Blog

Kako ubrzati rast kose?

Načini za ubrzavanje rasta kose

Neki načini da se dođe do zdravijeg i bržeg rasta kose mogu biti unos više proteina, korišćenje proizvoda napravljenih od kofeina, izbegavanje trajne boje za kosu i smanjenje stresa.
Rođeni ste sa svim folikulima kose koje ćete ikada imati oko 80.000–120.000 korena kose na vašem skalpu. Kako ubrzati rast kose?

Kosa raste iz korena na dnu folikula ispod vaše kože. Krv u vašem skalpu ide u folikul i snabdeva kiseonik i hranljive materije u koren kose, što pomaže vašoj kosi da raste.

Dok raste, dlake se guraju kroz vašu kožu i prolaze pored masne žlezde. Ulje iz ove žlezde čini vašu kosu sjajnom i mekom.

Kako starite, prirodno je da izgubite oko 100 vlasi dnevno. Međutim, neki faktori poput genetike mogu povećati ovaj broj.

Proizvodi Viviscal su dizajnirani posebno kako bi se sprečilo opadanje kose, ali i kako bi se pojačao rast kose.

Viviscal za brzi rast kose

Saveti za rast kose i sprečavanje lomljenja

*Izbegavajte restriktivnu dijetu

Ne možemo kontrolisati sve što utiče na rast naše kose. Međutim, postoje stvari koje možemo da izbegnemo, a koje mogu da dovedu do poremećenog rasta i povećanog linjanja.

Restriktivna dijeta može smanjiti resurse i hranljive materije potrebne za rast kose, pošto je rast kose relativno nizak prioritet za naš organizam u poređenju sa drugim telesnim funkcijama, rast kose se brzo zaustavlja kada je vaše telo pod stresom zbog restriktivne dijete.

Čak i nakon nastavka zdrave ishrane, opadanje kose obično traje nekoliko meseci posle dijete.

Iznenadni gubitak težine takođe može izazvati privremeno pojačano opadanje kose, poznato kao telogen efluvium (TE), ili difuzna alopecija. Ovo može biti zbog nedostatka niacina.

ulje za rast kose

Unos proteina utiče na kosu

Ako je vaša ishrana strogo restriktivna, kosa neće optimalno rasti i može doći do opadanja. Jedenje dobro izbalansirane ishrane sa adekvatnim unosom proteina je važno za optimalan rast kose . Generalno organizmu odrasle osobe treba 50 grama proteina ili više dnevno.

Probajte proizvode koji sadrže kofein

Kofein može imati lokalnu upotrebu na kosi koje bi mogogao da se ubrza rast kose.

Kofein u proizvodima za kosu kao što su šamponi i balzami, mogao da spreči gubitak kose jednako efikasno kao i tretmani zasnovani na lekovima. Kofein može podstaći rast kose stimulišući metabolizam i proliferaciju ćelija.

Esencijalna ulja

Eterična ulja ne samo da dobro mirišu, već mogu pomoći i u podsticanju rasta kose.

Studija iz 2021. godine otkrila je da je nakon 3 meseca, lokalno primenjeno ulje semenki bundeve značajno povećalo ponovni rast kose kod učesnika. Međutim, potrebne su veće studije da bi se dodatno podržao ovaj rezultat.

Ostala eterična ulja koja mogu pomoći u sprečavanju gubitka kose i podsticanju rasta kose uključuju:

ulje ruzmarina
ulje mente
jojoba ulje
ulje lavande

Povećajte unos hranljivih materija jer  nedostatak ključnih hranljivih materija može uticati i na strukturu vaše kose i na njen rast. Neki nedostaci u ishrani koji mogu uticati na vašu kosu uključuju:

gvožđe
cink
masne kiseline
selen
vitamini D, E i A
folna kiselina
Uzimanje suplemenata omega-3 i omega-6 tokom 6 meseci pomaže u zaštiti od gubitka kose kod ljudi sa ćelavim obrascima kod žena.

Prepustite se masaži vlasišta

Masaža vlasišta može pomoći u podsticanju opuštanja, ublažavanju stresa i poboljšanju zdravlja vaše kose.

Studija iz 2016. godine ispitala je efikasnost svakodnevne 4-minutne masaže vlasišta. Posle 24 nedelje, devet učesnika je imalo gušću kosu nego na početku studije.

Masaža vlasišta može pomoći u širenju krvnih sudova ispod kože. To može dovesti do deblje, jače kose za koju je manje verovatno da će se otkinuti ili oštetiti.

Možete dobiti profesionalnu masažu glave ili se prepustiti masaži sami kod kuće.

Masaža glave je fantastična. Pored senzornog zadovoljstva koje nudi, masaža glave može ublažiti simptome glavobolje, smanjiti stres i možda podstaći rast kose.

A najbolji deo? Možete naučiti kako da to uradite kod kuće. Ili možete posetiti terapeuta za masažu ako želite stručnu masažu glave.

Ova vrsta masaže glave se često koristi za:

oslobađanje napetosti
ublažavaju bolove od migrene i glavobolje
smanjiti stres
opuštanje
manje specijalizovane masaže, poput onih koje radite kod kuće, mogu pomoći u smanjenju stresa i napetosti, kondicioniranju vlasišta i poboljšanju cirkulacije krvi u području glave i vrata.

Evo još nekoliko prednosti masaže glave.

Promoviše rast kose

Ako vam je kosa proređena ili nije tako gusta kao što je bila, možda biste želeli da razmislite o masaži vlasišta.

Kako ubrzati rast kose

Toplota pegle za kosu, fena za kosu i prese za kosu može oštetiti kosu i izazvati lomljenje. Da biste smanjili oštećenje kose, pokušajte da ograničite koliko često koristite ove alate i smanjite temperaturu kada ih koristite.

Upotreba proizvoda za zaštitu od toplote pre upotrebe zagrejanog alata za oblikovanje može značajno smanjiti lomljenje kose.

Toplotni tretmani rade tako što formiraju zaštitnu barijeru koja pomaže u sprečavanju gubitka vlage kada se koriste zagrejani alati.

Razgovarajte sa doktorom o minoksidilu

Minoksidil je lek koji može pomoći u sprečavanju gubitka kose i podsticanju rasta kose. Obično se prodaje bez recepta kao Rogaine.

Ovaj lek možda neće raditi za sve i može proći do 12 meseci pre nego što vidite rezultate. Najbolje ga je koristiti kao deo vašeg plana lečenja gubitka kose, a ne samostalno.

Upotreba farbi za kosu može uticati na snagu i debljinu vaše kose, što može dovesti do oštećenja kose.

Trajne boje za kosu mogu ukloniti prirodne masne kiseline koje čine kosu. Ove boje mogu izazvati više štete od netrajnih opcija.

Nanesite antioksidante na kožu glave

Primena antioksidanata na kožu glave može pomoći u smanjenju gubitka kose i poboljšanju stanja vaše glave.

Redovno šišajte kosu

Skraćivanje kose svakih nekoliko meseci može podstaći rast zdrave kose. Uklanja ispucale vrhove, sprečavajući ih da se šire po vašim pramenovima i uzrokuju lomljenje kose.

Međutim, redovno šišanje neće učiniti da vaša kosa raste brže. Kosa vam raste oko pola cm do 1 cm mesečno, bez obzira koliko često je šišate.

Zaštitite kosu dok spavate

Da biste imali zdravu kosu dok spavate, pokušajte sledeće:

Uverite se da spavate između 7-9 sati svake noći. Nedovoljno spavanje smanjuje proizvodnju melatonina u vašem telu, hormona koji igra ulogu u regulisanju rasta kose.
Koristite svilenu ili satensku jastučnicu kako biste sprečili trenje, povlačenje i zapetljavanje koji mogu izazvati lomljenje kose.
Ne idi na spavanje sa mokrom kosom. Polaganje na mokru kosu može oslabiti vaše pramenove i dovesti do lomljenja ili matiranja.

Smanjiti stres

Hronični stres može dovesti do gubitka kose. Stres može dovesti do toga da vaši folikuli pređu u fazu mirovanja tokom koje opadaju kosu umesto da rastu nove pramenove.

Neki saveti koji će vam pomoći da se oslobodite stresa mogu uključivati:

vežbanje
meditirati
pisati u dnevnik
jedite dobro izbalansiranu i hranljivu ishranu

faze rasta kose

Kako mogu prirodno povećati rast kose?

Ne možete promeniti broj folikula dlake koje imate. Međutim, sledeći saveti mogu vam pomoći da prirodno povećate rast kose:

jedite dobro izbalansiranu, hranljivu ishranu
uzimajte suplemente, kao što su biotin, probiotici i gvožđe
izbegavajte upotrebu boja za kosu
probajte akupunkturu
probajte aromaterapiju
smanjite toplotu od alata za oblikovanje kose

Ako ovo ne funkcioniše, razgovarajte sa lekarom o drugim opcijama. To može uključivati topikalne kreme i šampone, oralne lekove ili transplantaciju kose kao što je transplantacija folikularne jedinice i ekstrakcija folikularne jedinice.

Nijedna frizura ne može direktno podstaći zdrav rast kose. Međutim, prirodni stilovi kojima nije potrebno mnogo održavanja mogu sprečiti oštećenje vaših folikula. Neke frizure mogu oštetiti vašu kosu, kao što su konjski repovi, punđe i kosi.

Izbegavajte da čvrsto zatežete kosu gumicama, kopčama, trakama za kosu ili bilo kojim drugim dodacima koji mogu da opterete vaše korene.

Ne postoji magična formula za trenutni rast kose. Međutim, neki koraci mogu pomoći u poboljšanju zdravlja i rasta vaše kose.

Ključna je zdrava ishrana bogata hranljivim materijama koja uključuje adekvatne proteine. Upotreba određenih proizvoda i tretmana takođe može pomoći, treba smanjiti toplotne tretmane i hemijsku obradu kose, to takođe može pomoći.

Ako ste zabrinuti zbog gubitka kose ili imate problema sa rastom kose, razgovarajte sa lekarom da biste saznali zašto se to dešava.

Neke metode koje pomažu vašoj kosi da raste brže i jače mogu uključivati suplemente, promene u ishrani i lokalne masti. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se ispitalo kako telo reguliše rast kose.

Faze rasta kose

Kosa raste u tri faze, a svaki pramen kose prati svoju vremensku liniju:

Anagen. Aktivna faza rasta kose traje 3-10 godina.
Catagen. Prelazna faza u kojoj kosa prestaje da raste traje 2-3 nedelje.
Telogen. Faza mirovanja u kojoj kosa opada traje 3-4 meseca.
U bilo kom trenutku, prosečna koža glave ima 90 procenata folikula dlake u anagenoj fazi, oko 1 procenat u fazi katagena i oko 9 procenata u fazi telogene. Poslednja grupa čini otprilike 100 do 150 pramenova kose koji opadaju svaki dan.

Možete li povećati anagenu fazu za rast kose?

Koliko dugo traje anagena faza zavisi od toga koliko je duga vaša kosa i da li ćelije u vašoj bazi folikula nastavljaju da se množe i postaju ćelije za kosu.

Kosa raste jer ćelije odbacuju deo svoje strukture kada stignu do gornjeg folikula. Ova struktura se kombinuje sa keratinima da formira pramenove kose koji izlaze sa površine vaše kože.

Istraživači još uvek istražuju šta podstiče naša tela da se uključe u anagenu fazu, a potrebno je više studija da bi se sa sigurnošću znalo šta se može učiniti da se podstakne rast kose.

Ipak, postoje koraci koje možete preduzeti koji mogu promovisati zdravu kosu tokom anagene faze.

Kako ojačati kosu

Kosa se sastoji od keratina i mrtvih ćelija kože.

Iako ne postoji direktan način da vaša kosa raste brže preko noći, postoje koraci koje možete preduzeti da bi vaša kosa bila zdrava i duga.

Ishrana bogata vitaminima i hranljivim materijama
Iako mnoge kompanije promovišu vitamine ili suplemente za rast kose, oni ne utiču uvek direktno na dužinu kose. Vašem telu je potrebno mnogo energije da bi vaša kosa rasla, tako da unos premalo kalorija i određenih hranljivih materija može uticati na to.

Generalno, najbolje je da vitamine i hranljive materije unosite iz ishrane. Ipak, možda ćete takođe razmotriti uzimanje određenih suplemenata – posebno ako imate nedostatak.

Nanesite esencijalna ulja
Stavite nekoliko kapi ulja čajevca, ruzmarina ili limete u svoj šampon ili ga razblažite uljem jojobe.

Ova tri ulja mogu poboljšati zdravlje kože glave.

eterična ulja mogu biti od koristi tretmanu gubitka kose:

lavanda
kamilica
Majčina dušica
pepermint
ekstrakt belog luka
Izbegavajte nanošenje eteričnih ulja direktno na kožu. Umesto toga, razblažite ih u osnovnom ulju.

Dok istraživanja sugerišu da postoje zdravstvene prednosti, FDA ne prati niti reguliše čistoću ili kvalitet eteričnih ulja. Važno je da razgovarate sa lekarom pre nego što počnete da koristite eterična ulja i obavezno istražite kvalitet proizvoda marke.

Na primer, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u 1 kašiku osnovnog ulja. Određena noseća ulja mogu čak pomoći u hidrataciji vaše kose:

kokos
suncokret
mineralne
ricinus

Pokazalo se da kofein podstiče rast kose, a žene su osetljivije na njegove efekte folikula dlake.

Korišćenje proizvoda za kosu sa kofeinom kao sastojkom takođe može pomoći.

Najbolji proizvod za kosu sa kofeinom: Alpecin C1 kofeinski šampon
Ovaj visoko ocenjen šampon iz Alpecin-a kombinuje kofein sa niacinom i cinkom za promovisanje punijeg izgleda kose i deblje teksture.

Takođe sadrži ricinusovo ulje za snagu i sjaj. Iako se prodaje širom sveta, Alpecin C1 se smatra najpopularnijim kofeinskim šamponom u Nemačkoj.

Šta može uticati na rast kose?
Mnogi faktori mogu uticati na rast kose, uključujući:

genetika ili porodična istorija gubitka kose
hormonske promene
nedostatak adekvatne ishrane
određeni lekovi, uključujući hemoterapiju
stresa
nedavni gubitak težine od 9 kg ili više
trauma koja oštećuje folikule
određene bolesti ili stanja

Rast kose tokom i nakon trudnoće

Žene koje su trudne mogu osetiti da im kosa raste brže. U međuvremenu, oni koji su upravo dobili bebu mogu se osećati kao da gube kosu brže nego inače.

Tokom trudnoće, hormon estrogen uzrokuje da imate veći odnos folikula dlake u fazi rasta. Nakon što se beba rodi, folikuli dlake se vraćaju u fazu mirovanja telogena, čineći da izgleda kao da opadate.

Kada posetiti doktora zbog rasta kose

Bilo koju zabrinutost u vezi sa smanjenim rastom kose, izuzetno oštećenom kosom ili bilo kakvim značajnim promenama na vašoj kosi treba da se obratite lekaru. Oni mogu proveriti moguće nedostatke hranljivih materija i preporučiti određene proizvode koji mogu pomoći.

Ako imate neobjašnjiv i/ili ozbiljan gubitak kose, trebalo bi da zakažete pregled kod svog lekara, jer određena zdravstvena stanja mogu izazvati gubitak kose. U takvim slučajevima, lečenje osnovnog uzroka može pomoći da se preokrenu problemi sa gubitkom kose.

Nega kose prirodnim putem

7 saveta – nega kose prirodnim putem Nega kose prirodnim putem može biti izazov. Koristiti regenerator ili ne, koristiti masku

Zamršena kosa

Zamršena kosa – najbolji saveti za održavanje i negu Zamršena kosa je naporna i teška za održavanje. Teško rasčešljavanje kose,

Preparati koji povećavaju volumen kose

Najbolji preparati koji povećavaju volumen kose 5 preparata koji povećavaju volumen kose, prema iskustvu naših frizera daju nepogrešive rezultate. Možda

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.