Blog

Nega i farbanje plave kose

Plava kosa ima svoje posebenosti

Imajući u vidu posebnosti plave kose, luksuzni francuski brend Kerastase je izdvojio posebnu liniju ljubičastih proizvoda Kerastase Blond Absolu, namenjenu plavušama.

Nega i farbanje plave kose nije nimalo lak zadatak, ako želite da Vam kosa bude sjajna, negovana i zdrava. Svi znaju da je plava kosa naročito farbana ili skroz blajhana suva, često se farba, koriste se jaki izbeljivači i hidrogeni a to kosi smeta da održi normalan rast, prirodni sjaj i mekoću.

Uvreženo je verovanje da farbanje kose u plavu boju uništava kosu, ali to ne mora biti tako. Pažljiva rutina nege pomoći će da vaša plava kosa bude duže lepa, produžavajući vreme između farbanja.

Farbanje kose da bi se postigla svetlija plava boja zahteva da se kutikula kose otvori i izbeli se pigment. Ovo otežava vašim pramenovima da zadrže hranljive materije koje proizvodi vlasište, tako da kosa ostaje lomljiva i suva. Pored ovog hemijskog procesa, dodavanje prekomerne količine toplote vašoj kosi od alata za oblikovanje može oštetiti i prigušiti sjaj kose. Uvek je dobra ideja da se kosa odmori od toplotnog stilizovanja kada je to moguće, odnosno da izbegavate dugo feniranje na visokoj temperaturi. Pokušajte da osušite kosu na vazduhu ili ostavite kosu u pletenicu, punđu ili koristite tvistere na vlažnoj kosi i dobićete talase kao da ste uvijali kosu.

Međutim, ako ne možete bez toplote (kao i mnogi od nas), uverite se da uvek koristite sredstvo za zaštitu od toplote kada stilizujete kosu i nikada ne preskačite tretman dubokog regenerisanja.

platinum blonde hair colors e1680613101232

Preporuke za negu plave kose:

1. Manje perite kosu a i kad perete izaberite najbolji sampon za plavu kosu

Pranje kose će izazvati da boja brže izbledi i može uzrokovati da kosa postane lomljivija i slaba. Za optimalno održavanje plave kose, izbegavajte da perete kosu previše često – preporučujemo ne više od 2-3 pranja nedeljno.

2. Izaberite najbolji šampon za plavuše

Kada perete kosu, odlučite se za šampon koji je posebno formulisan za plavu kosu. Obožavamo šampon Olaplex no.4p za obojenu kosu. Sulfati su zabranjeni kada je u pitanju izbor šampona. Najčešći od ovih sulfata su SLES (natrijum lauret sulfat) i SLS (natrijum lauril sulfat), koji se koriste u nekoliko šampona kako bi vam pomogli da postignete veliku penu koja samo šteti vašoj kosi, a ne koristi. Zato budite sigurni da pažljivo čitate svoje etikete svaki put kada kupujete šampon. Tecna je luksuzni brend za čistu kosu bez sulfata, parabena, ftalata, glutena i DMDMH.

Nega i farbanje plave kose

Nega i farbanje plave kose

3. Probajte ljubičasti šampon za plavu kosu

Ako primetite da blond kosa postaje žuta, zamenite običan šampon ljubičastim, što će pomoći pri korekciji boje kose. Boja za kosu sastoji se od crvenih, žutih i plavih pigmenata. Manje plave čestice prvo napuštaju kutikulu kose, zbog čega obojena plava boja počinje da izgleda pomalo narandžasto. Ljubičasti pigmenti to  kompenzuju, pa koristite ljubičasti šampon nekoliko puta nedeljno zajedno sa vašim redovnim proizvodima za kosu kako biste nahranili i hidrirali kosu.

4. Isperite kosu hladnom vodom

Ovo je trik za negu kose koji može imati koristi. Jednostavno završite pranje hladnom vodom, što će vam pomoći da zatvorite zanoktice, minimizirajući bledenje i podstičući sjaj.

5. Koristite nedeljno masku za plavu  kosu

Maske za farbanu  kosu su odličan način da vratite vlagu koju ste izgubili iz vaše kose tokom faze farbanja. Tretmani dubinskog kondicioniranja su ključni za farbanu kosu i pomažu u sprečavanju lomljenja. Isprobajte regenerator i masku za kosu   Schwarzkopf – Blond Me All Blondes za moćnu količinu hranljivih sastojaka i hidratacije.

Plava kosa ima tendenciju da pati od suvoće i potrebna joj je svakodnevna hidratacija. Koristite tretman koji ostavlja kosu ojačanom od korena do vrhova. Goldwell  nudi specijalnu masku za obojenu plavu kosu koji je neguje i ojacava

Goldwell dualsenses blondes & highlights anti-yellow 60sec treatment 200ml

Takođe možete ostaviti regenerator dodatnih 10 minuta pre ispiranja. Vaša kosa će biti još svilenkasta!

plava kosa pramenovi

6. Mesečno skraćivanje krajeva kose

Ovo može zvučati kao prečesto šišanje, ali ako želite da vaša plava kosa izgleda zdravo i sjajno, ne postoji zamena za redovno šišanje kako biste je održali u zdravom stanju.

7. Koristite sredstvo za zaštitu kose od toplote

Obojena plava kosa je posebno sklona toplotnom oštećenju od fena za kosu, prese za kovrdžanje i pegla za kosu. Pokušajte da izbegavate alate za stilizovanje što je više moguće i koristite sprej za stilizovanje za zaštitu od toplote pre nego što počnete. Boja će takođe ostati duže intezivna.

8. Filtrirajte vodu kojom perete kosu

Dobar filter za tuširanje može učiniti čuda tako što zadržava naslage hlora i gvožđa koje mogu da iscrpe ili izblede te dragocene zlatne pigmente. Neki filteri čak zamenjuju te svakodnevne zagađivače zdravim, pH izbalansiranim jonima, tako da je vaša plava kosa još mekša.

9. Toniranje plave kose

Dodavanje specijalnih tonera će uskladiti boju kose i osigurati da kosa ostane lepa duže. Obično su toneri bez amonijaka, tako da su savršeno bezbedni za upotrebu između farbanja i trebali bi biti deo rutine nege plave kose
Svetlo plava boja kose su nijanse: vanila, pepeo, platina, bela, šampanjac, srebrna i još mnogo toga između ovih prigušenih nijansi. Ove nijanse možete održavati tonerima. Ključ za odabir prave plave boje kose je da je uskladite sa tonom vaše kože. Topla plava nijansa, poput zlatne ili medne, pristaje toploj koži, dok hladniji tonovi poput pepela ili prljave plave bolje idu uz hladni ton kože.

Platinasto plava boja kose je najsvetlija od svih plavih nijansi, a najbolja je na svetlim tonovima kože ili srednjim tonovima kože sa žućkastim nijansama.Pošto plava kosa ima tendenciju da postane smeđa sa godinama, prirodna plava kosa je znatno ređa u odraslom dobu, samo oko pet odsto odraslih u Evropi i Severnoj Americi je prirodno plavo.

plava kosa nijanse

Kako obojiti kosu u plavu boju kod kuće

Spremni ste da ofarbate kosu u plavu kod kuće, evo vodiča korak po korak o tome kako postići maksimalan učinak uz minimalan napor:

1. Uvek pročitajte uputstva na kutiji pre nego što počnete da farbate kosu kod kuće. Proverite poleđinu pakovanja da biste bili sigurni da je nijansa plave definitivno prava za vas.

2. Prvo, uradite alergo test tako što ćete naneti deo boje na kožu iza uha najmanje 48 sati pre nego što upotrebite izabranu farbu za kosu. Nikada ne preskačite ovaj korak, čak i ako ste ranije koristili odabranu boju.

3. Otvorite kutiju i rasporedite svu svoju opremu. Trebalo bi da imate paket sa uputstvima, neke rukavice, bočicu za mešanje, bočicu kreme za razvijanje(hidrogen), kremu za bojenje (profesionalnu farbu za kosu) i hidrantni balzam za posle farbanja. Takođe će vam trebati peškir, četka za kosu, šnala za kosu i neka hidratantna krema.

4. Nanesite hidratantnu kremu na liniju kose kako biste izbegli da boja zaprlja vašu kožu.

5. Stavite peškir preko ramena da biste zaštitili svoju odeću.

6. Iscedite i boju i kremu za razvijanje u bočicu za mešanje i dobro je promešajte da se sjedine. Zatim počnite da nanosite na kosu.

7. Razdelite kosu i nanesite proizvod direktno na koren, ravnomerno rasporedite kremu po kosi. Ponavljajte ovo dok  koreni ne budu pokriveni. Ovo je pokrivanje izrastka i trebalo bi duže vremena da je farba na izrastku a kraće na celoj dužini, najmanje na već više puta farbanim krajevima.

8. Sačekajte 30 minuta…

9. Ako želite i da osvežite svoje dužine i vrhove, nanesite boju na ostatak kose 10 minuta pre ispiranja.

10. Isperite pod toplim tušem dok voda ne postane bistra.

11. Koristite regenerator nakon ispiranja farbe da bi vaša kosa bila meka i izgledala sjajno.

12. Ponovo isperite dok voda ne postane potpuno bistra

13. Osušite kosu peškirom

14. Nanesite masku za kosu.

15. Jedno poslednje ispiranje i gotovi ste

Saveti kako da sačuvate boju kose, sprečite bleđenje kose

-Pređite na šampon za plavu kosuAnti yelow šamponi ( pogledajte naše preporuke ljubičastih šampona koje smo izdvojili u blogu)

Stvoreni su da štite plavu kosu kako od bleđenja tako i od izbijanja žutih tonova. Baš zato ovi šamponi su ljubičaste boje, jer ljubičasta neutrališe žutu, one su na suprotnoj strani spektra boja. Pazite sa ovim šamponima ako su jako pigmentisani koristite ih za svako drugo -treće pranje a ne za svakodnevnu upotrebu da Vam kosa ne potamni od šampona i ode u drugu krajnost.

-Izbegavajte ispiranje plave kose toplom vodom  jer je to dehidrira. I ovako se često farbate što  neminovno isušuje kosu, jako topla voda dodatno uklanja prirodna ulja sa dlake i biće vam tvrda i kruta kosa.
-Hidrirajte kosu hidratantnim regeneratorom i maskama za kosu jer su hrana za kosu i dubinska hidratacija, neophodni za zdrav izgled.
Izbegavajte pregrevanje vaše kose. Smanjite upotrebu pegle, prese za kosu pa čak smanjite i temperaturu fena. Ako možete prirodno da sušite kosu sa par kapi kvalitetnog ulja za krajeve kose to bi bilo najbolje. Probajte to bar leti kosa će Vam biti zahvalna.
-Zaštitite kosu od UV zraka.  Ovde zam preporučujemo Zero tecna kolekciju koja štiti kosu od spoljašnjih uticaja naročito ima UV zaštitu jaču nego u drugim preparatima.
-Ne zaboravite da negujete skal i koren kose. Često vam se desi da farbate samo izrastak. Na primer jednom u tri nedelje stavljate farbu i hidrogen od 12% na teme glave. Iskreno peckanje temena nije retka pojava kad se plavuše farbaju. I ako ta neprijatnost traje 15min, vaše teme  je izloženo agresivnim sredstvima mnogo duže. Naša je preporuka AROMATIC CONDITIONER, poseban aromaticni krem od 12 esencijalnih ulja koji regeneriše skalp.

Ukoliko budete pratili barem deo saveta iz ovog texta shvaticete da nega i farbanje plave kose iako iziskuje vreme uopste ne mora biti nemoguca

Ako su vam potrebni dodatni saveti za farbanje i negu  plave kose, obratite nam se mailom.

 

Šta uzrokuje proredjivanje kose?

Proredjivanje kose može biti uzrokovano životnim navikama, genetikom ili oba ova uzroka dovode do proredjivanja kose i opadanja. Određena medicinska

Prednosti ulja za kosu

Nega kose uljem može omekšati kosu i obezbediti vitamine i minerale koji se gube čestim pranjem kose. Prednosti ulja za

Šta uzrokuje sedu kosu?

Seda kosa se pojavljuje kada folikuli dlake izgube melanin, pigment koji daje boju vašoj kosi. Ako vaša kosa postaje bela

Losion za rast kose

Losion za stimulaciju rasta kose je ciljani tretman protiv gubitka kose, koji se primenjuje direktno na skalpu odnosno temenu glave.

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.