Zaštita kose od sunca

Zaštita kose od sunca

Zaštita kose od sunca koje u velikoj meri može oštetiti kosu

Zaštita kose od sunca je veoma bitna kao preventiva oštećenjima od sunčevih zraka koji su u letnjem periodu veoma jaki i štetni. Osim što oštećuju kožu, sunce je  štetno i za kosu, odnosno kožu glave, za šta je potrebna posebna zaštita.

Kožu treba zaštititi odećom tankog i prijatnog materijala, kako ne bi bila direktno izložena suncu, tako se i koža glave može zaštititi nošenjem šešira. Pored toga, potrebno je nanositi i preparate koji pomažu da se zaštiti koren kose i koža glave. Ukoliko ste duže vreme na suncu, pogotovo na plaži – gde je zbog odsjaja od vode sunce još jače i štetnije, poželjno je ove preparate nanositi svaki put kada se izađe iz vode.

Sunce može uticati i na stvaranje kancerogenih ćelija, pa je zato neophodno zaštititi se od ovakvog uticaja, a osim toga – sunčevi zraci isušuju kosu i čine da se lomi i kvari njen prirodni kvalitet.

Preparati za zaštitu kose od sunca

Zaštita od UV zraka je baš ono što je potrebno tokom leta. Ono što će na najbolji način pomoći vašoj kosi u zaštititi od svih negativnih efekata koje mogu imati UV zraci, jesu profesionalna kozmetika za kosu prepatati za zaštitu kose od sunca. Uz pomoć ovakvih preparata najveće su šanse da će kosa biti pokrivena zaštitom, čime će se izbeći sušenje, krzanje ali i beživotan izgled kose. Luksuzna linija Kerastase Nutritive nudi proizvode koji u velikoj meri štite kosu od toplotnih oštećenja.

Ukoliko se desi da vam od sunca izgori koža glave, najbolje je tretirati je aloa verom. Koža glave je osetljiva kao i ostatak kože na telu, pa je neophodno zaštititi je. Kada izgori, koža glave ne sme biti izložena tretmanima nekih agresivnijih preparata, nego je najbolje lečiti je nekim prirodnim sastojcima, kao što je aloe vera. Ako se desi opekotina jačeg stepena, obavezno se javite lekaru.

Proizvodi za zaštitu od sunca zauzimaju značajno mesto u kozmetičkoj industriji. Vremenom pristup brendova je evoluirao od ponude proizvoda koji štite od negativnih učinaka sunca do proizvoda za zaštitu od sunca koji postaju apsolutni „must-have” naglašavajući aspekt lepote. Novi proizvodi nege za sunce nude zaštitu i moderan izgled, kako bi pružili ženama što veću korist, istovremeno izbegavajući štetni uticaj sunca.

beautiful-young-woman-with-long-blonde-hair-sunny--PT96C4F

beautiful-blonde-curly-long-hair-woman-at-the-summ-A2E8R7R

Zaštita kose od sunca i njene specifičnosti

Za razliku od kože, kosa nema samoobnavljajuće sposobnosti utemeljene na zaštitnoj samopigmentaciji i obnavljanju ćelija. Jednom kada sunce ošteti kosu, proces je nepovratan. Svaki put kad je kosa izložena suncu, vlakna kose postaju sve oštećenija od korena do krajeva.

Jednom kada sunce oslabi kosu, kosa postaje sve osetljivija svaki put kad je izložena suncu. Čim se vlakna oštete, čak i pre izlaganja suncu, kosa postaje izrazito podložna slabljenju te joj je potrebna ojačana zaštita. Spoljašnji faktori, štetni zraci sunca i ultravioletni zraci predstavljaju najveću agresiju za kosu. Nakon izlaganja suncu, kosa često menja boju, isušuje se i izgleda oslabljeno.

Čestim pranjem kose, voda otvara kutikulu vlasi. I pored prirodnog sebuma kojim je obložena, kosa koja je u dobrom stanju može apsorbovati vodu u količini od 30% do 45% svoje težine. Otvaranje zaštitnog sloja vlasi zbog vode, uzrokuje gubitak hranljivih materija i pigmenta iz kose.

Voda naglašava negativno delovanje sunčeve svetlosti, velikog neprijatelja kose. Keratin u kosi je oštećen, što kosu čini krhkom i lomljivom. Boja izbledi i izgubi svoj sjaj. Sunčevi zraci isušuju krajeve kose zbog čega ona izgleda beživotno i bez volumena. Ako letujete u vlažnim područjima, vlaga će spljeskati kosu i ona će biti potpuno ravna, ali gusta, vlažna i teška, što dovodi do ispijenog izgleda.

Osim na kosu, sunce negativno utiče i na skalp glave, tako što ga isušuje, ali i dovodi do opekotina na temenu glave. Iako mnogi misle da kosa čuva kožu glave od opekotina, to zapravo nije istina.

Ukoliko farbate kosu, onda leti morate da vodite mnogo više računa o njoj. Koristite proizvode koji su posebno namenjeni za farbanu kosu. Ukoliko želite da menjate boju, pokušajte da to uradite bar mesec dana pre najvećeg sunca, kako bi kosa procesuirala tretman farbanja i oživela do letnjih sunčevih zraka.

Sušenje krajeva jedino može usporiti kvalitetan regenerator koji odgovara vašem tipu kose. Ako imate problem sa upotrebom regeneratora i brzim prljanjem kose zbog njega, onda ga stavljajte samo na krajeve na minut-dva, kako bi se kosa regenerisala do sledećeg pranja.

beautiful-girl-on-the-beach-with-long-hair-on-red--42CRBZA

Zaštita kose od sunca – odmorite kosu od izlaganja toplotnim uređajima

Prirodno sušenje kose mnogim devojkama nije omiljeno, jer kosa ne izgleda perfektno, ali leto je vreme kada možete malo da odmorite i vi i kosa. Osim toga, šta je lepše od blagih morskih talasa. Dodatno zagrevanje kose fenom, peglom, figarom će je samo oštetiti i trebaće više vremena da je povratite.

Osobe čija je kosa sklona oštećenjima i pojavi suvih krajeva, veću pažnju moraju posvetiti zaštiti kose od sunca prilikom letovanja. Pre odlaska na plažu, koristite prefesionalno kvalitetno pakovanje za kosu. (tretman)

Tako ćete postići da vaša kosa bude dovoljno hidrirana u svakom trenutku i da ni malo ne gubi na svom kvalitetu. Sunce ne znači nužno da vaša kosa mora nakon letovanja postati oštećena, naprotiv, ukoliko joj budete pružili odgovarajuću zaštitu od sunca, ona će ostati negovana i zdrava.

Nezavisno od toga da li je vaša kosa farbana ili ne, sunce uklanja i prirodne pigmente boje. Da biste to sprečili, vrlo je važno da koristite proizvode za zaštitu boje sa UV filterima. Oni sadrže proteine i vitamine. Mogu se naći u vidu šampona, balzama, maski i sprejeva za kosu.

Prilikom spremanja hrane  so se koristi za dehidriranje hrane i isisavanje vlage iz nje. To isto slana voda čini vašoj kosi. Zato je važno da čim izađete iz vode, isperete so sa kose sa svežom vodom.

Tokom leta naročito je važno da unosite dovoljne količine beta karotena, svih vitamin, naročito C i E jer sadrže antioksidante koji neutrališu slobodne radikale koji predstavljaju molekule koji ispuštaju UV zračenje. Iz tog razloga, važno je da unosite što više namirnica poput: svežeg voća i povrća.

Ono što je naročito važno kako biste svoju kožu, ali i kosu održali hidriranim u svakom trenutku, važno je da uzimate što više tečnosti tokom dana, pre svega vodu. Preporučene dnevne količine su minimum 8 čaša.

Morski vazduh i voda, baš kao  i sunce, višestruko su delotvorni kako za naše telo, tako i za naš um. Međutim, morska so u značajnoj meri može stvoriti oštećenja na vašim vlasima, ukoliko ne koristite adekvatnu zaštitu kose od sunca.

Nekoliko dana pred odmor, zakažite termin kod svog frizera kako biste na letovanje krenuli sa zdravom i negovanom kosom i što je najvažnije vratili se bez oštećenja kose. Za još saveta u vezi zaštite kose tokom leta, pogledajte ovaj link.

Nega kose prirodnim putem

7 saveta – nega kose prirodnim putem Nega kose prirodnim putem može biti izazov. Koristiti regenerator ili ne, koristiti masku

Zamršena kosa

Zamršena kosa – najbolji saveti za održavanje i negu Zamršena kosa je naporna i teška za održavanje. Teško rasčešljavanje kose,

Preparati koji povećavaju volumen kose

Najbolji preparati koji povećavaju volumen kose 5 preparata koji povećavaju volumen kose, prema iskustvu naših frizera daju nepogrešive rezultate. Možda

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.