Blog

Suva kosa, uzrok i rešenja za suvu kosu

Suva kosa je kosa kojoj nedostaje vlage – ne može da zadrži hidrataciju i ne dobija je dovoljno svakodnevno.

Dehidrirana kosa često izgleda kovrčavo i bez sjaja – kada je dodirnete, može se osetiti lomljivom i nalik na slamu, a ispucani vrhovi mogu postati primetni kada se pogledate u ogledalo.

Od ispucalih vrhova do kovrčave kose, ništa ne oštećuje kosu kao suvoća. Farbanje, toplotno oblikovanje i jaki šamponi mogu ostaviti kosu dehidriranom—i nakon nekog vremena može dovesti do puanja i oštećene kose.

Dobre vesti? Možete rehidrirati svoje pramenove iznutra prema spolja sa pravim proizvodima za popravku kose.

Popravljanje suve kose može potrajati, ali je vredno zdravih i hidratizovanih vlasi. Bez obzira da li imate kovrdže koje traže vlagu ili izblajhanu kosu, počnite sa našim savetima o tome kako da tretirate suvu kosu.

1. Smanjite upotrebu toplote

Teško je odupreti se presi ili poegli za kosu. Ali ako ste ikada pomislili – zašto mi je kosa tako suva – uzmite u obzir da bi toplota mogla biti krivac.

Hidrirana i zdrava kosa se oslanja na jake keratinske veze. Kada primenite toplotu iznad 280 stepeni Farenhajta (ili 140 stepeni Celzijusa), ona odmah deformiše keratinska vlakna vaše kose. Međutim, studije pokazuju da čak niže temperature mogu uzrokovati oštećenje zanoktice i manji sadržaj vlage.

Kao rezultat toga, ostaju vam slabiji pramenovi koji lako postaju lomljivi i dovode do pucanja.

Da biste eliminisali ili ograničili oštećenje, uzmite u obzir ove savete za toplotno oblikovanje kako da popravite suvu kosu:

Sušenje na vazduhu – To je pouzdano rešenje. Jednostavno napustite vruće alate i izgubićete oštećenje od toplote i suvoće. Međutim, lakše je reći nego učiniti.

Isprobajte metode sušenja na vazduhu, poput pletenica, omotača peškira od mikrovlakana ili petljanje prstima (proizvodi koji se ne ispiraju mogu pomoći u stvaranju oblika).

Koristite sredstva za zaštitu od toplote 

Ako ne možete da odolite pegli za kosu, ne zaboravite da prethodno poprskate sprej za zaštitu od toplote.

Smanjite temperaturu 

Bolje je malo promene nego nikakva promena. Niže temperature mogu smanjiti oštećenje toplote, posebno ispod 280 stepeni Farenhajta.

Jedna studija o feniranju čak je otkrila da svako smanjenje temperature ispod 95 stepeni Celzijusa smanjuje oštećenje površine kose.

2. Koristite ulja za zadržavanje vlage

Postoji razlog zašto vaša kosa proizvodi ulje u korenu. Sebum je prirodno ulje koje zatvara kutikulu koja okružuje svaku dlaku kako bi zadržala ključnu vlagu. Srećom, proizvodi za kosu na bazi ulja mogu dopuniti vašu prirodnu zalihu kose.

Da biste zaključali vlagu, potražite ulja za zaptivanje. Lagano ulje za kosu može zapečatiti praznine zanoktice, podmazati da smanji lomljenje kose i zadrži vitalni sadržaj vlage, uključujući vrste poput:

Jojoba ulje
Arganovo ulje
Maslinovo ulje
Mineralno ulje

3. Nanesite masku za kosu dva puta nedeljno

Od svih načina lečenja suve kose, maske za kosu su obično najintenzivniji hidratantni proizvod za upotrebu.

Samo jednom nedeljno maska za kosu mogla bi da reši korene bilo kakve suvoće.

Za razliku od mnogih regeneratora za kosu, maske za kosu često sadrže proteine i vezivne agense koji popravljaju veze keratinskih ćelija, kao što su keratin K31 i bis-aminopropil diglikol dimaleat. U kombinaciji sa bogatom hidratantnom kremom za kosu, ovi sastojci mogu sprečiti, pa čak i preokrenuti oštećenje kose.

Da biste ojačali kosu iznutra prema spolja, dva puta nedeljno primenite tretman za kosu bogat proteinima.

Female Comb Hair 732x549 thumbnail

4. Ošišajte se

Šišanje čini više od postavljanja stilske frizure. Takođe pomažu zdravoj kosi eliminišući ispucale vrhove, znak suve kose.

Vrhovi kose su obično najsuvlji deo vaše kose jer su najudaljeniji od sebuma vašeg vlasišta.

Ova suvoća može oslabiti keratinske veze na krajevima kose do tačke pucanja, ostavljajući vam kraj sa dva zupca. Srećom, skraćivanje krajeva može ukloniti tu štetu. Pokušajte da zakažete redovno šišanje svakih četiri do sedam nedelja kako biste zaustavili ispucale vrhove.

5. Koristite hidratantne preparate pod tušem

Ne oslanjajte se na vodu za tuširanje za hidrataciju vaše kose. Kada razmišljate o tome kako da dodate vlagu suvoj kosi, obratite pažnju na svoj šampon i balzam.

Šampon i regenerator su balansirajući – šamponi čiste ulja i nakupine proizvoda, dok regeneratori obnavljaju vlagu. Međutim, nedostatak hidratantnih sastojaka može pogoršati stanje mokre kose. Potražite ove hidratantne faktore na poleđini vaših boca:

Bez sulfata – Sulfati su anjonski surfaktanti koji su sastojci šampona koji koriste negativno naelektrisanje da isperu sebum i nakupine proizvoda. Iako su veoma efikasni, anjonski surfaktanti mogu povećati prirodni negativni naboj vaše kose kako bi stvorili kovrčavost i grubost. Izbegnite ovaj efekat sušenja tako što ćete izabrati šampon bez sulfata .

Regeneratori na bazi ulja – Ne morate da koristite samo ulja koja se ne smeju koristiti na kosi. Regeneratori sa uljima zasnovanim na proučavanju (poput minerala, kokosa, masline i argana) mogu da dopune ogoljeni sebum i zapečate zanoktice kose kako bi zadržali vlagu.

Dubinski regeneratori ili regeneratori koji se ne ispiraju – Ponekad je kosi potrebna dodatna vlaga nego što može da obezbedi sam regenerator za ispiranje.

Naučite kako da koristite leave-in regenerator i duboki balzam je važan. Regenerator koji se ne ispira ili dubinski balzam obično ima veću koncentraciju hidratantnih sastojaka koji se nalaze na vlasima duže vremenske periode (od 5 minuta do sledećeg tuširanja).

Ovo omogućava sastojcima regeneratora da prodre dublje u folikul dlake, boreći se protiv ekstremne suvoće ili oštećenja.
Ali, dobra rutina nege kose ne mora da se zaustavi na tuširanju. Za dublju popravku, u svoju rutinu nakon tuširanja uključite sredstvo za stvaranje veza za lak tretman bez ispiranja koji trenutno daje rezultate.

 

 

 

 

 

hairpacksforshinnyhsair 11700558357812

6. Perite kosu ređe

Pranje je neophodan deo svake rutine nege kose. Međutim, ti dugi topli tuševi mogu naneti više štete nego koristi vašoj kosi.

Proteinska struktura kose je veoma osetljiva na temperaturu. Što se više toplote primeni, veća je verovatnoća da će zanoktice vaše kose podići i otkriti unutrašnja vlakna vaše kose, rizikujući gubitak vlage i lomljenje. Pored toga, prekomerno pranje šampona može lišiti vašu kosu od prirodnih ulja, što je još jedan uzrok suvoće.

Rastvor? Ako imate suvu kosu, razmaknite pranje. Pratite ove savete da biste skratili vreme pranja bez preopterećenja mastima:

Smanjite jedno pranje kose nedeljno
Nežno češljajte kožu glave kako biste rasporedili ulja za kosu
Izbegavajte dodirivanje kose
Pokušajte sa suvim šamponom
Razmislite o prelasku na proizvode bez silikona da biste izbegli nakupljanje i produžili vreme između pranja

7. Neka vaša prirodna boja zablista

Boja za kosu je prešla dug put od staromodnog izbeljivanja peroksidom. Ali čak i pod najsigurnijim merama predostrožnosti, farbanje kose je aktivnost sušenja.

Da biste dobili te balaiage naglaske, boja za kosu mora da uđe u vašu kosu. Trajne ili demi-permanentne boje to čine podizanjem proteina na površini kutikule dlake kako bi prodrli u osovinu. Nažalost, ovo ostavlja za sobom slabije, tanje i grublje folikule.

Ako prirodna kosa nije opcija, onda je smanjenje štete pravi način. Smanjite efekat sušenja kose, zbog boje za kosu, usvajanjem ovih navika:

Držite se unutar jedne nijanse
Farbajte se ređe
Koristite šampon i balzam bez boja
Isperite hladnom vodom kosu
Prepustite bojenje profesionalcima
Izaberite polutrajnu boju u odnosu na trajnu

8. Blokirajte sunčeve zrake

UV zraci takođe mogu da oštete vašu kosu, ostavljajući vam suvu i grublju teksturu.

UV zraci menjaju proteine vaše kose. Istraživanja pokazuju da ultraljubičasto zračenje (svetlost prisutna u sunčevim zracima) dovodi do gubitka proteina keratina. Sa manje proteina, vaša kosa postaje suva, svetlija, lomljiva i tanka.

Pokušajte da nosite šešir ili maramu za kosu da sprečite sunčeve zrake da dođu do vaše kose. Ako ste često na otvorenom, pokušajte da pronađete proizvode sa UV zaštitom za kosu.

9. Pažljivo četkajte
Bilo da je mokra ili suva, vaša kosa zaslužuje nežan dodir. Agresivno četkanje može pogoršati bilo kakvo lomljenje ili suvu teksturu, ostavljajući vam lošiju štetu nego ranije.

Konkretno, četkanje se smatra grubim za mokru kosu. Voda slabi veze između proteina u vašoj kosi, čineći je ranjivijom i sklonom lomljenju. Ako želite da se raspetljate bez izazivanja kidanja kose, pridržavajte se ovih saveta koji prkose trenju:

Raščešljajte mokru kosu češljem sa širokim zupcima

Češljajte se pod tušem dok nanosite balzam

Očešljajte suvu kosu nežnim čekinjama vepra ili fleksibilnim silikonskim čekinjama

Koristite sprej ili serum koji se ne ispira

suva kosa

Od maski za kosu do zaštitnih sprejeva, profesionalni proizvodi za kosu  su formulisani za maksimalno zdravlje kose.

Možete imati suvu lomljivu kosu zbog uslova okoline kao što su suvoća ili toplota, ali i  vaš metod stilizovanja i neka medicinska stanja, uključujući probleme sa štitnom žlezdom čine kosu suvom i slabom.

Suva kosa se razvija kada vaša kosa ne dobije ili ne zadrži dovoljno vlage. Ovo smanjuje  sjaj i može učiniti da izgleda kovrčavo i dosadno.

Suva kosa može uticati na muškarce i žene bilo kog uzrasta, ali je veća verovatnoća da ćete je razviti kako starite.

Vaša kosa se sastoji od tri sloja. Ako je vaša kosa zdrava, prirodna ulja u spoljašnjem sloju pomažu u zaštiti unutrašnjih slojeva. Takođe reflektuju svetlost, čineći da vaša kosa izgleda sjajno. Sjaj i mekoća su dva važna znaka zdrave kose.

Kada je vaša kosa suva, spoljašnji sloj se raspada, zbog čega izgleda dosadno i nezdravo.

Uzroci suve kose
Različiti faktori mogu dovesti do suve kose, uključujući uslove okoline, navike nege kose i vaše fizičko zdravlje.

Neki od uslova okoline koji mogu izazvati suvu kosu uključuju:

žive u suvoj, vrućoj klimi
provodeći mnogo vremena na suncu ili vetru
često plivaju u hlorovanoj ili slanoj vodi

Prakse nege kose koje često doprinose suvoj kosi uključuju:

prečesto pranje kose
korišćenje oštrih šampona, balzama ili proizvoda za stilizovanje

hemijski tretman vaše kose
redovno sušite kosu
koristeći električne pegle za kosu, prese za kosu ili uvijače

U nekim slučajevima, suva kosa je rezultat osnovnog zdravstvenog problema koji utiče na sposobnost vaše kose da zadrži vlagu.

Primeri uključuju:

Anoreksija: Poremećaj u ishrani, anoreksija  može dovesti do neuhranjenosti. Može izazvati suvu i lomljivu kosu, zajedno sa ozbiljnijim komplikacijama.
Hipoparatiroidizam: Ako imate hipoparatiroidizam, paratiroidna žlezda na vašem vratu proizvodi premalo paratiroidnog hormona, što smanjuje nivo kalcijuma u ​​vašoj krvi. Kalcijum je ključni nutrijent za zdravu kosu, kao i kosti, zube i drugo tkivo.
Hipotireoza: Kod hipotireoze, vaše štitne žlezde ne proizvode dovoljno tiroidnih hormona. Suva i lomljiva kosa je jedan od ranih simptoma ovog stanja.

Dijagnostikovanje suve kose
Ako imate jako suvu kosu i ne bude bolje sa promenama u rutini nege kose, zakažite sastanak sa svojim lekarom. Možda će moći da odrede osnovni uzrok. Takođe vas mogu uputiti dermatologu, lekaru specijalizovanom za stanje kože i kose.

Tokom vašeg pregleda, vaš lekar ili dermatolog vam može postaviti pitanja o vašim simptomima, rutini nege kose i načinu života, kao što su:

Koliko dugo imate suvu kosu?
Koliko često perete kosu?
Koju vrstu proizvoda za kosu koristite?
Koje alate koristite za oblikovanje kose?
Šta podrazumeva vaša tipična dijeta?
Da li imate još neke simptome?
Oni će verovatno pregledati vašu kosu i kožu glave. U nekim slučajevima, oni mogu naručiti jedan ili više testova. Na primer, oni mogu uzeti uzorak vaše krvi ili urina da bi proverili da li postoje znaci određenih zdravstvenih stanja, kao što su hipotireoza ili hipoparatiroidizam.

Lečenje suve kose
U mnogim slučajevima možete tretirati suvu kosu jednostavnim promenama načina života. Evo nekoliko koje možete isprobati:

Izbegavajte da šamponirate kosu svaki dan.
Kondicionirajte kosu svaki put kada je perete.
Koristite šampon i balzam koji su namenjeni vašem tipu kose.
Koristite hidratantne proizvode za stilizovanje.
Izbegavajte hemijske tretmane za kosu.
Ređe sušite kosu.
Izbegavajte pegle i električne uvijače- figaro.
Svakodnevno pranje šamponom može lišiti vašu kosu zaštitnih ulja i dovesti do isušivanja. Pokušajte da operete kosu jednom ili dva puta nedeljno. Takođe možete naneti ulja za kosu ili regeneratore koji se ne usipraju da biste dodali sjaj i mekoću.

Pregledajte izbor ulja za kosu i balzama za kosu u on line ponudi, pogledajte recenzije i opise.

Takođe je važno zaštititi kosu od toplote i izlaganja suncu. Ako živite u suvoj klimi, nosite šešir kada izlazite napolje i izbegavajte dugotrajno izlaganje suvom ili vetrovitom vazduhu. Trebalo bi da zaštitite kosu od hlora i slane vode tako što ćete nositi kapu za kupanje kada plivate u bazenu ili okeanu.

Ako osnovni medicinski problem uzrokuje vašu suvu kosu, vaš lekar može preporučiti lekove ili druge tretmane za njegovo rešavanje. Vaša kosa se može poboljšati kada lečite osnovno stanje. Radite sa svojim lekarom da biste pronašli najbolji kurs lečenja za vas.

Nadamo se vam se dopao naš blog Suva kosa, uzrok i rešenja za suvu kosu, ili potražite još saveta ovde.

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

8 saveta za negu grube kose

Gruba kosa može zahtevati dodatnu hidrataciju kako bi se sprečilo oštećenje dužine kose. Imamo za vas 8 saveta za negu

Opadanje kose posle dijete

Kako su gubitak težine i gubitak kose povezani? U nekim slučajevima, gubitak težine može dovesti do gubitka kose. Opadanje kose

Kako da kosa brže raste?

Neki načini za podsticanje zdravijeg i bržeg rasta kose mogu uključivati ishranu sa više proteina, korišćenje proizvoda napravljenih od kofeina,

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.