5 vrsta oštećenja kose

5 vrsta oštećenja kose

Vrste oštećenja kose – šta sve dovodi do oštećenja kose?

Da li znate kojih je 5 vrsta oštećenja kose? Poznavanje mnogih načina na koje je vaša kosa podložna oštećenju može vam pomoći da sprečite nepotreban stres za svoju frizuru. Većina oštećenja kose se dešava van salona. Znajući kako da identifikujete postupke koji dovode do lomljenja možete ih sprečiti jer je prevencija uvek bolja od lečenja!

Klima oštećuje kosu

Ovo je jedna vrsta oštećenja kojoj niko ne može pobeći. U nekom trenutku izaći ćete napolje i vaša kosa će postati izložena. To može biti užareno sunce, vetar ili hladno vreme koji izazivaju lomljenje vaše kose; ali bez obzira na faktore, OLAPLEX tretman je uvek pravi lek. Rešavanje oštećenja iznutra pomaže da se osigura da je kosa stalno zaštićena.

Alati za sušenje kose loše utiču na zdravlje kose

Većina ljudi misli da hemijske usluge najviše štete kosi, ali  je zapravo česta upotreba vrućih alata najopasnija. Ovi alati obično mogu da se zagreju preko 200C ( misli se na pegle i prese za kosu), što je temperatura koju nijedan pramen kose ne bi trebalo da trpi, jer dolazi do  promene teksture vlasi. Niža postavka temperature je sigurno pravi način, kada morate da koristite vruće alate na kosi, međutim, najbolje je da ih izbegavate, ili smanjite vreme feniranja, ravnanja kose. Korišćenje ulja  OLAPLEX No7 je odličan način da se zaštitite od toplote čak pri većim teperaturama.

Zagađenje vazduha smeta kosi

Zagađenje je stresor za mnoge stvari u našem okruženju. Zamislite svoju kosu kao sunđer koji upija sve hemikalije, štetne čestice i zagađenje u vazduhu.

olaplex all product vasiljev e1670581794657

Hemijsko oštećenje

Najočiglednije od svih je hemijsko oštećenje. Bilo da je u pitanju farbanje ili keratinsko ispravljanje, hemikalije su često brzi put do oštećenja. Zbog toga koristimo OLAPLEX u svakom pojedinačnom procesu, kako bismo osigurali da je svaka usluga u salonu vrhunska, dok OLAPLEX NO3 radi na obnavljanju polomljene kose nećete više brinuti o krajnjem rezultatu nakon izlaska iz salona.

Mehaničko oštećenje

Ovo može zvučati čudno, ali govorimo o četkama za kosu, šnalama za kosu, ukrasima za kosu i još mnogo toga što uzrokuje nepotrebnu štetu grubim čupanjem kose da bi se raspetljala. Najviše pomaže to da prvo zamenite svoju jastučnicu glatkom, svilenkastom i da smanjte vezivanje, zatezanje kose,naročito ako pravite zahtevne frizure, tanke pletenice i slično. Uz pomoć kućnog Intenzivnog tretmana za izgradnju OLAPLEX No0, koji je najbolje koristiti sa No3 Hair Perfector-om, zaštitićete kosu i smanjiti vidljiva oštećenja.

10 navika za negu kose koje mogu oštetiti vašu kosu

Svi imamo neku rutinu kada je nega tela i kose u pitanju. Ali da li radimo uvek kako treba. Evo gde grešimo kada je nega kose u pitanju. Prepoznajte šta radite loše za svoju kosu, prestanite sa lošim navikama i kosa će se oporaviti. U ovim situacijama grešimo:

1. Operete kosu utrljavanjem šampona u dužinu kose

Promene koje mogu pomoći u sprečavanju oštećenja kose je da perete kosu tako što nežno umasirajte šampon u kožu glave, znači šampon na teme ne na krajeve kose.

Kada isperete šampon sa vlasišta, pustite ga da teče po dužini vaše kose i oduprite se iskušenju da ga utrljate u kosu. Ovo će biti dovoljno da vam kosa bude čista.

vasiljevshop ostecenje kose

2. Preskakanje regeneratora

Promene koje mogu pomoći u sprečavanju oštećenja kose: Koristite balzam nakon svakog šampona. Osobe sa tankom kosom , ili oni sa masnom kosom preskaču regenerator jer misle otežaće im kosu, pa će biti bez volumena i još masnija ovo je greška. Treba samo da nađete regenerator u spreju koji ima laganu formulu i problem je rešen.

Preporuke dermatologa za plivače i one koji su puno u bazenu , tj izlažu kosu hloru svakodnevno*Hemikalije za bazen mogu biti teške za vašu kosu. Sledeće može pomoći u zaštiti vaše kose:

-Pravovremeno sušenje kose i upotreba šampona i balzama nakon plivanja mogu zaštititi kosu od oštećenja.
-Nosite kapu za plivanje

-Isperite kosu odmah nakon plivanja. Nakon ispiranja kose, operite kosu specijalno formulisanim šamponom za plivače i zatim nanesite dubinski balzam.

3. Grešite ako osušite kosu trljanjem peškirom

Bolja varijanta za brisanje kose je da umotate kosu u peškir da upije vodu i pustite kosu da se osuši na vazduhu.

4. Češljajte kosu dok je mokra

Da li imate ravnu kosu? Pustite da se vaša kosa malo osuši pre nego što je nežno počešljate češljem sa širokim zupcima.

Da li imate talasastu kosu ili čvrste kovrdže? Uvek češljajte kosu dok je vlažna, koristeći češalj sa širokim zupcima.

5. Ako često koristite fen ili peglu za kosu oštećujete kosu

Korišćenje fena može doprineti oštećenju kose. Pustite da se vaša kosa osuši na vazduhu kada je to moguće naročito leti nema potrebe da dehidrirate kosu fenom.Ako baš morate koristite najnižu temperaturu i ograničite vreme kada pegla za kosu dodiruju kosu. Koristite ove alate ređe, svedite feniranje na jednom nedeljno ili čak ređe.

ispucala kosa

6. Primena proizvoda za stilizovanje koji pružaju dugotrajnu držanje

Mislimo na puno laka za kosu , naročito strong lakovi, pa vosak za kosu, jaki učvršćivači za kosu, otežavaju kosu i teško se peru. Što dodatno isušuje kosu. Isprobajte frizuru koja ne zahteva teške koncentrovane proizvode za oblikovanje bar takakv stil ostavite za izuzetne prilike.

7. Čvrsto vezujete kosu unazad, na primer u konjski rep, punđu i tu grešite

Čupate kosu zbog frizure, možda čak i trajno oštetite koren kose zato ne radite ovo više, nego nosite kosu opušteno i bez zatezanja. Isprobajte drugu frizuru koja ne vuče kosu.

8. Nošenje ekstenzija za kosu koji zatežu i čupaju kosu

Nosite ekstenzije, umetke i nastavke koji su lagani, tako da ne vuku. Nosite profesionalne  ekstenzije za kosu najviše dva ili tri meseca da smanjite oštećenje kose.

Održavajte higijenu vlasišta kada nosite umetke ili nastavke za kosu.

9. Prečesto farbanje kose je oštećuje

Farbanje kose može prouzrokovati oštećenje kose. Pokušajte da prođe više vremena između popravljanja, posebno kada je vazduh suv. Zimi pokušajte da produžite vreme između popravki na svakih 8 do 10 nedelja ili duže. Možete prorediti farbanje trajnom bojom za kosu tako šte ćete bojiti kosu prelivom odnosno polutrajnim bojama npr na 4 nedelje. Koristite balzam nakon svakog šampona. Kada ste na suncu, zaštitite kosu pomoću regeneratora koji sadrži cink oksid ili nošenjem šešira sa širokim obodom.

10. Četkate kosu 100 poteza dnevno, koristite gustu četku i to kosi smeta

Bolje rešenje za oštećenu kosu je da češljajte kosu samo da biste je oblikovali. Kosi nikada nije potrebno 100 poteza četkom dnevno. To je mit.

Koristite češalj sa širokim zupcima i nežno ga koristite za češljanje kose. Nežno uklonite zamršenost, koristeći hidratantni balzam ako je potrebno.

Kada posetiti dermatologa kad je kosa jako oštećena

Ako vam promena načina na koji negujete kosu ( i naši saveti koje ste gore pročitali) ne pomogne da vidite zdraviju kosu, možda biste želeli da posetite dermatologa. Vaša nega kose možda nije osnovni uzrok vašeg problema. Poseta dermatologu je posebno važna ako ste zabrinuti zbog proređivanja kose ili gubitka kose. Većina uzroka se može zaustaviti ili lečiti. Što se pre reši problem, to su bolji rezultati.

Šta je tačno oštećenje kose?

Oštećenje kose se obično odnosi na oštećenje spoljašnjeg sloja kose ili kutikule. Kutikula se otvara i čini dlaku podložnom većem oštećenju.

Kosa koja je oštećena može izgledati:

Frizzi- naelektrisana kosa
suva kosa
zamršena kosa
neupravljiva- kosa koja se teško oblikuje
gruba kosa

Koje su vrste oštećenja kose?

1. Tupa i suva kosa

Oštećena kosa je lišena prirodnih ulja na spoljašnjem sloju vaše kose. Zbog toga kosa gubi sjaj. Šamponi koji sadrže jake hemikalije mogu ukloniti prirodna ulja sa vašeg vlasišta i kose. Ređe perite kosu i koristite šampone koji odgovaraju vašem tipu kose.

2. Zamršena kosa, koja se kida kad operete kosu dok je rasčešljavate

Oštećena kosa je sklona zapetljavanju. Uzdignute zanoktice stvaraju trenje između pramenova kose i dovode do njihovog preplitanja. Nedostatak vlage u kosi može pogoršati ovu situaciju. Četkajte češljem sa širokim zupcima počevši od dna i napredujte prema gore. Sprejevi za raspetljavanje, ulja, balzami i maske dolaze vam u pomoć.

3. Naelektrisana kosa

Kada kutikula ne leži ravno, može izazvati kovrdzanje. Kovrdžanje se može pojaviti na nivou površine, na nivou krune, na vrhu kose ili na vrhovima. Vlaga i oštećena kosa mogu izazvati kovrdžanje u kosi. Serumi pomažu u ukroćavanju kovrdžanja.

4. Krhkost i lomljenje kose

Ispucani vrhovi nastaju kada se pramen kose podeli na dva dela. To može dovesti do lomljive kose koja je sklona lomljenju. Prašenje kose, serumi i balzami mogu u velikoj meri popraviti ispucale vrhove.

Šta uzrokuje oštećenje kose?

1. Oblikovanje kose toplotom je neizbežno ali štetno za kosu
Toplota tokom stilizovanja kose kao što je ravnanje, uvijanje ili feniranje može otvoriti zanoktice i učiniti kosu poroznom. Visoke temperature su siguran uzrok oštećene kose.

Ako morate da stilizujete kosu za važan događaj, ono što možete da uradite je da osušite fenom sa udaljenosti od oko 20cm i koristite dobar serum za zaštitu od toplote. Takođe, obavezno delimično osušite kosu mekanom pamučnom majicom pre nego što počnete da zagrevate kosu.

2. Beljenje kose blanšom
Izbeljivanje je proces kojim se kosa postaje za nijansu ili dve svetlije od vaše prirodne boje kose. Tehnika se sastoji u rastvaranju pigmenta melanina koji kosi daje boju. Izbeljivanje može učiniti kosu suvom, lomljivom i grubom. Takođe može ukloniti elastičnost kose. Da biste smanjili dalje oštećenje od izbeljivanja, koristite opremu za zaštitu od sunca (kape i kape) i hidratantne sastojke za kosu. Takođe, zaštitite kosu od hlorisane vode u bazenima. Može učiniti da vaša kosa postane zelena i može da skine više vlage sa kose.

3. Hemijske boje
Farbanje kose da biste napravili modni izraz dolazi sa cenom. Cena je oštećenje kose! Da, pigmenti u farbama za kosu mogu da uzmu vlagu iz vaše kose, čineći je grubom na dodir. Suva kosa je sklona pucanju i kidanju.

*Birajte boje za kosu koje su tri nijanse blizu vašoj prirodnoj boji kose. Neprirodne boje zahtevaju često doterivanje, što znači da je vaša kosa izložena sve većoj količini hemikalija.

Najlakši način da se minimizira oštećenje kose usled farbanja je da se to radi ređe. Stručnjaci za negu kose u predlažu korišćenje šampona namenjenih za farbanu kosu i ređe pranje kose kako bi se izbegla česta popravljanja.

Nikada nemojte ići na previše tretmana poput trajne, ispravljanja ili uvijanja između farbanja. Dajte nekoliko nedelja vašoj kosi da se oporavi između različitih tretmana.

Drugi uzroci oštećenja kose uključuju:

Oštra nega kose
Previše masirajte kosu tokom šamponiranja
Agresivno trljanje kose peškirom
Vrela voda za kupanje
Nedostatak vlage
Izlaganje suncu

vrste oštećenja kose

Kako tretirate oštećenu kosu?

1. Kvalitetna rutina za negu kose
Pređite na nežnu rutinu nege kose. Ovo zahteva određeni nivo istraživanja pre nego što odete da kupite šampon, balzam, ulje i serume. Pranje i kondicioniranje kose su osnova svake rutine nege kose. Uverite se da kupujete proizvode koji ne sadrže sulfate, parabene, alkohole, boje i veštačke mirise. Redovno perite kosu da biste se oslobodili prljavštine, sebuma i mrtvih ćelija kože. Možete koristiti tretmane dubokog kondicioniranja koji su dostupni na tržištu da biste popravili oštećenu kosu. Oni sadrže snažnije sastojke i imaju duže vreme zadržavanja.

2. Nanesite serum za kosu
Ne možemo dovoljno naglasiti važnost seruma. Oni štite kosu od toplotnog oblikovanja, kontrolišu kovrdžanje i ostavljaju sjaj na vašoj kosi. Kao opšte pravilo, nanesite serum na kosu i vrhove. Nanošenje na kožu glave može učiniti da kosa izgleda masno.

3. Skratite kosu da bi bila zdrava
Ošišajte kosu jednom u 6-8 nedelja da biste uklonili ili sprečili ispucale vrhove. Ispucali vrhovi kada se ne tretiraju mogu uzrokovati lomljivu, suvu i oštećenu kosu.

 4. Domaće maske za oštećenu kosu
Jeftine maske kod kuće mogu popraviti oštećenu kosu i učiniti vašu kosu zdravom.

Avokado maska za oporavak kose

Koristite zreli avokado i jaje da napravite masku za kosu i ostavite da deluje 20 minuta. Avokado je bogat vitaminima, mineralima i masnim kiselinama – svime što je potrebno za zdravu kosu.

Banana maska za suvu kosu

Pomešajte zrelu bananu sa skutom ili je pomešajte sa maslinovim uljem. Nanesite ovu mešavinu

 Problem- ispucali krajevi kose

Ispucani vrhovi nastaju kada se jedan pramen kose podeli na dva. Medicinski nazvana trihoptiloza, ispucani vrhovi se mogu pojaviti bilo gde na pramenu, ali su uobičajeni na krajevima. Ispucali krajevi su čest problem i zaslužuju pažnju. Ako se ne leče, mogu dovesti do ukupnog oštećenja i lomljivosti kose.

Možete li zaista popraviti rascepljene krajeve?
Da, ispucali vrhovi se mogu popraviti i zdravlje kose može biti obnovljeno. Iako je šišanje kose najbolje rešenje, postoje i druge efikasne metode da se rešite ispucalih vrhova. Pre nego što objasnimo to, hajde da prvo pogledamo glavne uzroke ispucanih vrhova.

Šta uzrokuje razdvajanje krajeva?

Genetika
Tuširanje sa toplom vodom
Oštro češljanje kose
Umotavanje kose u peškir
Spavanje sa jako vezanom kosom
Toplotno oblikovanje poput pegla za kosu, uvijača, fena za kosu
Hemijski tretmani kao što su blajhanje kose,  farbanje, ispravljanje
Loša ishrana
Proizvodi za negu kose koji sadrže alkohol
Izlaganje suncu
Nedostatak vlage

Kako sprečiti ispucale krajeve kose?

1. Nežno češljajte kosu-Oštro češljanje kose može izazvati ispucale vrhove. Ako čujete zvuk dok češljate kosu, prestanite! Da biste se rešili zapetljavanja, počnite od kraja kose.

2. Toplotni alati? koristite ih samo jednom nedeljno-Ako već imate ispucale vrhove, imajte na umu da pegle za ravnanje i fen za sušenje veša mogu prouzrokovati dodatnu štetu zbog toplote. Pokušajte da održite nisku temperaturu dok stilizujete kosu.

3. Održavajte kosu čistom-Nikada ne ostavljajte na kosi regeneratar koji se ispira. Potpuno isperite. Takođe se pobrinite da dobro operete kosu da biste uklonili svo ulje. Koristite alate za toplotno oblikovanje samo kada je vaša kosa čista i zaštićena sprejom za zaštitu od toplote.

4. Ne čupajte svoje ispucale krajeve-Nemojte biti u iskušenju da pokupite, ogulite ili pocepate svoje ispucale vrhove. Vi samo izazivate trenje na dlaci i izazivate više ispucalih krajeva.

5. Pređite na satenske jastučnice- Pamučne jastučnice izazivaju veliko trenje u kosi što dovodi do pucanja vrhova i lomljenja. Satenske ili svilene jastučnice su nežne za vašu kosu.

Ako su vaši ispucani vrhovi u početnim fazama, idealno je da se odlučite za opcije lečenja neposredno pre nego što se pogorša. Ispucali vrhovi, ako se ne tretiraju, mogu oštetiti celu kosu. Dobra nega kose je preventivna mera pored svih gore navedenih opcija lečenja. Zato izbegavajte preteranu upotrebu jakih hemikalija i tehnika toplotnog stilizovanja kako biste sprečili ispucale vrhove.

Istina je da oštećena kosa zahteva posebnu negu kako bi izgledala i bila zdrava i glatka. Dakle, ako se borite sa suvim pramenovima, lomljivom kosom i ispucalim vrhovima zbog oštećenja od toplote, boje kose ili stalnog izbeljivanja, važno je da naučite kako da popravite oštećenu kosu koristeći pravilnu rutinu nege kose. U nastavku delimo savete o tome kako da popravite oštećenje kose i proizvode koji će vam pomoći u tom procesu, uključujući najbolji šampon za oštećenu kosu .

Da li se oštećena kosa može popraviti?

U određenoj meri, oštećena kosa se može popraviti zdravom praksom za kosu, kao što je maskiranje i odustajanje od toplote i češljanja kose. Ali, ako je kosa počela da se kida, najbolje je da se ošišate i počnete iznova sa negom kose kako biste sprečili da se lomljenje pomeri dalje uz vašu kosu.

Kako da popravim izuzetno oštećenu kosu?

Kada imate izuzetno oštećenu kosu, morate biti veoma pažljivi sa načinom na koji je negujete. Ako pokušavate da izlečite kosu, izbegavajte sve vrste toplote, boje kose i izbeljivanja. Ograničite koliko često perete kosu – najbolje je da oštećenu kosu perete ne više od dva puta nedeljno, jer prekomerno pranje može da dovede do isušivanja, što dodatno ošteti kosu.

Takođe je važno da u svoju rutinu uključite proteinski tretman, kao što fibre force tretman za višestruku upotrebu. Koristite ga umesto regeneratora ili kao tretman koji se ne ispira za oblaganje slabih vlakana kose. Koncentrat proteina je dobar za oštećenu kosu jer jača kosu dok je ostavlja svilenkastom i zdravog izgleda.

Kako tretirati oštećenu kosu
Iako možda mislite da je frizura vaše jedino rešenje za lečenje oštećenih pramenova, postoji nekoliko načina na koje možete da brinete o svojoj kosi kako biste popravili trenutnu štetu i sprečili buduća oštećenja. Evo 11 saveta za popravljanje oštećenih pramenova.

1. Koristite šampon i regenerator za oštećenu kosu
Prvi korak na vašem putu do zdrave kose je da se odlučite za sistem za negu kose koji je specijalno formulisan za oštećenu kosu. Obožavamo repair rescue tretman za obnavljanje kose.

2. Operite kosu u mlakoj vodi
Vrući,tuševi prijaju na vašoj koži, ali sva ta toplota može da utiče na vašu kosu, posebno kada imate oštećene pramenove. Super topla voda uklanja esencijalna ulja sa vaše kose, što može učiniti da se oseća još suvoćom, a istovremeno prerano izbledi boju kose.

Dakle, isperite kosu u mlakoj vodi sledeći put kada je perete. Možda nije tako prijatno, ali je mnogo bolje za vašu kosu.

3. Koristite tretman dubokog kondicioniranja
Ako već ne koristite duboki balzam u svojoj nedeljnoj rutini nege kose, vreme je da počnete. Tretmani dubokog kondicioniranja ciljaju uobičajene znakove oštećenja kose kao što su suvoća, ispucali vrhovi i lomljenje. Osim toga, mnogi tretmani za dubinsko kondicioniranje sadrže hranljive sastojke za kosu, poput proteina i kolagenskih peptida za jačanje kose, istovremeno štiteći od budućih oštećenja.

4. Zamenite četku za češalj sa širokim zubima
Zapetljavanje i agresivni potezi četke za kosu mogu dovesti do ozbiljnog lomljenja kose. Ovo važi za suvu kosu, a posebno za mokru. Mokra kosa je najlomljivija i stoga najsklona oštećenju. Zbog toga je najbolje da se odlučite za češalj sa širokim zupcima kada vam je kosa mokra, jer široki razmaci između zuba mogu zagladiti kosu uz manje povlačenja i trenja.

Preporučujemo Leave In je hranljivi preparat sa dugom listom prednosti koje uključuju zaglađivanje kose i raspetljavanje. Naprskajte ga na suvu ili mokru kosu da biste uklonili zapetljanost pre češljanja.

5. Osušite kosu majicom
Umesto da bacate svoje stare, izbledele majice, koristite ih kada iskočite iz tuša da biste frotirali kosu. Bez obzira na to koliko je vaša kosa zdrava, agresivno trljanje kose frotirnim peškirom stvara oštro čupanje koje može dovesti do lomljenja.

Pamučne majice dobro funkcionišu jer su upijajuće, ali mnogo nežnije za kosu od peškira. Zapamtite, nežno je naziv igre kada je u pitanju briga za oštećenu kosu. Još jedna odlična alternativa je peškir od mikrovlakana koji pomaže da se brzo apsorbuje voda i suva kosa bez povlačenja.

Nadamo se da ćete promeniti svoju rutinu ako imate oštećenu kosu i da ćete probati neki od proizvoda koji smo vam preporučili.

O raznim načinima da što efikasnije oporavite i izlečite oštećenu kosu, možete detaljnije pročitati na našem blog članku.

Nega kose prirodnim putem

7 saveta – nega kose prirodnim putem Nega kose prirodnim putem može biti izazov. Koristiti regenerator ili ne, koristiti masku

Zamršena kosa

Zamršena kosa – najbolji saveti za održavanje i negu Zamršena kosa je naporna i teška za održavanje. Teško rasčešljavanje kose,

Preparati koji povećavaju volumen kose

Najbolji preparati koji povećavaju volumen kose 5 preparata koji povećavaju volumen kose, prema iskustvu naših frizera daju nepogrešive rezultate. Možda

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.