Hidrogen za kosu – dugotrajna farba

Preporučujemo upotrebu odgovarajućeg hidrogena za postizanje sigurnog, sjajnog i dugotrajnog bojenja kose. Hidrogen za kosu možete nabaviti u koncentracijama od 3%, 6%, 9% i 12%.

Prikazani svi od ukupno 13 rezultata

Revlon CREME PEROXIDE 20 VOL 6% 90ml

400.00 RSD
Prodato proizvoda: 20

Lakme Color Developer 6V 120ml

459.00 RSD
Prodato proizvoda: 28

Lakme Color Developer 9V 120ml

Originalna cena je bila: 459.00 RSD.Trenutna cena je: 367.00 RSD.
Prodato proizvoda: 4

Lakme Color Developer 28V 120ml

459.00 RSD
Prodato proizvoda: 23

Lakme Color Developer 38V 120ml

Originalna cena je bila: 459.00 RSD.Trenutna cena je: 321.00 RSD.
Prodato proizvoda: 1

Revlon CREME PEROXIDE 30 VOL 9% 90ml

400.00 RSD
Prodato proizvoda: 18

RP CREME PEROXIDE 10 VOL 3% 900ml

1,600.00 RSD
Prodato proizvoda: 3
Hidrogeni za kosu su neophodni prilikom farbanja kose. Tržište je prepuno raznih proizvođača hidrogena, i kao kod boja za kosu, postoji osnovna razlika u kvalitetu. Da li želite da koristite drogerijske ili komercijalne (neprofesionalne) brendove ili profesionalni hidrogen za kosu, namenjen za salonsku upotrebu, odnosno profesionalni proizvod za farbanje kose? 

Zašto je važno koristiti profesionalne farbe i hidrogene za kosu?

Profesionalne farbe za kosu pružaju neverovatno bolje rezultate od drogerijskih alternativa. Iako su drogerijske boje primamljive zbog svoje niže cene, obično oko 300-500 dinara po tubi i dostupne u gotovo svakoj prodavnici, njihov kvalitet jednostavno ne može da parira profesionalnim bojama. Jedna od glavnih razlika je koncentracija amonijaka. U profesionalnim formulama koncentracija amonijaka je znatno manja. To znači da ćete dobiti ne samo bolje rezultate bojanja kose, već i smanjenu štetu za vašu kosu.  Jeftine farbe za kosu obično su lošijeg kvaliteta, sa slabom pigmentacijom i jeftinim sastojcima. Nijanse se često razlikuju od onoga što ste očekivali, ostavljajući vas razočaranim i nezadovoljnim. Takve boje pružaju nepouzdane rezultate i zato se nijedan ozbiljan frizerski salon neće odlučiti za njihovu upotrebu. Ove farbe se više ispiraju, ne pokrivaju 100% sedu kosu ni izrastak. Pored toga, nije pouzdana ni njihova reakcija sa hidrogenom.

Farbanje kose kod kuće

Često smo čuli od naših klijenata da ih kosa, naročito teme glave, peče kad se farbaju kod kuće. O tome da nisu zadovoljne nijansom koju dobiju od low cost farbi da i ne govorimo. Rezultat ovakvog farbanja je najčešće spržena kosa, koja se teško pokriva. Ako ste totalno omašili boju kose i, recimo, suviše je potamneli, vašeg frizera čeka skidanje boje, što je možda najzahtevniji postupak na kosi. Naime, skidanje boje ubija i farbu kojom ste uništili kosu i pigment dlake. Dakle, oštećuje kutikule i isušuje kosu. Zato, izbegnite loša iskustva farbanja kose kod kuće - učite na tuđim greškama, jer sigurno ste čule za neuspele pokušaje koje su drugi imali. Nemojte uništiti svoju predivnu kosu samo zato što baš danas želite promenu i farbanje. Najbolje je uvek otići u profesionalni salon, gde će koristiti proverene boje i hidrogene za kosu. Na taj način ćete smanjiti rizik od oštećenja kose i biti mnogo zadovoljniji nijansom i bojom. Rezultat sa profesionalnim farbama za kosu je najpribližniji nijanseru, odnosno izabranoj boji.

Farbanje izrastka i preliv

Vaš frizer bi trebalo da ima istoriju vašeg farbanja, da vodi računa o tome koliko često se farbate i sa kojom nijansom i jačinom hidrogena. Ovo je bitno, posebno ako farbate samo izrastak. Kada farbate samo izrastak boja bi trebalo da bude ista kao kod prošlog farbanja i da se razlika ne primeti. Mi preporučujemo da se retko farba cela kosa, posebno ako se ide na sličnu boju. Bolja varijante je farbanje izrastka jer je to nova neoštećena kosa, kojoj farba neće mnogo naškoditi.  Takođe, predlažemo da se radi preliv na kosi, koji frizeri uglavnom rade sa hidrogenom od 3% ili 6%, znači blaži hidrogeni.

Koji hidrogen koristiti za farbanje?

Hidrogen za kosu treba odabrati prema teksturi i formuli farbe. Najbolje je da isključivo koristite hidrogen kreiran za određenu profesionalnu boju za kosu. Dakle, Igora farba za kosu+Igora hidrogen. Inovativne tehnologije i napredak u kozmetičkoj industriji stavljaju akcenat na to da hidrogen što manje oštećuje kosu jer su to pre svega oksidantne emulzije kreirane da štite kosu i omogućavaju stabilnu pH vrednost temena kose i dlake tokom farbanja. Pravilo je da se poštuje preporuka proizvođača što se tiče jačine hidrogena za kosu i razmera fabre sa hidrogenom.

Kako odabrati pravu gustinu farbe i koncentraciju hidrogena?

Hidrogen, vodonik peroksid ili  H2O2, može se naći u obliku kreme, gela ili tečnosti, pa je bitno koja je gustina farbe u skladu sa time kakvu gustinu ukupne smeše želite da dobijete. Kada je gotova umešana smesa za bojenje kose, ne sme da bude suviše tečna da ne curi niz kožu lica i vrata. Takođe, važno je da ne bude previše gusta, jer će se teško razmazivati i nanositi na kosu. Ako je smesa za farbanje pregusta, samo jedna tuba farbe neće biti dovoljna da pokrije celu kosu. Jačinu, odnosno koncentraciju hidrogena odaberite u zavisnosti od boje kose na koju se farba nanosi. Ukoliko je podloga (prirodna ili prethodno farbana kosa) tamnija braon ili crna, bolje je koristiti 9% hidrogen, a za svetliju kosu i ukoliko želite približno istu nijansu postojećoj boji kose, možete koristiti 6%. Hidrogen od 12% bi trebalo da se koristi kod plavih - blond nijansi. Kod tamnih farbi poput crne, tamno smeđe i srednje smeđe, dovoljno je koristiti hidrogen od 6% ako ne radite drastične promene boje kose. Hidrogen izaziva hemijsku reakciju u korteksu kose koja dovodi do nove boje. Iako su oksidativne boje postojanije od drugih boja, to takođe znači da izazivaju oksidativni stres za vašu kosu. Ovaj stres stari vašu kosu i može izazvati gubitak kose.

Farba za kosu sa hidrogenom

Farba za kosu sa hidrogenom smatra se trajnom bojom, što znači da će nestati samo kako nova kosa raste. To je zato što vodonik peroksid deluje u korteksu, unutrašnjem delu kose koji drži pigment koji joj daje boju. Običan vodonik-peroksid (niskoprocentni hidrogen peroksid) iz apoteke neće vam posvetliti kosu jer će se osušiti pre nego što dođe do bilo kakve hemijske reakcije na kosi. Pasta napravljena u kombinaciji soda bikarbona i hidrogen za kosu, može da promeni vašu kosu tako što će je posvetliti za jednu do dve nijanse. Na internetu smo videli dosta predloga kako da na ovaj način posvetljujete kosu. Predlažemo da ove eksperimente preskočite i ne rizikujete svoju kosu.

Koji faktori utiču na izbor hidrogena?

Gotovo da nema devojke, žene koja se barem jednom nije farbala kod kuće. Sve su upoznate sa koncentracijama hidrogena od 3%, 6%, 9% i 12%. Obično se zna da je troprocentni hidrogen za tamnije nijanse, dok je 12% za plavu kosu, ali nije sve tako jednostavno. Osim što postoje i različita obeležavanja na hidrogenima (10 vol, 20 vol, 30 vol i 40 vol) faktori koji utiču na izbor hidrogena za kosu su:
 • Postojeća boja kose,
 • Stanje kose,
 • Istorija farbanja kose (čime i koliko često) i 
 • Željena boja kose.
Dostupna su četiri volumena HIDROGENA ZA KOSU:
 1. Volumen 10 (3%) – 20 minuta posvetljenje za jedan nivo,
 2. Volumen 20 (6%) – 30 minuta posvetljenje za dva nivoa,
 3. Volumen 30 (9%) – 35 do 45 minuta posvetljenje za dva-tri nivoa,
 4. Volumen 40 (12%) – 40 do 50 minuta posvetljenje do tri nivoa, uz blanš do pet nivoa.
Razvijač-hidrogen ili kako na ambalaži često piše developer, 20 vol  je najviši nivo razvijača koji bi trebalo da se koristi na koži glave sa izbeljivačem jer vlasište proizvodi više toplote i povećava snagu razvijača. Za podizanje tri nivoa koristeći trajnu boju, u zavisnosti od teksture i prirodnog nivoa boje kose, idealan je 30 vol developer. Hidrogen od 40 vol podiže do četiri nivo boju kose. Kako se kombinuje hidrogen sa željenom promenom nivao boje kose možete videti u tabeli ispod: hidrogen sa željenom promenom nivao boje kose

Posvetljenje kose bez farbe

Sam hidrogen može posvetliti kosu i bez farbe jer hidrogen otvara kutikulu dlake i menja pigment. Drugim rečima, u odsustvu farbe hidrogen posvetljava dlaku, odnosno poništava njen prirodni pigment. Sam vodonik peroksid (hidrogen peroksid 3%) ima brojne upotrebe, od dezinfekcije manjih rana i posekotina do čišćenja doma.  Hemijska formula hidrogen (vodonik) peroksida je H2O2 (dva atoma vodonika i dva atoma kiseonika). Formula slična formuli za vodu, ali taj jedan atom pravi veliku razliku. Hidrogen koji imamo u kućnim apotekama je razblažen jer su jači hidrogeni zapaljivi i nagrizaju kožu. Na primer, ako vam hidrogen od 12% slučajno kane na ruku, videćete da će izbeliti kožu i izazvati svrab. Zato vodite računa kada radite s jakim hidrogenom - rukavice su obavezne.

Kako koristiti hidrogen za kosu?

Za farbanje i posvetljavanje kose postoje različiti hidrogeni za kosu. Svima im je u osnovi hidrogen peroksid određenog procenta uz dodatak mirisa i sredstava za umanjivanje štetnih efekata na kosu i kožu glave. Najtamnije i srednje svetle nijanse mešaju se sa 6% hidrogena, dok se svetlije nijanse razvijaju sa devet ili 12% hidrogena. Hidrogen peroksid isušuje kosu i što je jači to će biti teže da se nakon farbanja zadrži zdrava, meka i hidrirana kosa. Ako ste već rešene da se farbate u svetle nijanse i pritom koristite jak hidrogen, nega kose nakon farbanja vam mora biti prioritet da bi kosa ostala zdrava i da biste smanjili oštećenja. Predlažemo da uradite tretman za farbanu kosu, koji joj daje sjaj i intezivnu boju.

Nivo boje kose, šta je to?

Za odabir hidrogena i farbe za kosu bitno je znati koji je nivo boje vaše kose. Nivoi se jednostavno odnose na tamu ili svetlost određene boje kose. Skala ide od jedan do 10, pri čemu jedan označava crne tonove, a 10 poena najsvetlije plave boje kose. Razvijač je oksidaciono sredstvo koje otvara kutikulu kose kako bi boja mogla prodreti u dlaku. Razređuje postojeću boju kose i posvetljuje nivo boje u zavisnosti od jačine hidrogena. Hidrogen peroksid, kada se nanese na kosu, oslobađa jedan atom kiseonika koji razbija molekule pigmenta.

Kako hidrogen peroksid utiče na boju kose i posvetljivanje?

Kosa, koji čini protein keratin, formira se u folikulu dlake ispod kože, gde se pigment dodaje česticama proteina koje određuju boju kose. Prirodna boja kose zavisi od prisustva dva pigmenata - eumelanina i feomelanina, koji daju različite nijanse crvene.

Kako nivo boje kose utiče na rezultat farbanja?

Prirodna plava kosa rezultat je niskog nivoa pigmenta, dok sede vlasi nastaju kada proizvodnja pigmenta opadne ili se potpuno zaustavi. Korišćenje farbi koje su mnogo svetlije od postojeće boje kose ili od prirodne boje može rezultirati neželjenim tonovima poput narandžastih i žutih, dok će stepen posvetljivanja biti ograničen.

Zašto je alergo test na boju za kosu važan?

Savet i preporuka je da uradite alergo test (navodeno na svakoj farbi i uputstvu za farbanje kose). Pre farbanja, nanesite malu količinu smese za farbanje na kožu da biste videli da li farba ili hidrogen izaziva alergijsku reakciju. Uobičajeni simptomi alergije na farbu za kosu su peckanje na koži, crvenilo i iritacija. Ako primetime ove simptome na svojoj koži, nipošto ne koristite smesu za bojenje kose. To ukazuje da nešto u sastavu farbe nije pogodno za vas. Ukoliko već niste odustali od farbanja zbog alergijskih reakcija, obratite se frizeru. Iako se ovo retko dešava, nemojte zanemariti alergijski test i uvek vodite računa o svom zdravlju.

Kako razblažiti hidrogen za kosu?

Boje se sa hidrogenom mešaju u različitim odnosima 1:1, 1:1,5 ili kod plavih čak 1:2. Uputstvo za mešanje ćete uvek naći na kutiji profesionalne farbe za kosu. Ono što je još potrebno da znate je da je:
 • Hidrogen od 3% odličan za prelive koji služe za osvežavanje boje ili za tamne prelive za fino popravljanje boje.
 • Šestoprocentni hidrogen je pogodan za sve vrste farbanja i ne menja nijansu kose.
 • Hidrogen od 9% se koristi kod zahtevnijih izvlačenja boje, plave ili iz tamnije u svetliju nijansu. 
 • Hidrogen od 12% ima najveću tendenciju da ošteti kosu tako da je poželjno izbegavati njegovu čestu upotrebu.
Pored već spomenutih hidrogena za kosu, postoje i druge vrste hidrogena koje služe za fino nijansiranje, prelive, pramenove i blanš.

Šta su dekoloranti?

Možda vas je zbunilo kada frizer koristi termin "dekoloranti" umesto "hidrogeni za kosu". Dekoloranti predstavljaju širi pojam koji obuhvata različite proizvode, a evo šta sve to podrazumeva:

Skidač farbe za kosu

Pod pojmom “skidač farbe za kosu” su specijalizovani proizvodi određenih brendova, namenjeni profesionalnoj upotrebi, koji se koriste za uklanjanje neželjene boje sa kose. Na primer, ukoliko niste zadovoljni intenzitetom tamne ili crvene boje kose nakon farbanja i želite hitno da je promenite. Ipak, važno je da ne koristite skidače boje na svoju ruku. Obratite se iskusnom frizeru koji je već više puta koristio taj proizvod i ima iskustvo u uklanjanju boje sa kose. Ako napravite grešku, rezultat može biti još nezadovoljavajuća boja, a skidač boje se ne sme koristiti više puta na istoj kosi.

Blanš

Blanš je proizvod namenjen intenzivnom posvetljivanju kose. Može se kupiti u svim parfimerijama, drogerijama i prodavnicama kozmetike. Uglavnom je u formi praha, plavog ili belog, a može biti i u obliku kreme. U zavisnosti od željenog stepena posvetljivanja, meša se sa određenim hidrogenom. Štetan je jer jako isušuje kosu. Preporučljivo je da ga ne korisite sami nego da jako posvetljavanje kose prepustite frizeru.

Posvetljivači

Posvetljivači mogu da se nađu u kozmetičkim prodavnicama, a služi za posvetljivanju kose u par nijansi. Manje je štetan od blanša, a takvi su uglavnom i rezultati - blaži. Međutim, poprilično oštećuje kosu.

Par preporuka ako se same farbate:

*Kosu farbajte tog dana kada je potrebno pranje, odnosno par dana od prošlog pranja kako bi imala prirodna ulja na temenu koja štite kosu. Koža glave ima svoje prirodne masnoće kako bi stvorila zaštitni omotač od iritacija, pa tu njenu osobinu treba iskoristiti i prilikom farbanja kad se i iritacije kože najčešće dešavaju. *Zaštitite kožu lica dok se farbate. Na čelo, vrat i uši nanesite što masniju kremu pre nego što počnete farbanje kose. Skroz uz ivicu čela i kose nanesite kremu jer niko ne voli oivičen izgled lica dan nakon farbanja. Farba za kosu se neće uhvatiti na masne površine, pa ćete vašu kožu tako najlakše zaštititi od bojenja i iritacija. Ako ste slučajno i umazale neki deo kože nemojte fleke da skidate agresivnim sredstvima. Postoje proizvodi koji uklanjaju fleke sa lica nakon farbanja, tzv. STAIN REMOVER. Ili ih možete ukloniti po starom receptu: nanesete malo pepela na vlažni pamučni tufer i trljate. Kažu da se na taj način fleka skida sa lica. *Zaštitite garderobu i ruke dok se farbate. Čak i ako mislite da pazite, fleke su neizbežne. U salonima je nošenje ogrtača obavezno. Ako se često farbate kod kuće, preporučujemo da kupite ogrtač - dostupan je u svakoj drogeriji i jeftin je. Obavezno koristite rukavice kako biste zaštitili svoje ruke. Profesionalna farba za kosu je visoko pigmentovana, pa ako vam ofarba prste, fleke će ostati danima. *Izbegavajte često farbanje kose. Nije preporučljivo odmah prefarbati kosu ako ste nezadovoljni bojom, iako se to dešava i u našim salonima. Ako problem leži u nijansi (kosa je prežuta ili crvenkasta), preporučuje se da se uradi preliv sa blažim hidrogenom, a novo farbanje tek za nekoliko nedelja kako bi se kosa oporavila.   Možete ponovno farbati kosu najranije za sedam dana, ali je bolje sačekati barem dve nedelje. Slično važi i za farbanje i pramenove. Ako želite da izvučete pramenove nakon farbanja, najbolje je da sačekate najmanje nedelju dana između farbanja i izvlačenja pramenova.

Nega kose na prvom mestu

Tretman za kosu, maska za kosu ili balzam za farbanu kosu ili onu hemijski tretiranu su obavezni. Farbana kosa zahteva posebnu negu, zato predlažemo da pogledate našu ponudu proizvoda namenjenih upravo za takvu kosu. Proizvodi za farbanu kosu će produžiti trajnost boje, pružiti negu i ojačati kosu, čineći je intenzivnom i sjajnom.