Blog

Naelektrisana kosa

Naelektrisana kosa – postoje rešenje

Naelektrisana kosa se može izbeći putem redovnog vlaženja i hidriranja kose.

Suva, oštećena kosa je sklonija naelektrisanju zbog povećanog trenja između pramenova. Zbog toga je od suštinskog značaja da svoju kosu negujete balzamom i prirodnim uljima koji je hrane i hidriraju.

Kako da se rešite naelektrisane kose, kovrdzavosti i fizz efekta posle feniraja kose je večiti problem.

Ali postoje neki faktori koji ovu pojavu mogu pogoršati. Na primer, čim dođe zima, uvek se osećate kao da imate posla sa gomilom novih problema sa kosom i kožom, kao što su suva koža, ispucale usne i ravna, naelektrisana kosa koja lebdi oko glave poput Ajnštajnove.

Svaki od ovih problema sa lepotom stvara frustracije, ali naelektrisana kosa može biti posebno neugodna—ponekad, šta god da radimo, izgleda da ne možemo da ukrotimo kosu.

Šta uzrokuje naelektrisanu kosu?

Naelektrisana kosa nastaje kada vaša kosa izgradi električni naboj, što znači da je dobila neke dodatne elektrone zahvaljujući trenju ili promeni vlažnosti.

Zbog toga se pramenovi vaše kose odbijaju, ostavljajući kosu kovrdžavom i teškom za stilizovanje. Osim toga, elementi, nedostatak vlage u vazduhu i zagrejana unutrašnja prostorija mogu pogoršati naelektrisanu kosu.

Kao prvo, pošto zimski vazduh često ima nisku ili nikakvu vlažnost, statički elektricitet je često lošiji tokom sezone (voda je odličan provodnik energije, tako da što je veća vlažnost, manje je statike problem).

A kape koje nosimo zimi da bismo se ugrejali? One takođe pogoršavaju statički elektricitet, stvaraju trenje i stvaraju statički elektricitet u kosi dok ih nosimo na glavi tokom dana.

Srećom, postoje proizvodi za negu kose, posebno regeneratori, dizajnirani da povrate normalan naboj kose, čineći je manje kovrdžavom i lakšom za rukovanje.

Čitajte dalje za savete kako da se rešite naelektrisane kose.

1. Počnite sa hidratantnim šamponom.

Održavanje vlažnosti vaše kose je najlakši način da osigurate da je naoružana hidratacijom neophodnom za borbu protiv kovrdžanja, statičkog elektriciteta i drugih neugodnih nuspojava zbog vremenskih prilika. Počnete sa kvalitetnim šamponom i balzamom koji brinu o suvoj kosi.

Upotrebom pravih proizvoda za negu kose, vaše vlasište održava prirodnu ravnotežu vlage i ulja, a vaša kosa ostaje fleksibilna i nahranjena.

2. Nikada ne preskačite regenerator.

Da, važno je koristiti hidratantne proizvode ali balzam je posebno važan za izbegavanje kovrdzanja.

To je zato što, iako sastojci površinski aktivnih materija u nekim šamponima mogu doprineti naelektrisanju vaše kose, regeneratori su dizajnirani da to suprotstave.

Naravno, oni su takođe dizajnirani da pomognu u zatvaranju kutikule kose i poboljšanju njenog ukupnog sjaja i upravljivosti. Ali ako pokušavate da se suprotstavite kovrdzanju ili naelektrisanju kose, nikada ne preskočite regenerator.

3. Povremeno koristite masku ili tretman za duboko kondicioniranje.

Ako je vaša kosa oštećena, možda ćete otkriti da redovno korišćenje balzama nije dovoljno da vaši pramenovi ostanu vlažni. U tom slučaju, korišćenje maske ili tretmana za duboko regenerisanje jednom nedeljno može pomoći da vratite mekoću i sjaj vaše kose.

4. Nanesite proizvod koji se ne ispira

Čak i ako kod kuće koristite vrhunske proizvode za kosu, surovo vreme kojem ste izloženi tokom putovanja na posao i pauze za ručak može sve pokvariti.

Brzo rešenje je da u torbici nosite bocu balzama za kosu ili ulje za kosu -putno pakovanje. Malu količinu rastvorite u dlanovima i prođite prstima kroz kosu, na krajeve kose ne teme.

Vlaga u proizvodu će eliminisati električni naboj koji uzrokuje naelektrisanje, a ta vlaga i ulje će omogućiti da vaša kosa ponovo postane meka i laka za oblikovanje.

Naelektrisana kosa

5. Držite se dalje od proizvoda koji sadrže sastojke koji isušuju kosu.

Baš kao što čitate etikete na hrani da biste znali koji se sastojci nalaze u vašoj ishrani, trebalo bi da uradite isto kada su u pitanju proizvodi za kosu.

Neki devojke, posebno one sa loknama, treba da budu oprezne sa sulfatima, hemikalijama u šamponima i balzamima koji pomažu u čišćenju vaše kose i kože glave.

Osobe sa prirodno suvom kosom mogu osetiti da je previše isušujuća tekstura šampona stvarajući tako tvrdu kosu. Takođe obratite pažnju na alkohol, koji se često nalazi u gelovima, penama za stilizovanje i suvim šamponima. Neki oblici alkohola mogu imati efekat sušenja vaše kose i kože glave.

6. Šamponirajte kosu ređe.

Što više šamponirate, više skidate prirodna ulja sa svoje kose. Umesto da perete kosu svaki dan, šamponirajte kosu svaki drugi dan.

Ako ste neko ko je sklon masnoj kosi ili neko ko često vežba, ovaj savet možda nije idealan za vas. Ali ako ste zabrinuti zbog kovrdzavosti ili je naelektrisana kosa vaš problem, vredi pokušati da smanjite pranje na bilo koji način.

7. Umereno zagrevajte kosu tokom feniranja i uvek je zaštitite.

Korišćenje vrućih alata može iz vaše kose izvući vlagu, zbog čega dermatolozi generalno preporučuju da ograničite toplotno oblikovanje ako vam je kosa suva ili istanjena.

Zbog toga uvek koristi sprej za zaštitu od toplote kada stilizuje pramenove. Sprej za zaštitu od toplote pomoći će vam da vlagu ostane zaključana u vašoj kosi.

Naprskajte zaštitnik od toplote pre sušenja da biste dodali sjaj i osigurali antistatičku zaštitu.

8. Vežite kosu

Ako vam je kosa dovoljno duga, punđa ili pletenica su savršen način da sprečite da vam pramenovi postanu lepršavi i naelektrisani.

9. Izbegavajte plastične češljeve.

Korišćenje plastičnih češljeva i četki na kosi može da izazove statički elektricitet, slično kao onaj stari trik koji ste radili kao dete da biste kosu podigli trljanjem plastičnog balona na nju.

Umesto toga,  pogledate četke i češljeve napravljene od drugih materijala, kao što su četke od veprovih čekinja i drveni češljevi.

Iako metalni češljevi mogu biti od pomoći u izbegavanju statičkog elektriciteta,  izbegavajte i njih jer mogu biti grubi po dlaku i neizbežno dovesti do lomljenja.

elektricitet kose 1

11. Umotajte kosu u peškir od mikrovlakana ili majicu umesto u frotir.

Lako je baciti kosu u isti peškir koji koristite nakon tuširanja, ali stručnjaci preporučuju izbegavanje ove navike.

Kosa je najlomljivija kada je mokra, tako da zaista zaslužuje kvalitetan tretman. To znači da ne trljate kosu agresivno. Umesto toga, umotajte je i stisnite peškirom za kosu, ili koristite staru pamučnu majicu da upije višak vode.

Centralno grejanje, vlaga, preterano četkanje… bez obzira na uzrok, naelektrisana kosa može biti frustrirajuća.

To se dešava kada negativno naelektrisani elektroni lete sa vaše kose, ostavljajući vaše pramenove ispunjene pozitivnim naelektrisanjem koji se opiru jedni drugima, što rezultira nepredvidivom kosom.

Od trikova za lepotu do hidratantnih šampona, evo  načina koji mogu pomoći u borbi protiv nealektrisane kose, bez obzira na vremenske prilike.

elektricitet u kosi

Kako zaustaviti naelektrisanu kosu

Metalni češljevi su bolji za češljanje naelektrisane kose. Zašto?

Zato što je metal provodljiviji i uzrokovaće da se električni naboji koji se nakupljaju u kosi isprazne, smanjujući količinu prisutne statike.

Ali nisu najnežnije prema vašoj kosi, tako da ne bi trebalo da zamenite vaše uobičajene četke i češljeve.

Pre nego što izađete iz kuće,  poprskajte malo laka za kosu na četku i pređite njome po kosi od korena do vrhova da biste lagano postavili svoj stil na mesto i izgladili letenje. Ova tehnika je takođe odlična za popravke frizure tokom dana.

Dodavanje ulja za kosu u vašu rutinu pre stilizovanja može zadržati vlagu i smanjiti kovrdzavost i naelektrisanje.

Voda može ukrotiti kosu u hitnim slučajevima
To je najjednostavniji trik,  ako nemate lak za kosu ili hidratantnu kremu, samo koristite vodu da biste držali kosu pod kontrolom.

Koristite hidratantni šampon i balzam

Pobrinite se da vaš šampon i balzam budu što je moguće više hidratantni, jer je suva kosa naelektrisana.

Pokušajte da tražite proizvode koji nisu samo hranljivi, već i ne sadrže sulfate, parabene, silikone i boje za sjajnu, glatku, zdravu kosu.

Kada je kosa mokra, ona upija veliku količinu vode i ovo oticanje uzrokuje da se spoljašnji sloj, poznat kao kutikula, podigne.

Ovo čini vašu kosu posebno ranjivom. Standardni peškiri su grubi prema vašim delikatnim pramenovima, ova oštećenja dovode do lomljenja i suve oštećene kose sklone kovrdžanju i letenju.

Ali postoje i druge opcije. Isprobajte peškir od mikrovlakana  da osušite kosu, oni upijaju višak bez isušivanja kose. Čak i majica od mekog pamuka radi posao.

Svileni jastuci mogu pomoći u letenju kose i zaustaviti naelektrisanu kosu

Ne samo da svilene ili satenske jastučnice dodaju dašak holivudskog glamura vašoj spavaćoj sobi, već štite i kutikulu dok spavate.

Ovo je posebno dobro za kosu koja se oblikuje ujutru, jer vaši pramenovi neće biti uopšte raščupani od spavanja i okretanja.

Da li ste ikada pokušali da obučete vuneni džemper i zatekli kosu na vrhu glave?  Na primer, kada nosite šešir ili kapu, kada pokrijete glavu maramom, kada nosite vuneni džemper/kapuljač ili kada koristite plastični češalj.

Naelektrisana kosa se može češće iskusiti tokom zime, što dovodi do kovrdžanja, lomljive kose i samim tim opadanja kose.

Kada se vaša kosa trlja o grubu površinu, to izaziva električni naboj u vašoj kosi, zbog čega vaša kosa stoji na kraju ili postaje kovrdžava ili je privlači druga površina.

Ovo se zove naelektrisana kosa. Sada se sigurno pitate šta tačno uzrokuje  naelektrisanu kosu?

frizz u kosi
Kada se vaša kosa trlja o grube površine (češće zimi), trenje dovodi do stvaranja statičkog elektriciteta između površina.

Obično je uzrokovano protokom elektrona od jednog objekta do drugog i nagomilavanjem elektrona u jednom od objekata.

Ovo dovodi do toga da je jedan od objekata pozitivno naelektrisan dok je drugi negativno naelektrisan. Zbog prisustva elektrona u vašoj kosi, protok statičkog elektriciteta postaje lak i stoga se u vašoj kosi razvija statički naboj koji ih dovodi do toga da ih privuče neka površina (ili balon), da se zalepe za vunene površine, uzrokuju letenje , itd.

Pored toga, naelektrisana dlaka nastaje kada dođe do promene vlažnosti.

Pošto je tokom zime u vazduhu vrlo malo vlage, vaša kosa ima tendenciju da postane suva, što povećava šansu da se u njoj razvije statički naboj.

Naelektrisana kosa tada može dovesti do toga da vaša kosa postane kovrdžava, lomljiva i slaba, što na kraju može uzrokovati opadanje kose. Evo nekoliko saveta i trikova za borbu protiv njih.

Kako se osloboditi naelektrisane kose?

Evo nekoliko saveta za negu kose koje možete pratiti da biste uspeli u borbi protiv naelektrisane kose.

1. Koristite dobar regenerator: Regeneratori nude dvostruku zaštitu kako biste izbegli naelektrisanu kosu i nadoknadili vlagu izgubljenu tokom hladnijeg vremena.

Regeneratori sadrže mešavinu hidratantnih hranljivih materija koje deluju kroz svaki sloj vaše kose. Hidratantne kreme prisutne u regeneratoru štite vašu kosu od trenja koje dovodi do naelektrisanja.

Pravi način upotrebe balzama je da ga nanesete od sredine do donjih krajeva kose, a ne na vlasište.

2.Koristite metalni češalj
Korišćenjem plastičnog češlja naelektrisanja se prenose sa češlja na kosu, uzrokujući  naelektrisanu kosu. Dakle, trebalo bi da pređete sa plastičnog na metalni češalj.

Metalni češljevi ne samo da smanjuju nakupljanje statičkog elektriciteta u vašoj kosi, već i olakšavaju pražnjenje električnih naboja u kosi.

Ovo može smanjiti  naelektrisanu kosu, kovrdzavost i neposlušnost dajući vam pramenove koje možete lakše oblikovati.

3. Umesto vune, koristite svilu za šal i postavu šešira. Vlakna vune vrlo lako prenose statiku na vlakna vaše kose zbog njihove grube površine, što lako dovodi do trenja.

Ali glatka svila lako klizi bez dodavanja ikakvog trenja, što ne dovodi do naelektrisane kose.

4. Koristite ovlaživač u prostoriji

Da biste vratili vlagu suvom, unutrašnjem vazduhu, koristite ovlaživač. Pošto je naelektrisana kosa uzrokovana promenom vlažnosti, ovo će pomoći da se drži pod kontrolom.

Verujte nam, vaša kosa će vam biti zahvalna!

Ako se pridržavate gore navedenih saveta kao što je upotreba regeneratora i seruma za krajeve kose, vrlo je lako izbeći naelektrisanu kosu.

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

8 saveta za negu grube kose

Gruba kosa može zahtevati dodatnu hidrataciju kako bi se sprečilo oštećenje dužine kose. Imamo za vas 8 saveta za negu

Opadanje kose posle dijete

Kako su gubitak težine i gubitak kose povezani? U nekim slučajevima, gubitak težine može dovesti do gubitka kose. Opadanje kose

Kako da kosa brže raste?

Neki načini za podsticanje zdravijeg i bržeg rasta kose mogu uključivati ishranu sa više proteina, korišćenje proizvoda napravljenih od kofeina,

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.