. Nekada je izraženije opadanje na slepoočnicama, ali nikada ne dolazi do potpune ćelavosti. Mnoge žene primete da im kosa dosta opada i da se smanjuje njena gustina, dok kod nekih to nije naročito upadljivo. To je jedan normalan proces i kosa ubrzo počinje ponovo da raste i do bebinog prvog rođendana dobije raniju gustinu. Nikakvo lečenje nije potrebno.

Razlozi opadanja kose

Zbog delovanja različitih štetnih faktora dolazi do remećenja normalnog rasta dlake. Pošto je dlaka najmanje osetljiva u fazi mirovanja, pri delovanju štetnih agenasa ona prestaje da raste. Nakon mirovanja od oko tri meseca kosa počinje da opada ravnomerno po celoj glavi. Stepen opadanja kose je različit i zavisi od vrste, intenziteta i dužine štetnog delovanja. Dnevno može da opadne 150 do 700 dlaka. Postoje brojni uzroci kao: visoka temperatura, grip, operacije, lekovi, drastične dijete za mršavljenje. Stres takođe ima važnu ulogu u nastanku opadanja kose obzirom da medijatori stresa, kao kortizol, prolaktin i ACTH, sprečavaju rast dlake. Hormoni štitne žlezde takođe utiču na rast dlaka na glavi. Hipotireoza je povezana s gubitkom kose. Pojačano opadanje kose zbog problema štitne žlezde najčešće prolazi za 12 meseci. U nekim slučajevima ispadanje kose počinje sporije i može trajati mesecima pa i godinama (hronični oblik). Kod telogenog efuviuma se lečenje sastoji u uklanjanju delovanja štetnog proizvoda/ leka koji je doveo do opadanja kose. Nikakvo drugo lečenje nije potrebno.

Naglo opadanje kose

Naglo opadanje kose, posledica je delovanja nekog štetnog faktora koji je naglo prekinuo fazu rasta dlake. Pošto se u toj fazi (anagena faza) nalazi većina dlaka (85-90% folikula dlaka) njihovo opadanje je očigledno na celoj glavi. Uzok ovakvog opadanja kose može biti jonizujuće zračenje, citostatici i drugi toksični lekovi, hipoproteinemija i stroge dijete.

Kružno opadanje kose

Uzrok kružnog opadanja dlake najčešće na potiljku, ređe na bradi, brkovima, obrvama i trepavicama, nije potpuno razjašnjen. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu ima infekcija, stres i endokrini poremećaji, u poslednje vreme preovladava mišljenje da je to posledica autoimunog procesa. Takođe je veliki uticaj nasleđa, odnosno genetska predispozicija. Na pojedinim delovima kože prestaje rast dlake i nakon perioda mirovanja dolazi do njenog opadanja. Proces opadanja započinje u jednoj tački, a zatim se koncentrično širi povećavajući deo bez dlake. Koren dlake ne gubi sposobnost obnove. Gornji deo dlake je normalne debljine, zatim je prelomljen u jednoj tački ispod koje je dlaka istanjena. Opadanje kose, koje je bez ikakvih tegoba ili drugih nuspojava, najčešće primeti frizer. U našim salonima dnevno imamo klijenta koji se žali na pojačano opadanje kose i na osnovu dugogodišnjeg iskustva predlažemo vam rešanja.

Preparati protiv opadanja kose - najnovija preporuka stručnjaka

Viviscal Pro (dodatno obogaćena vitaminska suplementacija za oba pola) 60komada
Viviscal Man – Suplementi za kosu kod muškaraca 60kom
Viviscal Maximum Strength – Suplementi za kosu namenjen ženama 60komada
U najboljem slučaju kosa se potpuno regeneriše za 4 do 10 meseci. Međutim ukoliko hronična bolest traje godinama, javljaće se nova polja bez dlake, a stara područja se šire. Loš prognostički znak je opadanje kose u vidu trake oko skalpa. U najtežim slučajevima alopecije,kosa totalno opadne. Kada kosa ponovo počne da raste obično je bez boje. Kasnije kod mlađih osoba postepeno povrati boju, što se kod starijih od 40 godina obično ne dešava.

Dermatologija i opadanje kose

Dijagnoza opadanja kose se postavlja na osnovu izgleda temena i trihograma, proces koji vrši dermatolog. Lečenjem se podstiču korenovi dlake na ponovni rast. Lokalno se koristi cignol, kortikosteroidne masti u trajanju od 2 do 3 meseca, rastvor minoxidil (2 do 5%) i imunoterapija kod koje se alergogenim supstancama izaziva ekcemska reakcija. Ovo su isključive terapije koje određuje i prati dermatolog. Od opšte terapije koriste se kortikosteroidi, PUVA terapija i iradijacija tela. U blažim slučajevima dlaka može da poraste i bez ikakve terapije. U težim slučajevima i terapija može dati samo prolazno poboljšanje.

Opadanje kose usled bolesti

Kada naš organizam i imunološki sistem, aktivno rade kako bi telo zaštitili ili odbranili od bakterija i virusa, dešava se da napadnuti budu i folikuli dlake. Folikuli se tad smanjuju, oslabe i praktično prestaju da proizvode dlaku, što dovodi do opadanja. Najrizični grupa su lica koja imaju autoimune bolesti, dijabetes tipa1, artritis itd.

Opadanje kose posle korone

Sve više žena povezuje gubitak kose sa koronom. Ono što je važno naglasiti jeste da se posle izvesnog vremena kosa vraća u normalu i vraća svoju gustinu. Kada imate grip, bilo kog tipa, ogranizam je usmeren na borbu protiv bolesti, i sve važne minerale vitamine, šalje mišićima, plućima pa je zadnje u organizmu što dobija hranljive sastojke, upravo folikul dlake. Uvek je dobro da iz prevencije koristite šampon protiv opadanja kose, kada je sezona gripa.

Lekovi i opadanje kose

Neki lekovi mogu izazvati opadanje kose. To su razređivači krvi i lekovi za krvni pritisak poznati kao beta-blokatori. Često žene koje koriste antidepresive vide promene u težini i primete opadanje kose, sa početkom uzimanja leka. Ne treba da se dodatno nervirate, smatra se normalnim da sa određenom vrstom leka, Vaš organizam doživljava promene koje su i na kosi vidljive. Kada prođe period korišćenja leka faza rasta kose će ponovo započeti prirodan ciklus. Neki od lekova koji se koriste za lečenje teških bolesti (raka) izazivaju gubitak dlaka na glavi. Hemoterapija je najdrastičnija / najinvazivnija terapija celog organizma, jer uništava brzodeljive ćelije, uključujući ćelije raka, ali i brzo deljive ćelije kose. Kada se hemoterapija zaustavi, kosa treba da počne ponovo da raste, iako će se često vratiti sa drugačijom teksturom ili bojom.

Iznenadni gubitak težine i opadanje kose

Iznenadni gubitak težine je šok za ceo organizam koji može dovesti do opadanja kose. Kada je gubitak kilograma dobar za celokupno zdravlje, kosa trpi jer nema dovoljno proteina i hranljivih sastojaka koji bi omogućili nesmetan rast kose. Telu nedostaju vitamini i minerali koji su neophodni za rast kose. Takođe, gubitak kose uz primetan gubitak težine takođe može biti znak poremećaja ishrane, kao što je anoreksija ili bulimija.

Problemi sa štitnom žlezdom i opadanje kose

Štitna žlezda reguliše metabolizam, upravlja procesima našeg organizma. Sve negativne promene u njenom radu utiču i na kožu glave i na opadanje kose. Ostali simptomi oboljenja štitne žlezde su: nagla promena apetita i telesne težine, neredovne menstruacije, otok na vratu i ubrzan rad srca. Uz adekvatnu terapiju za štitnu žlezdu, Vaše telo uspostaviće ravnotežu metabolizma i obnoviće se ciklus rasta kose. Posebno su žene izložene problemima štitne žlezde. Neophodno je pratiti svoje zdravstveno stanje i probati da se nađe uzrok problema, koji kao posledicu ima opadanje kose.

Medicinsko lečenje opadanja kose

Nanošenje lekova na teme je najčešći vid medicinskih tretmana protiv alopecije. Najčešće korišćeni lekovi su minoksidil (za ograničenu alopeciju), antralin i kortikosteroidne kreme poput klobetazola, koji smanjuju uplane procese folikula dlake. Postoje i tretmani kada se iglicama steroidi plasiraju u kožu glave na mestima gde nema kose. Ovaj tretman se mora ponoviti svakih mesec do dva i ne sprečava nastanak novog gubitka kose. Tablete kortizona koriste se za izraženu ili težu alopeciju, zbog mogućnosti neželjenih efekata, o ovoj opciji i drugim vidovima lečenja, treba da razgovarate sa svojim lekarom. I oralni imunosupresivi poput metotreksata i ciklosporina deluju blokirajuće na odgovor imunološkog sistema, ali se ne mogu koristiti duži vremenski period zbog rizika od neželjenih efekata, poput visokog krvnog pritiska, oštećenja jetre i bubrega, i povećanog rizika od infekcija i slično.

Preparati protiv opadanja kose - Ampule protiv opadanja kose

Često se kod pojačanog opadanja kose preporučuje upotreba ampula za kosu. To su visoko koncentrovani kompleksi vitamina , minerala koji direktnim nanošenjem na teme glave omogućavaju da se stimuliše skalp i ujedno nahrani potrebnim mineralima za uspostavljanje normalnog rasta kose. Naša preporuka su Scalp root genesis ampule

Prirodni lekovi za pomoć u lečenju alopecije

Brojni su prirodni načini rešavanja opadanja kose:
 • aromaterapija
 • akupunktura ili masaža
 • probiotici
 • vitamini
 • proizvodi od aloe vere i gelovi od aloje koji se nanose na kosu
 • esencijalna ulja poput čajevca, ruzmarina, lavande i nane
 • ulja – kokosa, ricinusa, masline i jojobe
Svi pomenuti načini lečenja prirodnim putem mogu da se kombinuju sa mediciskim sredstvima, ili namenskim šamponima. Ovi postupci nemaju štetno dejstvo na kosu i mogu pomoći u prevenciji ili lečenju opadanja kose. Hrana koja sadrži veliku količinu šećera, prerađene namirnice, grickalice i alkohol, utiču na zapaljenske procese u našem organizmu. Tako da nisu dobre kako za telo tako i za našu kosu. Promenom ishrane i prelaskom na zdravije namirnice npr voće i povrće poput borovnica, orašastih plodova, semenki, brokolija, cvekle i nemasnog mesa, pomoćiće te da se obnovi kosa i podstakne rast. Alopecija kao bolest znači da su vidljivi pečati ili fleke na temenu glave, koje su bez dlake ili vidljivog korena. Prvo se u tim slučajavima trebate obratiti lekaru. Ako je dijagnostifikovana alopecija gubitak dlake biće vidljiv i na drugim delovima tela, poput obrva, trepavica i brade. Postoji više oblika ovog oboljenja:
 • alopecia totalis (gubitak kompletne kose)
 • alopecia universalis (gubitak dlake sa celog tela)
 • diffuse alopecia areata ( iznenadno stanjivanje kose po celoj površini glave)
 • ophiasis alopecia (ofijaza – gubitak kose na donjem delu vlasišta, uz vrat i njegov koren).
Alopecija areata može da se desi i kod muškaraca i kod žena, ali se gubitak kose u većem obimu primeti kod muškaraca. Muškarci često imaju porodičnu istoriju gubitka kose. Kod muškaraca dolazi do gubitka dlaka na licu, po telu, i najčešće se dešava neujednačeno opadanje.

Mitovi o gubitku kose

Ovi su mitovi široko rasprostranjeni. Ništa na sledećoj listi nije tačno:
 • Kosu gubite zato što je previše šamponirate, ili zato što ste je ofarbali ili uradili pramenove.
 • Perut izaziva trajni gubitak kose kod žena.
 • Stres izaziva trajni gubitak kose kod žena.
 • Ako obrijete glavu, kosa će vam izrasti duplo gušća.
 • Ako stojite na glavi, povećaćete cirkulaciju, stimulišući rast kose.
 • Ako češljate kosu 100 poteza dnevno, to će učiniti vašu kosu zdravijom.