Blog

Pantenol za kosu

Pantenol kao odličan za suvu kosu i kožu

Ako patite od suve kose ili kože, možda ste već upoznati sa pantenolom.

Nalazi se u mnogim popularnim hidratantnim proizvodima na tržištu i poznat kao ključni sastojak zbog svoje dugačke liste prednosti, pantenol za kosu je alkoholni derivat pantotenske kiseline, komponenta vitamina B kompleksa.

Generalno je koristan za sve tipove kose kosu, ovaj korisni sastojak bi trebalo da bude deo vaše rutine u negovanju kose i tela, a mi ćemo vam reći zašto.

Ova mega-hidratantna krema je odobrena od strane stručnjaka kada je u pitanju koža, ali kako se pantenol za kosu primenjuje na kosi?

Pantenol za kosu:

GLAVNE PREDNOSTI: Prirodni humektant, pomaže u balansiranju sadržaja vlage u kosi, poboljšava gipkost, omekšivač, sredstvo za jačanje.

KO TREBA DA GA KORISTI: Dehidrirana kosa ili kosa sa malo vlage obično može imati najviše koristi. Generalno, svaka kosa može koristiti pantenol.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA GA KORISTITE: Uglavnom, svakodnevno.

DOBRO RADI SA: Tipično, drugim humektantima, antioksidansima i hranljivim materijama.

NE KORISTITI SA: Generalno, pantenol se može koristiti sa većinom sastojaka.

 

pantenol za suvu kosu

Prednosti pantenola za kosu

Prirodni humektant i omekšivač, stručnjaci se slažu da pantenol ima višestruke prednosti za upotrebu u kosi.

Zadržava vlagu: Panthenol je poželjan sastojak za negu kože i kose jer deluje kao humektant, uvlačeći vlagu. Panthenol izvlači vlagu iz okoline i kože tamo gde je najpotrebnija.

Zaglađuje pramenove: Panthenol deluje kao emolijent, zaglađuje pukotine na gruboj koži i kosi. Panthenol je takođe dobar za kosu sa grubom teksturom jer može da izgladi nesavršenosti u vlasi.

Deluje antiinflamatorno: pantenol u telu pretvara u vitamin B5, koji ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u reparativnom procesu oštećene kose.

Može pomoći kod proređivanja kose: U studiji koja se bavila lečenjem proređene kose, pantenol se pokazao kao obećavajući sastojak koji pomaže u ublažavanju efekata proređene kose, a pantenol je pokazao povećanje vitalnosti ćelija, podržavajući stimulisanje rasta kose.

Panthenol takođe može pomoći u balansiranju sadržaja vlage u kosi kako bi se poboljšalo stanje i gipkost i predstavlja sjajan emolijens, koji takođe pomaže da se poboljša gipkost kose.
Jača:  pantenol je sredstvo za jačanje koje prodire duboko u korteks.

Stručnjaci se slažu da pantenol generalno deluje za većinu tipova kose, što ga čini odličnim univerzalnim sastojkom za negu kose.

Pantenol za kosu je bezbedan za svakodnevnu upotrebu, često se nalazi u proizvodima za kosu širom sveta, uključujući šampon, balzam i kondicioner koji se ne ispira.

masna kosa vasiljev shop e1701940793882

Dok pantenol može da deluje za većinu tipova kose, nekoliko specifičnih stanja kose može imati najviše koristi.

Kosa koja je dehidrirana ili ima malo vlage može imati koristi od hidratantnih svojstava pantenola. Kao emolijens, pantenol je takođe dobar za grubu kosu jer može izgladiti nesavršenosti u vlasi.

Kako koristiti pantenol za kosu?

Pantenol je sastojak niskog rizika koji se može naći u mnogim proizvodima i može imati mnogo upotreba. Ne postoje ograničenja kada se pantenol može koristiti . Nalazi se u mnogim proizvodima, koji sami mogu imati specifične preporuke o tome kada ih koristiti.

Ono što je važno je pronaći tretman za kosu koji vam dobro odgovara i tretirajte se najmanje jednom mesečno.

Postoje različiti „uradi sam“ recepti za dodavanje pantenola u prahu u kremu, gel koji može da pruži trenutnu hidrataciju. Potrebno je da stvorite naviku ograničavanja izlaganja toploti, agresivnog povlačenja i trenja da biste imali lepu kosu.

Što se tiče primene na kosi pantenol može biti uključen kao deo šampona koji se ispere, maske za kosu koja se ostavlja na duže vreme da bi se maksimalno zadržala vlaga, ili proizvoda koji se ne ispire.

Da li pantenol isušuje kosu?
Pantenol je humektant koji uvlači vlagu, a stručnjaci kažu da pomaže hrani i vlaži kosu i kožu, a ne da je isušuje.

Koji su sastojci uporedivi sa pantenolom?
Humektanti mogu biti uporedivi, kao što su hijaluronska kiselina, kolagen i glicerin.

Pantenol možda poznajete i pod njegovim drugim imenom, „provitamin B5“, što potvrđuje da pripada prestižnoj porodici vitamina B (onih koji podržavaju ćelijske funkcije i isporuku hranljivih materija).

Odakle dolazi pantenol?
Pantenol je provitamin napravljen od pantotenske kiseline, koja je sama po sebi vitamin B5.

Telo pretvara provitamine u funkcionalni, poznati vitamin sa kojim dele ime. Vitamin B5/pantotenska kiselina se nalazi u skoro svim živim organizmima, tako da je izuzetno lako naići i proizvoditi sintetički. Sastojak možete pronaći u dva različita oblika: kao ulje ili prah.

Može se progutati ili primeniti lokalno, a zatim se telo ponovo pretvara u pantotensku kiselinu.

Kada se koristi u kozmetičkim proizvodima i proizvodima za negu, pantenol je emolijens, koji pomaže u omekšavanju proizvoda (i koji kasnije pomaže u kondicioniranju i omekšavanju, bilo da je to koža ili kosa). Takođe ima svojstva vlage koja pomažu privlačenju hidratacije u ciljano područje.

ispucala kosa scaled e1706101519632

Evo glavnih prednosti provitamina B5 za kosu, kožu glave i kožu.

Prednosti pantenola za kosu

Zamislite bilo koju od reklama za proizvode za negu kose obogaćene pantenolom: vidite lepu, glatku, sjajnu, jaku kosu. To je zato što pantenol igra ključnu ulogu u svim ovim atributima.

Za početak, pantenol pomaže u zatvaranju zanoktice svakog pramena, da zagladi kosu u celini, i pomaže u sprečavanju stvari kao što su kovrčanje, cepanje i habanje.

Pantenol privlači vlagu u pramenove (svojstva humektanta na delu), a zatim sprečava da ta ista vlaga pobegne.

Premaz od pantenola je sjajan, što kosi daje lep, sjajan kvalitet. Ali ovaj štit je daleko od toga da je težak: pomaže u izgradnji tela i definicije u kosi bez dodavanja mase (za razliku od toga koliko će sastojaka za zgušnjavanje dodati opipljiv, težak film svakom pramenu).

Na ovaj način, pantenol neće doprineti nikakvom zapetljavanju i čvorovima, čineći ga podjednako prijatnim za kovrdžave i talasaste pramenove. Ne opterećujući kosu, ona i dalje podržava prirodno kretanje i volumen.

Pošto je pantenol rastvorljiv u vodi, on se lako ispire sa pramenova i neće se nakupljati u kosi ili na koži glave.

Prednosti pantenola za kožu glave

Jedna od najcenjenijih prednosti pantenola je njegova sposobnost da umiri kožu glave, kao i umirujuća svojstva koja pomažu u ublažavanju iritacije, ljuštenja, otoka, crvenila i svraba.

Uravnoteženo okruženje vlasišta je korisno za rast kose, jer su primarne prepreke zdravom rastu (kao što su iritacija, ljuštenje i crvenilo) eliminisane.

Prednosti pantenola za kožu

U nezi kože, pantenol ima prethodno pomenuta hranljiva i hidratantna svojstva, tako da se provitamin B5 koristi kako bi koža ostala čvrsta i elastična.

Većina proizvoda za negu kože sa pantenolom koriste se zbog njegove sposobnosti da obnovi i ojača lipide barijere i funkcije barijere kože. Smirujuće svojstvo pantenola takođe ga čini potencijalnim spasiocem za osobe sa osetljivom kožom koje su sklone crvenilu i iritaciji.

Iako su „pantenol“ i „provitamin B5“ njegovi najčešći nazivi, možda ćete videti i druge termine koji se koriste na etiketama sastojaka.

„Dekspantenol“ je sledeći najčešći, a slede „D-pantotenil alkohol“ i „alkoholni analog pantotenske kiseline“.

Ako vidite „D-Panthenol“ na listi, onda je to tečni oblik pantenola, dok je „DL-Panthenol“ oblik praha.

Ali nemojte zameniti pantenol sa pantotenskom kiselinom ili vitaminom B5, čak i ako su sredstva za isti cilj.

Da, telo će pretvoriti pantenol nazad u pantotensku kiselinu (ili drugim rečima, pretvoriće provitamin B5 u vitamin B5). Sve je stvar tehnike; možete jesti salatu i dobiti vitamin B5, ali ne i pantenol;

kao što možete da primenite šampon sa pantenolom umesto vitamina B5. Sve je to dobro za vas, ali radi čitanja nalepnica o ishrani i sastojcima, možete primetiti koji oblik koristi dobijate.

Koja hrana sadrži vitamin B5?

Unošenjem hrane koja je bogata vitaminom B5, dozvoljavate telu da prirodno ostvari mnoge prednosti pantenola – iako lokalni tretmani daju značajan, ciljani podsticaj.

Namirnice bogate pantotenskom kiselinom/vitaminom B5 uključuju govedinu, pileća prsa, ribu, svinjetinu, jaja, avokado, mlečno mleko, kikiriki, semenke, sočivo, smeđi pirinač, slatki krompir i pečurke. Dijeta sa visokim sadržajem sastojka ubrzava metabolizam, a nivo holesterola se može značajno smanjiti.

duga kosa 4 e1674817760211

Pantenol je aditiv koji se obično nalazi u kozmetičkim proizvodima. Dobija se od pantotenske kiseline, takođe poznate kao vitamin B-5. Ova hemikalija se može dobiti iz botaničkih i životinjskih izvora. Kada telo apsorbuje pantenol, on se pretvara u vitamin B-5. Vitamin B-5 je esencijalni nutrijent za naše zdravlje jer pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca u telu.

Takođe pomaže u pretvaranju ugljenih hidrata i proteina u energiju i pomaže u održavanju redovnog metabolizma. Vitamin B-5 je neophodan za zdrav imuni sistem, kao i za zdravu kožu i kosu. Pored toga, pantenol se takođe koristi kao humektant, koji pomaže uvlačenju vlage u kožu i kosu.

Da li je Pantenol siguran izbor za negu kose?

Budite sigurni da je pantenol siguran izbor za vašu kosu i kožu! Odobren je kao bezbedan za lokalnu upotrebu od strane američke Uprave za hranu i lekove i Evropske komisije za kozmetičke sastojke, što ga čini pogodnim za upotrebu čak i kod dece. Osim toga, nema dokaza da pantenol uzrokuje štetu kada se doda proizvodima za negu kože i kose, tako da ga možete koristiti bez brige o štetnim efektima. Dakle, izaberite pantenol za negu kose i kože – to je sigurna i pametna odluka!

Funkcioniše kao ovlaživač i omekšivač dvostruke namene, a kada se nanese na kožu glave ili folikule kose, pomaže da se zadrži vlaga, omekšava i ojača kosu.

zamrsena kosa

Prednosti pantenola za negu kose
Zdrava kosa počinje sa zdravim vlasištem, i zato je pantenol, ili vitamin B-5, suštinska komponenta svakog dobrog režima nege kose.

Pantenol pruža zaštitnu barijeru koja sprečava iritaciju, zadržava vlagu i sprečava da se vlasište isuši i postane lomljivo.

Takođe smiruje upale, pomaže u održavanju elastičnosti kože i čak može pomoći u podmlađivanju kože kako bi kosa izgledala sjajna i mekana. Ukratko, pantenol je neophodan za održavanje uravnotežene i zdrave kože glave.

Njegova jedinstvena hemijska struktura čini ga i hidrofilnim i higroskopnim, što znači da privlači i vezuje vlagu iz atmosfere za svoje molekule. Ova sposobnost ga čini korisnim za zadržavanje vlage u kosi i vlasištu.

Ako tražite način da održite kosu zdravom i hidratizovanom, razmislite o uvođenju pantenol šampona ili balzama u svoju rutinu nege kose. Pantenol je divan humektant koji može prodreti u kutikule kose i uvući vlagu iz atmosfere.

Ovo pomaže da vaša kosa izgleda, izgleda i miriše kao da ste upravo izašli iz salona, svaki dan. Pantenol ne samo da pomaže da vaša kosa ostane vlažna i stvara zaštitnu barijeru, već takođe deluje na umirivanje i omekšavanje kože glave.

Dobijte sjajnu kosu
Tražite li način da učinite da vaša kosa zablista? Onda bi trebalo da razmislite o upotrebi pantenola! Kada se nanese na dlake, pantenol stvara zaštitni premaz koji pramenovima daje sjajni finiš.

Štiti od spoljašnjih oštećenja
Ovaj sastojak stvara barijeru, štiti kosu od oštećenja slobodnih radikala i zadržava esencijalnu vlagu kako bi bila zdrava i hidrirana. Bez obzira na vremenske prilike, vaša kosa će ostati nahranjena i izgledati najbolje kada koristite proizvode sa pantenolom.

Podmlađuje kosu
Ovaj neverovatan sastojak za negu kose se apsorbuje direktno u kosu, obezbeđujući ishranu i jačanje vaših pramenova. Ovo sprečava njegovo slabljenje i oštećenje, a istovremeno izbegava višak nakupljanja.

Čini kosu upravljivom
Pantenol je veoma koristan za kosu, ostavljajući je glatkom i bez zapetljavanja. Pantenol stvara zaštitni premaz preko zanoktica i pramenova kose, čime se sprečava lomljenje, oštećenje i čvorovi. Kosa tretirana pantenolom izgleda gušća i fleksibilnija, manje je sklona lomljenju i zapetljanim pramenovima. Iskorištavanje efekata pantenola može vam dati jaku, zdravu kosu!

Pantenol za kožu glave
Kada govorimo o prednostima pantenola, mnogi ljudi ne znaju da on može biti koristan i za kožu glave! Pantenol nije samo oblik vitamina B-5, već se brzo apsorbuje u koži, što ga čini efikasnim rešenjem za lečenje problema sa vlasištem. Pokazalo se da pantenol promoviše povećanu hidrataciju i elastičnost, podmlađivanje kože, poboljšanu mikrocirkulaciju u folikulima dlake, pa čak i pojačan rast kose.

Duboko hidrira kožu glave
Ako tražite proizvod za održavanje zdrave kože i kose, pantenol bi mogao biti upravo ono što vam treba. Kao emolijent i humektant, pantenol pomaže u prevenciji

Ima antiinflamatorno, lekovito dejstvo
Njegova antiinflamatorna svojstva smanjuju crvenilo i otok i mogu vašoj koži pružiti preko potrebno olakšanje. Još bolje, odličan je i za smirivanje svraba i iritacije vlasišta. Vitamin B-5 je ključni sastojak koji doprinosi ovim umirujućim efektima.

Jača zdravlje folikula
Ako tražite prirodan način da unapredite zdravlje kose, pantenol bi mogao biti odgovor koji ste tražili. Ovaj derivat vitamina B-5 pomaže u održavanju zdravog rasta folikula, popravljanju oštećenja i održavanju uravnoteženog vlasišta za robusnu i hranjenu kosu.

Radi na stvaranju novih ćelija i smanjenju oštećenja, tako da možete dobiti deblju, puniju kosu koju želite. Šamponi sa pantenolom mogu napraviti veliku razliku kada je u pitanju održavanje vaših folikula u vrhunskom stanju.

D-pantenol, ili vitamin B-5, važno je uključiti u režim nege kose za zdravu kosu i kožu glave.

Ovaj vitamin pruža zaštitu od oštećenja životne sredine, duboko hidrira svaki pramen kose, a takođe može pomoći da se poboljša sjaj, elastičnost i elastičnost kose.

Nega kose prirodnim putem

7 saveta – nega kose prirodnim putem Nega kose prirodnim putem može biti izazov. Koristiti regenerator ili ne, koristiti masku

Zamršena kosa

Zamršena kosa – najbolji saveti za održavanje i negu Zamršena kosa je naporna i teška za održavanje. Teško rasčešljavanje kose,

Preparati koji povećavaju volumen kose

Najbolji preparati koji povećavaju volumen kose 5 preparata koji povećavaju volumen kose, prema iskustvu naših frizera daju nepogrešive rezultate. Možda

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.