Blog

Oštećena kosa biće prošlost uz ove savete

Slede naši saveti kako da oštećena kosa ponovo zablista

Pronalaženje prave rutine za negu kose može biti naporno i teško, posebno sa toliko informacija od frizera ili u tekstovima na internetu, sa novim proizvodima za negu kose koji se lansiraju svakog dana. Oštećena kosa može da se regeneriše uz pravi pristup i kvalitetne proizvode za oporavak kose.

Zbog toga smo sastavili pregled jednostavnih rutinskih koraka za negu kose za postizanje zdrave kose!

Oštećena kosa biće prošlost uz ove savete.

Pre nego što ponovo razmislite o svojoj rutini nege kose, važno je da razmislite o svojim problemima sa kosom i trenutnom stanju vaše kose. Postizanje zdravih pramenova biće drugačije iskustvo za svakoga!

Najčešći problemi kose:

Suvoća i oštećenja

Friz i naelektrisanje

Masnoća

Ispucali krajevi

Gubitak kose

Oštećenja kao rezultat bojenja ili hemikalija

Problemi sa vlasištem: svrbež, masno, suvo, perutanje

Nedostatak volumena

Pored problema sa kosom koje želite da rešite svojom dnevnom rutinom nege kose, takođe je pametno postaviti neke ciljeve za kosu. Ovo će vam pomoći da kreirate svoju rutinu i izaberete prave proizvode za postizanje željenih rezultata!

Neki ciljevi za negu kose koje možete sebi postaviti:

Glatkoća i sjaj
Volumen, tekstura i telo
Snaga, popravka i hidratacija
Dugotrajnost boje
Definicija talasa i uvojaka
Sveukupno zdrava kosa
Imajući na umu svoje probleme sa kosom i ciljeve za kosu, sada je vreme da izgradite svoju rutinu.

Svaka osnovna rutina nege kose sadrži nekoliko važnih koraka: čišćenje, kondicioniranje, hidratacija, raspetljavanje, oblikovanje i tretman.

Učestalost ovih koraka zavisiće od vašeg tipa kose, načina života i preferencija.

Korak 1
Prvi korak u svakoj rutini nege kose je pranje. Baš kao što čistite kožu svako veče, vaša kosa takođe ima koristi od čišćenja – možda ne svakodnevno, u zavisnosti od toga koliko su vam kosa i vlasište suvi i koliko proizvoda koristite koji mogu izazvati nakupljanje.

Pranjem kose vaša kosa i vlasište će ostati čisti, uklanjajući sve proizvode, masnoću, prljavštinu i mrtve ćelije kože koje su se mogle nakupiti.

Ostecena kosa saveti

Saveti za čišćenje:

Odlučite se za nežan hidratantni šampon bez sulfata, koji je dugoročno bolji za zdravlje vaše kose i vlasišta. Evo zašto.
Koristite vrhove prstiju na skalpu da napravite penu, umesto da koristite nokte.
Ne perite kosu prečesto, jer to može lišiti kosu od prirodnih ulja i poremetiti mikrobiom vašeg vlasišta. Preporučuje se pranje kose svaka 3 do 4 dana koristeći hidratantni šampon.
Operite i isperite mlakom ili hladnom vodom, jer topla voda može oštetiti kosu.

Korak 2

Sledeći suštinski korak u vašoj rutini pranja je kondicioniranje. Kondicioniranje vaše kose pomaže u raspetljavanju, zatvaranju zanoktica i pružanju vlage. Nadoknađuje vlagu koju je vaš šampon možda uklonio i pomoći će u uklanjanju čvorova ili zapetljavanja koji su nastali masiranjem vašeg šampona na kosu i vlasište.

Saveti za kondicioniranje:

Nanesite balzam na mokru kosu. Iscedite višak vode, nanesite na dužinu kose i ostavite da deluje 1-2 minuta pre nego što isperite hladnom vodom.
Koristite češalj sa širokim zupcima da nežno raščešljate kosu nakon nanošenja regeneratora da ravnomerno rasporedite proizvod.
Odlučite se za lagani regenerator bez silikona, koji neće opterećivati vašu kosu.

Korak 3

Raspetljavanje kose će pomoći u uklanjanju čvorova i minimiziranju lomljenja.

Jedan proizvod koji može da izgladi proces raspetljavanja je regenerator koji se ne ispira. Ovo će vam pomoći da izgladite vaše pramenove, pripremajući ih za raspetljavanje četkom ili češljem sa širokim zupcima. Takođe se možete odlučiti za ulje ili serum za kosu pre raspetljavanja.

Regenerator koji se ne ispire može se naneti i na suvu ili na kosu osušenu peškirom. Naprskajte proizvod sa rastojanja do jedne ruke na srednje dužine vaše kose do vrhova, raščešljavajući kako biste bili sigurni da je ravnomerno raspršen.

maska za ostecenu kosu

Saveti za raspetljavanje:

Raščišćavanje počinje pod tušem! Nakon nanošenja regeneratora, nežno raščešljajte kosu vrhovima prstiju da biste uklonili sve velike čvorove.
Uvek počnite da češljate ili češljate donji deo kose, napredujući do korena.

Korak 4

Uvek se pobrinite da pripremite kosu pre upotrebe grejanih alata kao što su fen, alat za uvijanje kose ili pegla za kosu. Ovo ne samo da će zaštititi vašu kosu od lomljenja, već i poboljšati rezultate stilizovanja i obezbediti da vaša frizura traje!

Koristite lagani prajmer za stilizovanje, da pripremite kosu za rutinu stilizovanja. Ne samo da će pomoći u sprečavanju kovrčanja, već takođe smanjuje vreme sušenja, poboljšava teksturu kose i obezbeđuje optimalno držanje tokom upotrebe zagrejanih alata za oblikovanje.

Sledeći suštinski korak u vašoj rutini stilizovanja je upotreba sredstva za zaštitu od toplote, koje štiti vašu kosu od toplotnog oštećenja izazvanog feniranjem, alatima za oblikovanje kose i suncem.

Rasporedite kosu i raspršite ravnomerno sa udaljenosti jedne ruke na suvu ili vlažnu kosu pre nanošenja bilo kakvog toplotnog alata ili izlaganja kose UV zračenju.

Saveti za zaštitu, nanošenje i stilizovanje:

Nikada ne koristite zagrejane alate za oblikovanje kose kao što je pegla za kosu ili pegla za kosu na mokroj ili vlažnoj kosi.

*Nakon nanošenja sredstva za zaštitu od toplote, ostavite kosu da se osuši nekoliko minuta pre nanošenja toplote.
-Kada koristite prajmer, nanesite količinu veličine zrna graška – Manje je više!
*Ako želite da dodatno poboljšate teksturu vaše kose nakon stilizovanja, razmislite o korišćenju spreja za teksturu kao poslednjeg koraka u vašoj rutini stilizovanja.

Korak 5

Nakon oblikovanja kose ili puštanja da se osuši na vazduhu, možda biste želeli da vratite malo vlage.

Takođe u danima kada ne perete kosu, vaši pramenovi mogu imati koristi od povećanja vlažnosti. Ovde dolazi ulje za kosu, naš omiljeni multitasker!

Ulja za kosu su takođe odlična za kontrolu kovrdžanja i sprečavanje isušivanja.

Uz redovnu upotrebu, vaša kosa će postati mekša, jača i zdravija u celini. Možete ga naneti na vlažnu kosu, suvu kosu, ujutru ili pre spavanja.

sampon za ostecenu kosu

Saveti za hidriranje kose:

Kada je u pitanju ulje za kosu preporučujemo 1-2 kapi za finu kosu, 2-3 za srednju kosu i 3-4 za gustu kosu.

Pre nanošenja ulja za kosu na kosu, zagrejte proizvod između dlanova i prstiju. Zatim nanesite proizvod prstima češljajući kako biste ga ravnomerno rasporedili.

Između pranja možete koristiti i regenerator koji se ne ispušta kako biste svojoj kosi pružili toliko potreban vlažnost.

Korak 6: Tretman

Postoje tri vrste tretmana koje možete dodati u svoju nedeljnu rutinu: tretman maskom, tretman ulja ili tretman vlasišta.

Redovni tretmani kose će pomoći u rešavanju specifičnih problema sa kosom kao što su oštećenje, suvoća i masno, ljuskavo ili suvo vlasište i poboljšati ukupan izgled i zdravlje vaše kose.

Tretman maskom: Nanesite veliku količinu maske za kosu na vlažnu ili suvu kosu od sredine dužine do vrhova. Ostavite da deluje 5-7 minuta, a zatim temeljno isperite hladnom vodom.

Za hranljiviji tretman, nanesite na vlažnu ili suvu kosu od sredine dužine do vrhova. Ostavite preko noći, a zatim operite kosu sledećeg jutra. Ponovite dva puta nedeljno za optimalnu popravku i restauraciju.

Tretman skalpa: Nanesite male količine tretmana za vlasište direktno na vlasište u delovima od 1” (3 cm) od linije kose do temena. Nežno umasirajte vrhovima prstiju 5 minuta da biste se rasporedili i dozvolili da se aktivni sastojci upiju. Ostavite preko noći. Ne ispirati.

Ako ujutru osetite talog ili masnoću, jednostavno operite kosu. Da biste rešili ponavljajuću iritaciju, koristite dva puta nedeljno.

Pređite na nedeljnu primenu kada zabrinutost kože glave nestane. Koristite dva puta mesečno da sprečite iritaciju, svrab, perutanje i poboljšate opšte zdravlje kose.

Tretman uljem: Podesite kosu na 2 dela, zatim uzmite 1 punu špricu ulja za kosu za svaki deo i potpuno premažite kosu.

Ispletite kosu i ostavite da se upije nekoliko sati ili preko noći. Ako se proizvod ne upije u potpunosti, kosu lagano isperite ili očistite.

ulje za ostecenu kosu

Pored vaše osnovne rutine, evo nekoliko dodatnih saveta o stvarima koje možete da uradite da biste poboljšali zdravlje vaše kose:

Vodite računa o temperaturi vode: operite i isperite kosu mlakom ili po mogućnosti hladnom vodom.

Pranje kose toplom vodom može dehidrirati vlasište i lišiti kosu prirodnih ulja, što može dovesti do isušivanja i lomljenja.

Redovno šišanje: šišajte se svakih 6 do 8 nedelja da biste smanjili lomljenje i ispucale vrhove.

Procenite svoju ishranu: Takođe možete poboljšati kosu iznutra jedući pravu hranu.

Ishrana bogata esencijalnim hranljivim materijama, kao što su proteini, omega 3 masne kiseline, vitamin A, B12, C i E, vitamin D i cink, podržaće zdravlje i rast vašeg vlasišta i kose.

Masirajte vlasište: Redovno masirajte vlasište da biste podstakli cirkulaciju krvi i osvežili svoje korenje. Kombinujte sa tretmanom vlasišta da biste svom vlasištu dali podsticaj hranljivim materijama. Ovo će biti posebno korisno ako patite od suve kože glave.

Ograničite upotrebu toplotnih alata: Svi znamo da toplotni alati mogu oštetiti vašu kosu, bez obzira koliko toplotne zaštite koristite.

Ako koristite zagrejane alate za oblikovanje, odlučite se za alat sa temperaturnim postavkama raspona, tako da možete oblikovati kosu na nižim temperaturama.

Svačija rutina nege kose će izgledati drugačije, ali mi smo naveli nekoliko važnih koraka koji će pomoći da vaša kosa izgleda i oseća se najbolje.

Ako tražite konkretne savete ili savete za vaš tip kose, uradite naš kviz za kosu da biste saznali koji proizvodi najbolje odgovaraju vašem tipu kose.

Spa dan kod kuće ne bi bio potpun bez upotrebe hranljive maske za kosu koja će vam dati svilenkaste pramenove.

Ali nije uvek jasno koliko često treba da koristimo maske za kosu da bismo obnovili svoje pramenove iznutra.

Naše potrebe za kosom su jedinstvene, a da bismo imali sjajne i ljupke pramenove, moramo da je tako tretiramo.

Bez obzira da li imate ravnu, kovrdžavu, suvu ili masnu kosu, ovo je vaš krajnji vodič za to koliko često treba da radite masku za kosu, na osnovu vašeg tipa kose.

Uopšteno govoreći, trebalo bi da koristite masku za kosu jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od toga koliko smatrate da je vašoj kosi potrebno.

Čak i zdrava kosa može imati koristi od upotrebe maske za kosu najmanje jednom nedeljno.

Međutim, za kosu koja se bori sa zadržavanjem vlage i kojoj je potrebna dodatna apsorpcija hranljivih materija, želećete da povećate učestalost upotrebe maske za kosu i koliko dugo.

ostecena kosa nega

KOLIKO ČESTO TREBA KORISTITI MASKU ZA KOSU ZA VAŠ TIP KOSE?
Razmatranje vašeg tipa kose pojedinačno je najbolji način da razumete koliko često treba da koristite masku za kosu. Hajde da razmotrimo i stanje vaše kose.

Ravna kosa
Suprotno popularnom verovanju, ravna kosa je odlična za rast jake i duge. Ravna kosa se lakše raščešljava, što dovodi do manjeg lomljenja.

Međutim, pošto ravna kosa često može da bude mlitava, mnoge žene koriste vruće alate da dodaju volumen svojoj kosi. To je ono što dovodi do suve i oštećene kose.

U ovom scenariju, kosa može biti suvlja i treba joj više kondicioniranja.

Najbolje je nanositi masku za kosu dva puta nedeljno. Ali žene koje imaju i suvu i tanku kosu možda će morati da prilagode svoju rutinu kako bi pronašle frekvenciju koja im najbolje odgovara. Tanka kosa može postati otežana ako prečesto koristite masku.

Valovita kosa

Talasasta kosa ima tendenciju da se kovrča i često može biti malo suvlja. Sa sigurnošću se može reći da će upotreba maske za kosu dva puta nedeljno pomoći da se izgladi bilo kakva kovrčavost. Međutim, prilagođavanje rutine talasaste kose je važno na osnovu toga da li je vašoj kosi potrebna dodatna ishrana ili se oseća opterećeno.

Kovrdžava kosa

Kovrdžava kosa je drugi najbolji scenario kada je u pitanju zdravlje kose. Međutim, kovrdžava kosa je nešto sklonija kovrdžanju nego ravna ili talasasta kosa. Poput talasaste kose, dovoljno je koristiti masku za kosu jednom nedeljno preko noći. Razmislite o dodavanju kapi ili dve  ulja za kosu sa medom za dodatne prednosti.

Med je bogat aminokiselinama, hranljivim materijama i mineralima koji deluju na vlaženje i popravku oštećenih folikula kose. Takođe je prirodni humektant koji olakšava zadržavanje vlage. Dodavanje jedne ili dve kapi našeg ulja za kosu u masku za kosu jednom nedeljno daje dodatni podsticaj ishrani i hidrataciji.

Kovrdžava kosa ima zanoktice kose koje su zatvorenije od bilo kog drugog tipa kose. Zbog toga je najefikasnije nanošenje maske za kosu pod tušem dok para otvara kutikulu.

Kovrdžava kosa takođe može imati koristi od dodavanja kapi ili dve našeg ulja za kosu sa medom u njihovu masku za dodatnu vlagu i ishranu.

Masna kosa
Masna kosa je jedan od težih tipova kose za rad jer je kosa već opterećena viškom proizvodnje sebuma.

Pošto naša glava ima svoj krhki mikrobiom, moramo resetovati špil. Maska za kosu može biti korisna jednom nedeljno za masnu kosu, zajedno sa hranljivim tretmanom vlasišta.

Kada je naše vlasište suvo, ono previše proizvodi sebum da bi se ispravio, što može dovesti do viška masnoće. Primena tretmana za vlasište i umasiranje u kožu glave pet minuta je savršen dodatak nedeljnoj maski za kosu za masnu kosu.

Vaša individualna rutina na kraju zavisi od nekoliko faktora
Vaša prirodna tekstura ili tip kose
Tipovi kose obično su fini, gusti ili grubi i spadaju u jednu od četiri kategorije:

ravna
talasasta
kovrdžava

Svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Na primer, ravna kosa obično izgleda i postaje masnija brže od kovrdžave kose zbog toga što ulje brzo prolazi niz dlaku.

Bez obzira da li je vaša kosa izbeljena, ofarbana ili na neki drugi način hemijski obrađena ako je vaša kosa došla u kontakt sa bojom, izbeljivačem ili hemikalijama, možda ćete morati dodatno da razmislite o svojoj rutini.

Ljudima sa farbanom kosom se savetuje da je ne peru svaki dan kako bi sprečili prerano bledenje boje i suvoću.

A izbeljena kosa može zahtevati dodatnu ishranu u obliku regeneratora ili maski za kosu.

Bilo da imate određene nedoumice koje želite da rešite normalno je da barem jedan aspekt vaše kose bude problematičan, bilo da se radi o kovrčanju, ljuskavom vlasištu ili suvim, oštećenim pramenovima.

Znati u čemu je problem, pola je zadatka. Ostalo uključuje pronalaženje najboljeg rešenja.

Međutim, svaka rutina deli nekoliko osnovnih komponenti
Iako će vaš tip kose i brige na neki način promeniti vašu rutinu nege kose, postoji nekoliko osnovnih koraka od kojih svaka osoba može imati koristi.

Čišćenje je balans između uklanjanja stvari poput mrtve kože i ostataka proizvoda bez uklanjanja prirodnih ulja sa kose.

Bez dobrog pranja, sebum će se nakupiti, ostavljajući neželjenu masnoću.

Tako će i mrtva koža ako se ne ukloni. Koža se obnavlja svakih 28 dana, a to može biti primetno ako kosa nije čista.

I, ako ste strastveni plivač, ne želite da ostavite hlor na svojim vlasima. Što duže hlor ostaje na kosi, ima više vremena da skine kosu sa njenih prirodnih elemenata i izazove štetu.

Regeneratori imaju bezbroj prednosti. Glavni je hidratantni, ali drugi uključuju raspetljavanje, sjaj i smanjenje kovrdžanja.

Glavni sastojak regeneratora se zove katjonski surfaktant.

Kada je kosa mokra, ovo se lepi za nju, oblažući pramenove da bi se nadoknadila vlaga koju je šampon možda uklonio.

Ovo može biti posebno korisno za uvrnutu ili kovrčavu kosu koja ima tendenciju da bude suva.

Cilj je da se zapečati vlaga, a ne da se zadrži suvoća, korišćenjem hidratantnog proizvoda i ulja za zaptivanje.

U zavisnosti od vašeg tipa kose, možda ćete morati da raspetljate svaki dan ili mnogo ređe.

Zahvaljujući brojnim alatima i trikovima kao što su volumizeri i gelovi, kosu možete oblikovati na bilo koji način.

Ali ako ste ljubitelj pegle za kosu moraćete da zaštitite te pramenove sprejom za zaštitu od toplote.

Na primer, dojadilo vam je koliko vam je kosa kovrdžava, pa isprobavate proteinski tretman.

Ili ste primetili da vam je vlasište dodatno suvo, pa nanosite super hranljiv proizvod dizajniran za tu oblast.

Redosled vaše rutine je važan, a doslednost je ključna
Nećete primetiti dramatične rezultate preko noći – iako se efekti maski i određenih proizvoda za stilizovanje mogu odmah primetiti.

Kada ste u nedoumici, pitajte frizera za personalizovani savet koji je usmeren na proizvode koje koristite i potrebe vaše kose.

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

8 saveta za negu grube kose

Gruba kosa može zahtevati dodatnu hidrataciju kako bi se sprečilo oštećenje dužine kose. Imamo za vas 8 saveta za negu

Opadanje kose posle dijete

Kako su gubitak težine i gubitak kose povezani? U nekim slučajevima, gubitak težine može dovesti do gubitka kose. Opadanje kose

Kako da kosa brže raste?

Neki načini za podsticanje zdravijeg i bržeg rasta kose mogu uključivati ishranu sa više proteina, korišćenje proizvoda napravljenih od kofeina,

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.