Blog

Kopriva za kosu

Prednosti korišćenja koprive za kosu

Kopriva je jedan od najstarijih zabeleženih lekova koji se koriste za lečenje i sprečavanje gubitka kose.

To je prvenstveno zbog velike količine sumpora i silicijum dioksida u koprivi, koji poboljšavaju zdravlje kose jačanjem dlake. Redovna upotreba šampona od koprive može podstaći ponovni rast kose i smanjiti gubitak kose.

Kopriva za kosu je izuzetno korisna a u nastavku pročitajte zašto.

Biljke se vekovima koriste u narodnoj i tradicionalnoj medicini. Za neke lepe, aromatične ili cvetne biljke, lako je shvatiti zašto se rado koriste.

Međutim, izreka „ne sudite o knjizi po koricama“ prva je stvar koja vam padne na pamet kada pogledate biljku koprive, uobičajenog korova prekrivenog peckavim dlačicama.

Kopriva ili pod njenim naučnim nazivom urtica dioica, vekovima se koristila za lečenje širokog spektra bolesti, pa čak i za čuvanje hrane. Često možete pronaći koprivu koja je navedena kao sastojak biljnih čajeva, posebno onih koji su dizajnirani da detoksikuju bubrege.

Kao i kod mnogih sastojaka prepunih antioksidansa, ljudi su tvrdili da kopriva ima sposobnost da leči gubitak kose. Ali ima li istine u ovim tvrdnjama?

Kopriva za kosu je : antioksidans, pomaže jačanje kose i ima antiinflamatorno dejstvo.

GLAVNE PREDNOSTI: Umiruje upalu vlasišta, jača kosu, može pomoći u stimulaciji rasta kose ima antimikrobna svojstva.

KO TREBA DA KORISTI KOPRIVU: Uopšteno govoreći, svako ko želi da ublaži iritaciju vlasišta ili ko ima gubitak/proređivanje kose.

Kopriva može da suši, tako da oni sa oštećenom ili suvom kosom možda neće želeti da je primenjuju lokalno. Koprivu treba izbegavati tokom trudnoće, jer ima potencijal da stimuliše kontrakcije.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA JE KORISTITE: Kopriva se može koristiti kao lokalni tretman za kožu glave i kosu jednom nedeljno. Pre uzimanja oralne koprive treba se konsultovati sa lekarom zbog njene mogućnosti interakcije sa određenim lekovima.

DOBRO RADI SA: Hidratantnim sastojcima/tretmanima za vraćanje hidratacije izgubljene upotrebom koprive.

NE KORISTITE SA: Kopriva sadrži visok nivo vitamina K i može da stupi u interakciju sa određenim lekovima.

Koprivu nikada ne treba koristiti u kombinaciji sa diureticima ili lekovima za dijabetes.

kopriva lek za kosu

Kopriva se nalazi širom sveta kao višegodišnja divlja biljka. Svi delovi koprive sadrže bogat sastav bioaktivnih jedinjenja sa visokim antioksidativnim kapacitetom, uključujući listove, stabljike i korenje.

Prednosti koprive za kosu

Svi delovi koprive imaju antiinflamatorno i terapeutsko dejstvo i koriste se u lečenju artritisa, anemije, alergija, bolova u zglobovima, pa čak i infekcija urinarnog trakta

Snažan borac protiv zapaljenja kože glave:

Ekstrakti iz listova biljke bogati sumporom, koji ima antiinflamatorna svojstva. Upala je povezana sa mnogim stanjima kože glave, posebno ekcemom.

Zbog svojih antihistaminskih i antiinflamatornih svojstava, kopriva se može koristiti kao prirodna komponenta u lekovima za ekcem.

Kopriva može da deluje čak i u kombinaciji sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima , omogućavajući pacijentima da smanje upotrebu lekova.
Jača kosu: Iako nije tako uobičajeno, u određenim delovima sveta kopriva se koristi lokalno za jačanje kose.

To je zbog toga što listovi i stabljike koprive imaju bogat izvor vitamina A, B i C, minerala (gvožđe, kalijum , kalcijum, magnezijum) i polifenoli, kao što su fenolne kiseline i flavonoidi.

Bogata antioksidansima: Kopriva je bogata antioksidansima. U stvari, istraživanje je otkrilo da antioksidativna aktivnost koprive može izazvati smanjenje relativne težine jetre.

Antioksidansi su odlični za vaše opšte zdravlje, što može uticati na vašu kosu.

Može smanjiti perut: pokazalo se da kopriva ima antimikrobna i antibakterijska svojstva, što može pomoći u poboljšanju stanja poput peruti. Istraživanja su pokazala da veliki broj aktivnih jedinjenja u ovoj biljci može pokazati jače antibakterijsko delovanje od sintetičkih antimikrobnih sredstava.

Može sprečiti gubitak kose:

kopriva može pomoći u borbi protiv dva uzroka gubitka kose. Kopriva sprečava gubitak kose blokirajući DHT, prethodnik testosterona koji je krivac za androgenski gubitak kose.

Drugo, zapaljenje je važan etiološki faktor gubitka kose. Mnoge vrste opadanja kose karakteriše hronična upala, tako da antiinflamatorna svojstva koprive mogu pomoći da se ovo smanji.

Može doprineti rastu kose:

Iako postoje ograničena istraživanja o upotrebi koprive za rast kose, jedna studija sugeriše da ona promoviše rast ćelija dermalne papile.

Papila je deo folikula dlake koji reguliše rast kose. Pored toga, aktivno jedinjenje beta sitosterol stimuliše faktore rasta za kosu.

Potencijalni rizici upotrebe koprive za kosu

Kopriva je bezbedna za sve tipove kose, uključujući i farbanu kosu.

Iako kopriva ima svojstva jačanja, važno je napomenuti da veoma suši.

Zbog svog potencijala da utiče na gubitak i rast kose, kopriva može biti posebno korisna za one koji doživljavaju proređivanje ili gubitak kose. Ipak, treba izbegavati koprivu u trudnoći jer kopriva može da stimuliše kontrakcije materice.

kopriva za kosu 1

Kako koristiti koprivu za kosu

Kopriva može imati različite prednosti i interakcije u zavisnosti od toga da li je primenjujete lokalno ili je unosite.

Ekstrakt može koristiti u komercijalnim proizvodima za negu kose ili da se sami listovi mogu koristiti za kreiranje domaćeg tretmana.

Uz oralnu konzumaciju, postoje potencijalne interakcije sa lekovima. Uz oralnu konzumaciju, pazite na interakcije lekova sa varfarinom jer biljka sadrži visok nivo vitamina K.

Izbegavajte upotrebu u kombinaciji sa diureticima, pošto se gubitak kalijuma od ovih antihipertenziva pogoršava koprivom.

Slično tome, šećer u krvi može pasti previše nisko kada se kopriva koristi sa drugim lekovima za dijabetes. Kao i uvek, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate nove lekove ili suplemente.

RECEPT ZA PRIMENU KOPRIVE NA KOSI

Sastojci:

Oko dve šolje ključale vode, poželjno destilovane.
Tri supene kašike sušene koprive (ili šest kašika seckane sveže koprive)
Dodavanje esencijalnog ulja poput nane par kapi

Uputstvo:

Prokuvajte vodu i tada dodajte listove koprive.
Uklonite sa vatre i ostavite da odstoji pet do deset minuta.
Procedite i ostavite da se ohladi. Dodajte eterična ulja kada se ohlade (opciono).
Masirajte ohlađenu tečnost u kosu i teme, zatim  isperite kožu glave i kosu. Nastavite pranje kose šamponom i balzamom.
Koristite proizvode za kosu sa koprivom
Kopriva se može naći u brojnim proizvodima. Proverite liste sastojaka u šamponima i balzamima, kao i tretmane za kosu za gubitak kose za sastojak koji obavlja više zadataka.

List koprive nudi olakšanje za uobičajene probleme kože i kose kao što su svrab vlasišta, perut, masna koža i akne. Sapuni i šamponi na bazi koprive bez hemikalija su odličan izbor za rešavanje ovih problema.

Poznato je da terapeutski kvaliteti lista koprive efikasno rešavaju ove probleme, što ga čini vrednim dodatkom vašoj rutini lične nege.

kopriva je lek za kosu

List koprive, naučno poznat kao Urtica dioica, dobija se od biljke koju karakterišu žilave dlačice na listovima i stabljikama. List ima bogatu istoriju u tradicionalnoj medicini. Uglavnom se nalazi u Evropi, Severnoj Africi i Aziji. Grci i Rimljani u regionu Mediterana su ga intenzivno koristili.

List koprive je trenutno dostupan u različitim oblicima, uključujući sušene, zamrznute, tablete, sokove, itd. Razne naučne studije su potkrepile vekovne tvrdnje o prednostima lista koprive i potvrdile njegovu upotrebu u medicinskoj praksi.

Prednosti lista koprive za kosu

Godinama se kopriva koristi zbog svojih zdravstvenih prednosti, posebno zbog uticaja na zdravlje kose i kože glave.

Prednosti lista koprive za kosu uključuju podršku opštem zdravlju i rastu kose.

Obiluje vitaminima i mineralima:

Kopriva je bogat izvor esencijalnih vitamina i minerala ključnih za zdravlje kose, uključujući vitamine A, B, C, D i E, kao i minerale kao što su folat, riboflavin, magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe i mangan.

Ovi esencijalni hranljivi sastojci direktno doprinose sjaju kože i kose. Kopriva takođe sadrži silicijum dioksid, koji jača kosu i nokte i stimuliše rast kose poboljšavajući cirkulaciju krvi.

Zaštita kose:

List koprive, sa svojim antioksidansima, flavonoidima i vitaminom C, nudi prirodno i sigurno rešenje za smanjenje gubitka kose i poboljšanje sjaja kose. Pomaže u zaštiti od štetnih efekata slobodnih radikala, koji mogu ubrzati proces starenja i dovesti do proređivanja kose.

Faktori kao što su toksini iz životne sredine, neadekvatna ishrana, nedostatak vežbanja, stres i kozmetika izazivaju slobodne radikale.

Poboljšana cirkulacija krvi: List koprive može ojačati i opustiti krvne sudove, čime se poboljšava cirkulacija i povećava snabdevanje kože glave kiseonikom i hranljivim materijama.

Ovo dovodi do jače i duže kose pružanjem ishrane.

Lečenje peruti: Nelečena perut može igrati ulogu u gubitku kose.

Ekstrakt lista koprive, kada se umasira na vlasište i ostavi kao tretman preko noći, pokazuje se efikasnim u borbi protiv peruti i ublažavanju svraba kože glave. Oštro grebanje i svrab mogu oštetiti kožu oko folikula dlake, što dovodi do gubitka kose.

Anti-inflamatorna svojstva: Upala, posebno na koži glave, može značajno doprineti hroničnom gubitku kose oštećujući folikule dlake i izazivajući opadanje i stanjivanje kose.

Listovi koprive poseduju antiinflamatorna svojstva, koja mogu ublažiti upalu vlasišta i podstaći zdrav rast kose.

Blokiranje DHT-a: Istraživanja pokazuju da ekstrakt koprive (iz lišća i korena) može blokirati stvaranje dihidrotestosterona (DHT), hormona povezanog sa stanjivanjem i gubitkom kose kada se prekomerno proizvodi.

Smanjenjem aktivnosti enzima 5 alfa-reduktaze odgovornih za pretvaranje testosterona u DHT, kopriva pomaže u održavanju uravnoteženog nivoa DHT-a.

Prekomerni DHT u telu skraćuje ciklus rasta kose i smanjuje folikule dlake.

Načini upotrebe lista koprive za kosu

List koprive možete uneti za negu kose na različite načine. Neki od njih su dati u nastavku:

Kao suplementi: Nađite suplemente listova koprive u prodavnicama zdravlja. Dostupan je u obliku kapsula, tableta ili praha. Pridržavajte se predložene doze da biste optimizovali prednosti.

Čaj od koprive: Skuvajte čaj od koprive tako što ćete osušene listove namakati u ključaloj vodi. Uživajte u toplom ili hladnom da biste podržali zdravlje kose.

Ulje natopljeno koprivom: Ulivanje koprive u ulje je veoma efikasno za ishranu i popravku oštećenih folikula. Koristite ovo ulje u šamponu, balzamu ili kao tretman za kožu glave tokom noći.

Ispiranje kose: Napravite revitalizujuće sredstvo za ispiranje kose čajem od koprive i ostavite da se ohladi. Dodajte eterična ulja. Sipajte na mokru kosu pre pranja šamponom. Umasirajte u kožu glave 60 sekundi i raščešljajte. Ostavite da odstoji neko vreme pre nego što ga isperite. Nedeljna upotreba poboljšava sjaj i snagu kose.

List koprive može biti vredan dodatak vašoj rutini nege kose. To je rešenje bez hemikalija za uobičajene probleme sa kosom. Uključite list koprive na bilo koji od gore navedenih načina u svoju dnevnu rutinu i vijorite življu i zdraviju kosu.

Od malih nogu svi smo izbegavali koprivu. Zbog njihovog bodljivog svojstva. Svi se sećamo šetnji šumom ili baštom, začinjenih susretom sa koprivom. Čim koža dođe u kontakt sa listovima, peckanje i bol su trenutni. Budite sigurni, bol je prolazan i potrebno je samo nekoliko minuta da nestane.

Čak i ako pokušamo da je izbegnemo, ova biljka sa somotnim listovima ima mnogo vrlina.

Prednosti koprive

Prednosti koprive su brojne. Njegov sastav, bogat vitaminima i mineralnim solima, omogućava vam da:

Ojačajte vlakna kose

Regulišite proizvodnju sebuma

Borba protiv peruti

Borite se protiv gubitka kose

Podstiče rast kose

Doprinosi održavanju elastičnosti kože i kose

 

 

Nega kose prirodnim putem

7 saveta – nega kose prirodnim putem Nega kose prirodnim putem može biti izazov. Koristiti regenerator ili ne, koristiti masku

Zamršena kosa

Zamršena kosa – najbolji saveti za održavanje i negu Zamršena kosa je naporna i teška za održavanje. Teško rasčešljavanje kose,

Preparati koji povećavaju volumen kose

Najbolji preparati koji povećavaju volumen kose 5 preparata koji povećavaju volumen kose, prema iskustvu naših frizera daju nepogrešive rezultate. Možda

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.