Blog

Vikleri za kosu

Vodič za početnike kako da sami koristite viklere za kosu za savršene talase

Vrste viklera za kosu:

vikleri za kosu nazivaju se još i valjci za kosu, roleri za kosu i twisteri za kosu.

Tri najčešćе vrste viklera za kosu su oni sa čičak trakom, oni od pene i električni vrući vikleri, od kojih svaki ima svoju upotrebu i prednosti.

Vikleri za kosu funkcionišu tako što puštaju kosu da se osuši u određenom obliku i mogu se koristiti za stvaranje kovrdžave ili teksture volumena, ili čak talasa.

Ako želite volumen, koristite čičak viklere većeg obima kada je kosa vruća, neposredno nakon feniranja i ostavite ih dok se kosa hladi, da dobijete bujnije pramenove bez lokni.

vikleri

Ako koristite električne valjke, oni dolaze sa kutijom koja ih zagreva i treba da ih namotate na kosu dok su vrući.

Obavezno nosite rukavice od debele tkanine, kako ne biste opekli vrhove prstiju dok motate kosu vrućim viklerima.

U suprotnom, uvek ih možete zagrejati kraće da ne budu prevruće kada umotate, ali ih ostavite duže u kosi, tako da se kovrdža drži.

Penasti valjci se moraju koristiti na kosi koja je prosušena tako da je već vruća i stvara meku kovrdžavu.

Ako želite da dodate volumen suvoj kosi, koristite čičak valjke. Ako želite da napravite definisanu kovrdžavu ili teksturu, koristite valjke na mokroj ili vlažnoj kosi i ostavite ih dok se vaša kosa ne osuši.

Šta treba da znate pre upotrebe viklera za kosu

Toplota – čak ni sa vrućim viklerima za kosu – nije tako oštra i štetna za kosu kao tradicionalna pegla za uvijanje na struju.

Dakle, oni sa oštećenom, farbanom ili finom kosom mogu imati koristi od upotrebe viklera za kosu.  Dve stvari koje treba da imate na umu pre nego što prvi put koristite rolere za kosu. Kod rolera za kosu, mnogo toga ima veze sa načinom na koji ih motate.

-Smer u kome ih namotate formira smer savijanja ili uvijanja, zato budite pažljivi.

-Nemojte da koristite čičak role kada je kosa mokra ili će vam se kosa zapetljati i zalepiti, što će učiniti gotovo nemogućim da ih izvadite.

Kako koristiti viklere za kosu za talase kod kuće

Razmislite o rolerima za kosu i vaš um će trenutno biti preplavljen slikama žena koje sede u salonu u ogrtaču, čitaju časopis, sa kosom uvučenom u uvijače.

Koliko god lepo izgledala slika posle, roleri za kosu mogu biti zastrašujući za korišćenje. Da li su namenjeni samo za upotrebu u salonu? Da li vam se kosa zaglavila u njemu?

vikleri za volumen

Kada prvi put koristite zagrejane valjke — ili bilo koje druge valjke — isprobajte ih sa malim delom kose da biste videli krajnji rezultat.

Ovo vam takođe omogućava da ponovo procenite svoj proces ako niste u mogućnosti da ih ispravite ili više volite drugačiji uvojak ili talas.

Uverite se da vam je kosa raspetljana pre nego što počnete. U zavisnosti od vrste valjaka koje koristite, uverite se da je dovoljno vlažan, suv ili izduvan.

Stavite čičak roler kada je kosa vruća, jer se kovrdža formira kada se kosa ohladi u tom položaju. Sve dok ih stavite u vruće i pustite da se ohlade u valjku, formiraće se kovrdža ili talas.

Uz njega možete koristiti i proizvod za povećanje volumena, ali se pobrinite da se prethodno osuši na kosi. Ako koristite meke štapiće sa mokrom kosom, stavite proizvod i namotajte kosu i sačekajte da se osuši.

Ako tražite talase sa rolera, sve je u vezi sa načinom na koji ga navijate i veličinom valjka u zavisnosti od dužine vaše kose.

Budite strpljivi sa svojom kosom kada otvorite viklere i koristite sprej za fiksiranje kao i nakon bilo koje frizure da bi duže trajale.

vrste viklera za kosu

Puna, bujna, volumizirana kosa će uvek biti moderna. Vikleri za kosu su lako rešenje za dobru frizuru.

Možete dobiti odličan izgled kod kuće uz malo laka za kosu i set čičak valjaka, koji se lako koriste.

Valjci za kosu su jedan od najlakših alata za oblikovanje ako tražite lepe, obimne lokne, ali ne želite da se petljate sa peglom za uvijanje.

Ali koje uvijače treba da koristite i kako ih koristite?

Koristite čičak viklere da dodate volumen mekšim loknama.

Valjci su idealni za meke, obimne lokne, ali ne želite taj usko uvijen izgled Shirlei Temple.

Ovi valjci su jednostavni za upotrebu i ne zahtevaju toplotu ili mokru kosu.

Postoje dve vrste ovakvih valjaka: mrežasti i aluminijumski. Nikada ne zagrevajte mrežaste valjke.

Možete koristiti toplotu sa aluminijumskim valjcima ako želite, iako to nije obavezno.

Prednost mrežastih valjaka je u tome što ih je lakše saviti i podesiti ako napravite grešku.

Operite i pripremite kosu za čvršće kovrče. Ako želite da mokro učvrstite kosu (uvijete je kada je mokra), operite kosu šamponom na način na koji biste to inače činili.

Iscedite vlagu iz kose pod tušem, ali je nemojte osušiti peškirom. Češljajte mokru kosu da biste uklonili čvorove.

Valjci nikada ne bi trebalo da se koriste na veoma mokroj kosi. Pre upotrebe osušite kosu na vazduhu ili fenom dok ne bude malo vlažna.
Mokro postavljanje će vašim loknama dati malo više zategnutosti i izdržljivosti.
Za mnoge ljude, cela poenta čičak valjaka je da su brzi i da im nije potrebna mokra kosa, tako da je u redu da preskočite ovaj korak.

Podelite kosu na delove. Razdelite kosu na levoj i desnoj slepoočnici.

Ciljajte na najmanje tri dela: jedan preko svakog uha i jedan na vrhu glave. Ostavite kosu sa leđa za sada.

Koristite širinu valjka da biste lakše odredili veličinu vaših delova. Ako treba da koristite više delova za manje valjke, to je sasvim u redu!

Zarolajte prvi deo počevši od kraja vaše kose. Začešljajte prvi deo napred, a zatim ga držite dalje od glave.

Zatim zgrabite valjak i pritisnite ga na kosu. Čičak će uhvatiti kosu i zadržati je na mestu. Okrenite valjak prema glavi i spustite se skroz do vlasišta.

Pričvrstite valjak iglom ili kopčom ako osećate da će se valjak otkačiti.

Da li ćete namotati kosu na vrh ili ispod vrha, potpuno je stvar ukusa. Kosa će vam se uvijati u bilo kom pravcu koji odaberete.

Nanesite malo gela za kosu ili kreme za zaglađivanje kroz kosu pre nego što je umotate ako želite više izdržljivosti!

Nastavite da motate svaki od vaših delova na isti način. Za svaki deo vaše kose, očešljajte ga dalje od sebe, držite ga na mestu i postavite valjak na kraj.

Ako želite veoma male čvrste kovrdže, koristite male valjke i stavite ih blizu jedan drugom.

Ako želite veće kovrče, koristite veće valjke i učinite svoje delove dužim.

Ako želite malo izdržljivosti, ali ne želite da se mučite sa gelovima ili kremama, samo naprskajte kosu lakom za kosu kada završite.

Zagrejte kovrče ili sačekajte sat vremena da ih stegnete. Ako želite da izbegnete toplotu na kosi, ostavite valjke najmanje sat vremena pre nego što raspetljate kosu. Alternativno, osušite kosu fenom sa ubačenim valjcima.

Ako sušite fenom, ostavite viklere da ostanu oko 15 minuta nakon što osušite kosu da se ohlade i stegnu lokne.

Što duže ostavite viklere unutra, to će vam kovrče biti čvršće kada ih izvadite.

Da biste izvadili viklere, samo uklonite sve igle ili kopče, a zatim odmotajte svaki valjak na isti način na koji ste ga stavili.

vikleri frizura

Topli vikleri za kosu

Koristite vruće valjke umesto uvijača na struju ako imate finu, tanku kosu.

Želite taj veliki, dramatičan izgled, ali ne želite da izlažete kosu velikoj toploti? Vrući valjci su idealni za vas! Ovi vikleri za kosu se zagrevaju na malom postolju tako da su topli kada ih stavite u kosu i polako se hlade tokom vremena.

Ovo je poželjnije od usijane pegle za uvijanje jer stvara mnogo manje oštećenja na vašu kosu.

Ako imate finu kosu, ali ne želite zaista izražajne, obimne lokne, samo koristite čičak role. Toplota nije potrebna za mekše lokne.

Prvo ispravite kosu fenom, ako je potrebno. Ako imate kovrdžavu ili talasastu kosu, osušite kosu pravo pre umotavanja. Ovo će vam pomoći da postavite glatke, ujednačene lokne.

Prethodno zagrejte svoje valjke na postolju sa kojim su kupljeni. Vrući valjci moraju biti prethodno zagrejani da bi dobili optimalnu temperaturu pre nego što počnete da valjate.

Pratite uputstva proizvođača. Ako imate set toplih rolera sa promenljivim temperaturama, možda ćete morati da eksperimentišete da biste pronašli pravu temperaturu za svoju kosu.
Za čvršće, spiralne kovrče koristite male valjke i visoku temperaturu. Za mekše, labave lokne koristite veće valjke i nisku temperaturu.

Nanesite proizvod za zaštitu od toplote na kosu. Ako koristite višu temperaturu, nanesite sprej za zaštitu od toplote na kosu pre dodavanja viklera. Ravnomerno rasporedite proizvod po suvoj kosi pre nego što počnete da dodajete valjke.
Ako koristite nižu temperaturu i vaša kosa nije posebno sklona lomljenju ili oštećenju toplote, u redu je da preskočite sprej za zaštitu od toplote.

Počnite da motate prvi deo od kraja vaše kose. Pročešljajte deo kose širok koliko i valjak koji koristite. Držite taj deo gore i dalje od glave.

Stavite vikler za kosu na krajeve kose i otkotrljajte ga prema skalpu, dalje od lica. Osigurajte valjak pomoću kopči koje ste dobili uz njega.

Ne koristite obične plastične kopče sa vrućim valjcima – mogu se malo istopiti od vrućine.

Okrenite stranice horizontalno ili vertikalno. Pročešljajte deo, povucite ga nagore i dalje od glave i postavite valjak dijagonalno preko krajeva.

Čvrsto zarolajte na kožu glave i pričvrstite kopčama. Ponavljajte sve dok vam se sva kosa ne zamota.

Da biste postigli veće podizanje, zarolajte kosu na gornjem delu bočnih delova dijagonalno. Za najveće moguće podizanje, zarolajte kosu pod uglom od 90° iz svakog dela.
Horizontalne rolnice će stvoriti teksturiraniji, poskočni izgled.

Možete kreirati različite oblike kovrdža ili talasa tako što više puta omotate kosu oko uvijača.

Na primer, pravljenje 1 ½ omota oko uvijača stvoriće kovrču u obliku slova “c”. 2 ½ omota će proizvesti “s” oblik.

Ostavite viklere u kosi dok se potpuno ne ohlade. Pustite da se valjci potpuno ohlade pre nego što ih uklonite sa kose.

Prebrzo uklanjanje valjaka rezultiraće manje dugotrajnim loknama. Valjcima će biti potrebno više vremena da se ohlade kod veoma guste ili kovrdžave kose, pa samo budite strpljivi.

Rezultati će biti vredni toga!

Uklonite viklere. Počnite od dna i napredujte do vrha glave. Držite valjak jednom rukom, a drugom uklonite klipove.
Ne vucite i ne vucite valjak iz kose jer će to pokvariti kovrdžavu. Samo polako razotkrijte.

Oblikujte kosu po želji kada završite. Četkanje kroz lokne će ukloniti veći deo uvojka i rezultirati labavim, tekućim talasima. Da bi lokne bile uredne i zategnute, nežno prođite prstima kroz kosu. Poprskajte lakom za kosu kako biste osigurali dugotrajne lokne.
Ako želite veći volumen, sagnite se i pustite da vam glava visi. Protresite nekoliko puta glavom i nežno prođite prstima kroz lokne. Ovo će vam dati veću, čvršću kosu.

Da li stavljate valjke na mokru ili suvu kosu?

Penasti valjci se moraju koristiti na kosi koja je izduvana tako da je već vruća i stvara meku kovrdžavu.

Ako želite da dodate volumen suvoj kosi, koristite čičak rolere.

Ako želite da napravite definisanu kovrdžavu ili teksturu, koristite valjke na mokroj ili vlažnoj kosi i ostavite ih dok se vaša kosa ne osuši.

Kada su u pitanju lake, klasične frizure, ne postoji ništa tako zapanjujuće i bezvremensko kao glava puna lepršavih, obimnih lokni u holivudskom stilu.

Nije važno da li pravite labave spirale ili uske kovrče, ili ako imate kratku ili dugu kosu – postoji više od jednog načina da uvijete svoju kosu da biste dobili željeni izgled.

Bez obzira da li se odlučite za vruće rolere ili više volite alternative bez toplote, prelepe lokne mogu biti vaše bez mnogo muke ili viška proizvoda — sve je u korišćenju pravih valjaka za kosu.

Da li stavljam viklere na mokru ili suvu kosu?

Kao što možete zamisliti, tehnike za svaki tip valjka će se razlikovati u zavisnosti od valjaka i stila koji pokušavate da postignete. Ali opšte pravilo koje treba imati na umu je da nikada ne stavljate valjke na mokru kosu.

Možda će biti trenutaka kada ćete naneti valjke na poluvlažne pramenove (na primer, fleksi twistere) ili će vam kosa biti malo mokra od pene ili seruma, ali se valjci za kosu obično koriste na suvoj ili blago vlažnoj kosi.

Koliko dugo ostavljate riklere za kosu?

Dužina vremena u kome držite valjke takođe zavisi od vrste valjaka koje koristite i stila koji želite.

Možete ostaviti valjke preko noći – posebno mekane valjke kao što su fleksi twisteri i drugi valjci od pene – ako će to poboljšati vaš stil i dati vam obimnije kovrče sa dugotrajnošću, ali to nije uvek neophodno. Vruće valjke, na primer, ne bi trebalo da ostanu u kosi predugo.

Pošto koriste toplotu za stvaranje vaših lokni, slično kao pegla za uvijanje, posao obavljaju brže, ali toplota bilo koje vrste može biti štetna za vaše pramenove.

Da li su vikleri za kosu bolji od pegle za kosu?

Za neke lepotice, valjci će uvek biti njihov izbor za lokne pre pegle ili električnog figara za kosu.  Ako ste neko ko nema puno vremena da se posveti nanošenju i postavljanju valjaka za kosu i želite brze kovrče, pegle za uvijanje će biti vaša najbolja opcija. I to je u redu.

Sve dok pravilno koristite električne uređeje za kosu i uvek pripremate svoje pramenove sredstvom za zaštitu od toplote , koji nudi zaštitu od toplote do 270 stepeni bez opterećivanja vaše kose.

Ako odaberete valjke i zapitate se koju veličinu valjka za kosu da koristim, uzmite u obzir ono što želite.

Na isti način na koji biste izabrali cijev uvijača za uvijanje na osnovu toga koliko velike ili male, labave ili zategnute želite da imate kovrče, na isti način ćete izabrati i veličinu valjka. Imajte na umu da će veličina vaše kose takođe imati veliki uticaj na vaše lokne.

Kako koristiti Flexi viklere za kosu

Ako želite da preskočite opekotine, dajte pegli za kosu nedelju dana (ili dve). Fleksi valjci (koji se nazivaju i twisteri) će postići neke ozbiljno zapanjujuće frizure bez toplote.

Evo kako da isprobate ovu metodu uvijanja bez toplote.

Korak 1. Operite i pripremite kosu
Poželećete da počnete sa svežim, čistim pramenovima. Započnite pranjem kose omiljenim šamponom i balzamom. Osušite kosu peškirom, a zatim je nežno očešljajte češljem sa širokim zupcima. Da biste sprečili kovrčanje, nanesite  serum protiv naelektrisanja. Zatim ostavite kosu da se osuši na vazduhu dok ne postane malo vlažna.

Korak 2. Počnite da namotavate kosu
Pre nego što počnete da valjate kosu,  očešljajte kosu da biste se rešili čvorova i zapetljavanja.

Uzmite mali deo kose i postavite fleksi štap na kraj. Polako namotajte šipku uz deo kose dok ne dođete do korena, pazeći da vam kosa glatko i ravnomerno obavija valjak.

Savijte fleksibilni valjak na mesto dok se ne učvrsti. Nastavite da delite kosu, kotrljate i savijate dok ne dobijete fleksibilne valjke po kosi.

Korak 3. Pustite da se kosa učvrsti i osuši
Ako želite kovrče istog dana, stavite viklere tokom jutra i ostavite da se stegnu tokom dana.

Ako treba da ubrzate, možete da osušite fleksi valjke da biste brzo postavili kovrdze.

Ako želite lokne preko noći, stavite rolere noću i spavajte na njima. Iako ovo možda nije najudobnija opcija, ostaćete sa prelepim loknama i bez oštećenja od toplote.

Umotajte glavu u svileni šal ili kapu, ili spavajte sa svilenom jastučnicom da biste izbegli kovrčavanje i letenje.

Zatim lagano uklanjajte valjke za kosu sa fleksi šipkom jedan po jedan nakon što se stegnu. Prstima raščupajte kosu i olabavite kovrdže, i ne zaboravite da završite lakom za kosu.

 

 

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

8 saveta za negu grube kose

Gruba kosa može zahtevati dodatnu hidrataciju kako bi se sprečilo oštećenje dužine kose. Imamo za vas 8 saveta za negu

Opadanje kose posle dijete

Kako su gubitak težine i gubitak kose povezani? U nekim slučajevima, gubitak težine može dovesti do gubitka kose. Opadanje kose

Kako da kosa brže raste?

Neki načini za podsticanje zdravijeg i bržeg rasta kose mogu uključivati ishranu sa više proteina, korišćenje proizvoda napravljenih od kofeina,

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.