Blog

Prednosti ulja za kosu

Nega kose uljem može omekšati kosu i obezbediti vitamine i minerale koji se gube čestim pranjem kose. Prednosti ulja za kosu su brojne naročito za suvu, farbanu i kovrdzavu kosu kojoj ulje daje bogatu hidrataciju.

Tretmani uljem za kosu mogu čak i smanjiti gubitak kose, jer su prirodna ulja bogata antioksidantima i hranljivim materijama koje jačaju koren kose.

Postoje i specifične tehnike za nanošenje ulja za kosu, kao i različite vrste ulja ( ulje za teme kose, ulje za krajeve, vruće ulje za kosu) koje možete koristiti da biste dobili određene prednosti.

Kako koristiti ulje za kosu

Masiranje ulja u kožu glave povećava cirkulaciju krvi, što može poboljšati rast kose. Nanošenje ulja na kožu glave takođe može sprečiti perut.

Pratite ove korake da biste probali ulje za kosu:

Nanesite ulje na kožu glave i masirajte vrhovima prstiju kružnim pokretima.

Nanesite ulje koje vam je ostalo na dlanovima na kosu.

Pokrijte peškirom ili kapom za tuširanje i ostavite preko noći.

Sledećeg dana operite kosu šamponom dok je suva. Temeljno isperite.

Kokosovo ulje možete koristiti i kao balzam bez ispiranja.

Prednosti ulja za kosu

Pomaže u hranjenju i vlaženju kože glave, što može podstaći zdraviji rast kose i smanjiti suvoću.

Prirodna botanička ulja koja se koriste takođe sadrže esencijalne hranljive materije koje mogu ojačati kosu, sprečiti lomljenje i dodati sjaj.

ulje za teme kose

Prednosti podmazivanja kose

Ulja igraju važnu ulogu u zaštiti kose od redovnog habanja. Redovno podmazivanje kose smanjuje oštećenje od hemijskih tretmana , farbanja i blajhanja.

Ulja štite folikul od surfaktanata popunjavanjem praznine između ćelija zanoktice u strukturi dlake.

Ulje pomaže zdravlju kože glave. Kada nežno masirate kožu glave, to pomaže u pilingu, a ponekad to pomaže u smanjenju opadanja kose.

Ulja sadrže masne kiseline koje pomažu u zameni lipida u kosi. One se gube usled hemijskih tretmana, stilizovanja ili čak zagađenja i negativnog uticaja jakog sunca ili soli kad ste na moru.

Lipidi igraju veoma važnu ulogu u tome da kosa izgleda zdravo. Oni pomažu u održavanju sjaja i sjaja kose

Ulje pomaže u jačanju dlake, posebno u slučaju kovrdžave i suve kose. Najkorisnije je kada se ulje ostavi u kosi preko noći.

Koje ulje treba da koristite?

Koje ulje ćete koristiti zavisi od potreba vaše kose.

Različite vrste ulja imaju različite vitamine i direktnom primenom ovih ulja, dlaka postaje ojačana.

Imajte na umu da kada koristite ulje na skalpu, možda bi bilo dobro testirati ulje na koži ruke, iza dlana, da biste bili sigurni da nemate alergiju. Uradite alergo test pre upotrebe ulja u kosi radi vaše bezbednosti i da biste izbegli iritaciju na temenu.

Najčešće se za kosu koriste sledeća ulja:

kokos

susam

badem

argan

moringa

ulje za teme glave

Izbor prave vrste ulja u velikoj meri zavisi od  vrste kose, gustine kose i stepena oštećenja kose. Evo liste ulja koje su predložili naši stručnjaci:

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je najčešće korišćeno ulje za kosu, posebno u Južnoj Aziji.

Njegova glavna masna kiselina je laurinska kiselina. Ima visok afinitet prema proteinima za kosu, što znači da se vezuje za proteine i može lako da prodre u dlaku. Ovo ga čini jednim od najboljih ulja za smanjenje gubitka proteina iz oštećene i neoštećene kose.

Imajući malu molekularnu težinu, ulje je lagano i može lako prodreti u dlaku. Kokosovo ulje može duboko kondicionirati, pružiti prirodnu zaštitu i generalno je dobar izbor za većinu tipova kose.

Susamovo ulje

Idealno za kosu koja je ispucala, susamovo ulje smanjuje kovrčavost i takođe može sprečiti pucanje vrhova.

Sa visokim sadržajem vitamina B1, kalcijuma, bakra, fosfora, gvožđa, magnezijuma, mangana i cinka, susamovo ulje takođe pruža duboko kondicioniranje vlasišta i zaglađuje vlasi.

Njegovi antibakterijski i antifungalni kvaliteti mogu pomoći u sprečavanju peruti.

Bademovo ulje

Bademovo ulje je lakše od susamovog ulja, ali nešto gušće od kokosovog. Dobro je ulje za suvu kosu. Bademovo ulje sadrži vitamine B, K i E.

Vitamin E može smanjiti oksidativni stres. Jedna studija je pokazala povećanje rasta kose od 34,5 odsto kod onih koji su oralno uzimali vitamin E tokom 8 meseci, mada je važno napomenuti da rezultati mogu biti veoma različiti kada se primenjuju direktno na kosu.

Vitamin B7 je takođe poznat kao biotin. Takođe može pomoći u podršci rastu kose, iako je istraživanje ograničeno, posebno kada je u pitanju lokalna primena.

prednosti ulja za kosu

Jaborandi ulje

Jaborandi je biljna biljka iz tropskih šuma Južne Amerike koja se intenzivno koristi u šamponima i gelovima.

Takođe vlaži kosu i može sprečiti ispucale vrhove i perut.

Arganovo ulje

Arganovo ulje je opšte poznato kao marokansko ulje. Bogato vitaminom A, C, E, antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama.

Deluje kao prirodni regenerator i pomaže u jačanju kose.

Moringa ulje

Moringa ulje dobro deluje za suvu kosu. Sadrži oleinsku kiselinu, što ga čini dobrim hidratantom za kosu.

Preporučuje se korišćenje ulja Moringe sa osnovnim uljem kao što je bademovo ulje.

Nanošenje ulja avokada na kosu i vlasište može pomoći da se vaša kosa navlaži, popravi i ojača.

Avokado za kosu

Avokado je ukusno voće koje sadržaj masti, antioksidativna i antiinflamatorna svojstva i minerali takođe čine odličan sastojak za vašu kosu i kožu.

Naučite kako ulje avokada za kosu može pomoći da se ukroti kovrdzavost, istovremeno podstičući rast, sjaj i još mnogo toga.

Prednosti ulja avokada
Možete koristiti avokado kao voće ili ulje za kosu. Samo ulje je bogato:

antioksidansima
mineralima
esencijalne masne kiseline
biotinom
vitaminima A, B-5 i E

Zdrava ishrana je najbolji način da održite kosu jakom.

Biotin, vitamin B-5 i vitamin E promovišu zdravlje kose. Dodajte više avokada u svoju ishranu ili zamenite ulje za kuvanje uljem avokada da biste iskoristili prednosti.

Ulje avokada može imati koristi i za vašu kosu. Tretiranje vaše kose avokadom može da navlaži, popravi i ojača vašu kosu. Minerali poput onih u ulju avokada mogu pomoći u zatvaranju ćelija zanoktice, što može sprečiti lomljenje kose.

Kako koristiti avokado za rast kose

Ulje avokada se obično koristi kao nosivo ulje za eterična ulja. Pomešajte kašiku ulja avokada sa tri do šest kapi esencijalnog ulja mente ili lavande za kućni tretman za kosu.

Takođe možete umasirati amlu količinu ulja od avokada na kožu glave. Ulje avokada će pomoći u stimulisanju protoka krvi i odčepljivanju blokiranih folikula. Ovi efekti mogu pomoći u borbi protiv gubitka kose.

Vaša koža će lako apsorbovati ulje, tako da ne brinite – neće ostaviti mastan trag na vašem vlasištu. Ako koristite previše ulja avokada na kosi, možete je temeljno isprati šamponom bez hemikalija dok ne osetite da je ulje nestalo.

Kako koristiti ulje avokada za kondicioniranje

Maska za kosu

Maske za kosu na bazi avokada možete kupiti u prodavnici ili je napraviti u svojoj kuhinji. Za tretman kose bogat proteinima, umutite sledeće sastojke:

1 avokado
1 banana
1 kašika ulja avokada
1 kašika kokosovog ulja
1 kašika meda

Pomešajte čvrste materije u blenderu da biste izbegli grudvastu teksturu.

Nakon toga dodajte ulje i med i nanesite masku na kosu.

Pustite da se pasta stegne najmanje 20 minuta ili do tri sata.

Isperite masku od avokada toplom vodom ili šamponom bez sulfata.

najbolje ulje za kosu

Takođe možete da primenite ulje avokada kada osušite kosu. Izbegavajte stilizovanje toplotom osim ako se ulje potpuno ne osuši.

Nanesite malo ulja avokada kroz zapetljane delove kose. Korišćenje ulja avokada za raspetljavanje kose naneće manje štete nego češalj.

Rešenje protiv lomljenja*  Utrljajte ulje avokada na krajeve kose da biste se zaštitili od ispucanih vrhova i lomljenja.

Koristite ulje štedljivo da ne biste previše umastili krajeve.

Kako koristiti ulje avokada kao tretman vrućim uljem

Šta vam treba:

ulje avokada
ekstra devičansko kokosovo ulje
topli peškir
staklena tegla
lonac
Prokuvajte vodu u tiganju.
Koristite jednake delove ulja avokada i ekstra devičanskog kokosovog ulja (po 3 do 5 kašika, u zavisnosti od dužine vaše kose) i pomešajte u staklenoj tegli.

Za dodatno pojačanje dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja poput ruzmarina ili lavande.

Stavite teglu ulja u vrelu vodu na minut ili dva.

Testirajte temperaturu ulja na zglobu pre nanošenja na kosu.

Nežno umasirajte ulje u opranu kosu i umotajte je toplim peškirom do 20 minuta.

Isperite tretman toplom vodom.

Konzumiranje avokada je povezano sa boljim kvalitetom ishrane i zdravlja, prema rezultatima nacionalnog istraživanja.

Konzumacija avokada podržava zdravlje srca i probave, kao i zdravo starenje.

Da biste poboljšali svoju ishranu, zamenite maslinovo ili ricinusovo ulje , uljem avokada kada kuvate ili pravite prelive za salatu.

Ulje avokada možete pronaći u bilo kojoj prodavnici hrane. Hranljive materije u avokadu mogu biti posebno korisne za rast kose.

Za dugoročne rezultate, vodite računa da jedete dobro izbalansiranu ishranu koja vam omogućava da dobijete vitamine i hranljive sastojke koji su vam potrebni za rast i zdravlje kose.

Maslinovo ulje, obično svetlo žute ili svetlo zelene boje, je ulje koje se prirodno dobija presovanjem maslina. Obično se uvozi iz regiona Mediterana – posebno iz Španije, Grčke i Italije.

Maslinovo ulje je bogato masnim kiselinama i antioksidansima. Njegov jedinstveni hemijski sastav je deo zašto ga neke kulture koriste za poboljšanje teksture i izgleda kose vekovima.

Postoje čak i neki dokazi koji ukazuju na to da maslinovo ulje može umiriti vašu kožu glave, ojačati vaš folikul kose i potencijalno stimulisati rast kose.

Tretman kose maslinovim uljem

Maslinovo ulje se smatra aktivnim sastojkom u mnogim proizvodima za kosu, uključujući neke šampone i balzame.

Ako više volite da tretirate kosu čistim maslinovim uljem, to možete učiniti tako što ćete ga naneti na glavu kao masku za „uradi sam“. Evo koraka za korišćenje maslinovog ulja da biste pokušali da podstaknete rast kose:

Kako napraviti masku za kosu od maslinovog ulja
Izmerite oko 1/8 do 1/4 šolje maslinovog ulja da biste tretirali celu glavu. Imajte na umu da se neće svo ulje apsorbovati u vaše vlasište i folikule kose.

Manje je više. Uvek možete dodati još, ali teško je isprati maslinovo ulje iz kose kada nanesete previše.

Protrljajte ruke jedna uz drugu da malo zagrejete ulje u dlanu.

Polako i nežno umasirajte ulje u kožu glave. Obratite posebnu pažnju na teme glave, nanoseći ulje u koren kose.

Takođe dodajte malo maslinovog ulja na same krajeve kose kako biste popravili ispucale vrhove.

Pokrijte kosu kapom za tuširanje i pustite da se uljni tretman upije u vaše vlasište.

Mnogi puštaju ulje da upije najmanje 15 minuta – iako nema dokaza koji bi ukazivali na to koji bi vremenski period bio od najveće pomoći.
Moraćete da operete kosu šamponom da biste izbacili ulje. Operite kosu mlakom vodom i omiljenim šamponom.

Izbegavajte toplu vodu, jer može oštetiti kosu. Možda ćete morati da ponovite dva ili više puta šamponiranje da biste izbacili ulje.
Imajte na umu da ne morate da radite ovaj tretman svakodnevno.

Nanošenje maske od maslinovog ulja jednom nedeljno ili čak dva puta mesečno moglo bi biti dovoljno da vidite da jača kosa.

ulje za plavu kosu

Jaje i maslinovo ulje

Popularni „uradi sam“ lek za brži rast kose je da kombinujete žumance pilećeg jajeta sa maslinovim uljem i nanesete ga na kožu glave. Iako ovo može zvučati malo lepljivo, možda postoji naučna osnova za ovaj kućni lek.

Pronađeno je da žumance jajeta stimuliše rast kose zbog jedinjenja u sebi koje su istraživači nazvali peptid rasta kose.

Pošto maslinovo ulje može imati svojstva da stimuliše rast kose, a žumance može, korišćenje ova dva sastojka zajedno može poboljšati vaše rezultate.

U teoriji, maslinovo ulje bi trebalo da deluje na rast kose na isti način za bilo koju boju i teksturu kose. Iako su određeni tipovi kose imali više uspeha sa upotrebom maslinovog ulja za negu kose.

Mnogi sa prirodno kovrdžavom kosom ili kosom oštećenom od farbanja mogu imati više benefita uz maslinovo ulje.

Kovrdžava, prirodna i obojena kosa može da ostane sjajna i da izgleda punije uz nekoliko nanošenja maslinovog ulja.

Druga ulja za rast kose, koja se često koriste za jačanje kose su:

esencijalno ulje peperminta
eterično ulje ruzmarina
kokosovo ulje

Uvek razblažite eterična ulja pre upotrebe. Možete dodati tri do četiri kapi u kašiku osnovnog ulja, kao što je maslinovo ulje, pre nego što umasirate kožu glave.

Dobro zaokružena ishrana bogata povrćem i proteinima može doprineti zdravoj kosi. Takođe je važno da nemate manjak gvožđa, za koje se pokazalo da je povezano sa opadanjem kose.

Što se tiče tradicionalnih lekova, najčešće se propisuju minoksidil (Rogaine) i finasterid (Propecia).

Ali oba ova leka imaju za cilj usporavanje i sprečavanje gubitka kose – nijedan ne ubrzava rast kose.

Saznajte koje su još prednosti ulja za kosu, pročitajte na ovom blogu ovde. 

Prednosti ulja za kosu

Nega kose uljem može omekšati kosu i obezbediti vitamine i minerale koji se gube čestim pranjem kose. Prednosti ulja za

Šta uzrokuje sedu kosu?

Seda kosa se pojavljuje kada folikuli dlake izgube melanin, pigment koji daje boju vašoj kosi. Ako vaša kosa postaje bela

Losion za rast kose

Losion za stimulaciju rasta kose je ciljani tretman protiv gubitka kose, koji se primenjuje direktno na skalpu odnosno temenu glave.

Najbolja hrana za rast kose

Zdrava ishrana ima izuzetno važnu ulogu kada je rast i kvalitet kose u pitanju. Najbolja hrana za rast kose je

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.