Blog

Gubitak kose kod muškaraca

Gubitak kose kod muškaraca – androgena alopecija

Muška androgena alopecija ( muška ćelavost) je najčešći uzrok gubitka kose kod muškaraca. Gubitak kose kod muškaraca je progresivan.

Muška ćelavost je povezana sa vašim genima i muškim polnim hormonima.

Obično prati obrazac opadanja kose i stanjivanja kose na vrhu glave. Svaki pramen kose nalazi se u maloj rupi (šupljini) na koži koja se zove folikul.
Ćelavost kod muškaraca ima tendenciju da se sporo razvija.

Tretman šamponom protiv opadanja kose i  tabletama protiv opadanja kose, može smanjiti dalji gubitak kose, i nekim muškarcima kosa ponovo izraste.

Viviscal tablete za muškarce

Interesantan blog i nas saradnik ukoliko trazite  dodatne informacije o samponima je shampookosa

Muškarci koji imaju tendenciju da vide najbolje rezultate počinju sa lečenjem ubrzo nakon što primete gubitak kose. Evo šta je dostupno za lečenje androgene alopecije (medicinski naziv za ovu vrstu gubitka kose).
Gubitak kose kod muškaraca može početi rano. Ponekad počinje u kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama života.

Do 50 godina starosti, više od polovine muškaraca ima vidljiv znak gubitka kose, i ima problem kao što je primetno proređivanje, opadanje kose ili ćelavost.

Gubitak kose kod muškaraca

Ćelavost kod muškaraca ima tendenciju da se sporo razvija
Počevši od opadanja kose ili ćelave tačke na vrhu glave, ova vrsta gubitka kose može uzrokovati stanjivanje i gubitak kose godinama.
Iako ne morate da lečite ovu vrstu gubitka kose, postoje opcije lečenja. Tretman može smanjiti dalji gubitak kose, a nekim muškarcima kosa ponovo raste.

Lekovi koje je odobrila FDA za gubitak kose kod muškaraca
Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je sledeće lekove za lečenje gubitka kose kod muškaraca.

Lokalni minoksidil (dostupan bez recepta)
Široko dostupan u prodavnicama i on line prodaji, ovo je najčešće korišćeni tretman za gubitak kose kod muškaraca.

Šta pokazuju studije: U kliničkim ispitivanjima, pokazalo se da minoksidil smanjuje gubitak kose, stimuliše rast kose i jača postojeće pramenove kose. Iako minoksidil može pomoći, malo je verovatno da ćete videti potpuni ponovni rast.

Način upotrebe: Nanesite na kožu glave.

Kada koristiti: Minoksidil se primenjuje dva puta dnevno, svaki dan.

Koliko vremena je potrebno da se vide rezultati: Neki muškarci reaguju na minoksidil bolje od drugih, a neki muškarci ne vide nikakvu razliku. Ako vam minoksidil deluje, može proći do šest do 12 meseci da biste videli rezultate. Važno je pratiti uputstva, koja uključuju primenu minoksidila svaki dan.

Mogući neželjeni efekti: Kada koriste minoksidil, neki muškarci dobiju iritiranu kožu glave. Čini se da novija formulacija, koja je pena, smanjuje ovaj rizik.

Ostali mogući neželjeni efekti uključuju svrab kože glave ili glavobolje.

Može se koristiti samostalno: Mnogi muškarci vide rezultate kada koriste samo minoksidil. Ako posetite dermatologa, vaš dermatolog može dodati lekove na recept u vaš plan lečenja. Ovo može poboljšati rezultate.

Ako prestanete da koristite minoksidil: Pošto vam minoksidil pomaže u održavanju debljine kose, neke dlake mogu izgledati tanje. Takođe ćete postepeno primetiti da gubite više kose.

Lekovi za gubitak kose kod muškaraca

Uz sve tretmane, suplemente i šampone, ili serume protiv opadanja, muškarci mogu da imaju bolje rezultate kada počnu sa lečenjem ubrzo nakon što primete gubitak kose.

opadanje kose muskarci

Finasterid (lekovi na recept)
Ovo je lek koji se izdaje na recept jedino ako vam recept izda dermatolog.

Šta pokazuju studije: pokazalo se da finasterid usporava dalji gubitak kose kod oko 80% do 90% muškaraca koji ga uzimaju. Neki muškarci takođe vide ponovni rast kose, što se obično javlja kod muškaraca koji počnu sa finasteridom kada prvi put primete znake gubitka kose.

Koliko vremena je potrebno da se vide rezultati: Ako vam finasterid pomaže, počećete da vidite rezultate za oko 6 meseci.

Mogući neželjeni efekti: Neki muškarci koji uzimaju finasterid razvili su neželjene efekte.

To uključuje gubitak libida, otok i osetljivost u grudima i depresiju.  Zbog ozbiljnosti ovih neželjenih efekata, vaš dermatolog će želeti da zna više o vama pre nego što vam prepiše finasterid. Vaš dermatolog će vam dati kompletan pregled i pitati vas o postojećim stanjima i lekovima koje uzimate.

Može se koristiti samostalno: Ako je finasterid deo vašeg plana lečenja, možete ga uzimati samostalno ili ga koristiti zajedno sa minoksidilom.

Ako prestanete da uzimate finasterid: Da biste održali rezultate, morate nastaviti da uzimate jednu pilulu svaki dan. Kada prestanete da uzimate ovaj lek, gubitak kose se vraća.

O laserskim uređajima za gubitak kose kod muškaraca

Sada je dostupno nekoliko laserskih uređaja za lečenje gubitka kose kod kuće.

Postupci koji se koriste za lečenje gubitka kose kod muškaraca

U zavisnosti od lokacije i stepena gubitka kose, vaš dermatolog može preporučiti jednu (ili obe) od ovih procedura:

Transplantacija kose: Ako tražite trajno rešenje, možda biste želeli da razmislite o transplantaciji kose. Ova procedura više ne uključuje pomeranje čepova kose sa jednog dela vlasišta na drugi. Danas vam transplantacija kose može dati trajne rezultate prirodnog izgleda.

Plazma bogata trombocitima (PRP): Iako PRP nije trajno rešenje, tretmani održavanja mogu vam pomoći da održite rezultate.

PRP se može koristiti samostalno ili dati pre transplantacije kose da bi se poboljšali rezultati.

Ako vam dermatolog preporuči PRP, evo šta možete očekivati.

Mala količina vaše krvi bi se izvukla i stavila u mašinu koja odvaja vaše crvene krvne ćelije od plazme.

Vaša plazma se zatim ubrizgava u vašu kožu glave. Ovo traje oko 10 minuta.

Moraćete da se vratite za još injekcija.

*Prva tri meseca se vraćate jednom mesečno. Zatim se vraćate jednom u tri do šest meseci.

U roku od nekoliko meseci, PRP može pomoći u smanjenju gubitka kose. Ubrzo nakon toga, neki pacijenti vide zadebljanje kose ili ponovni rast.

Kako dermatolog može pomoći kod gubitka kose

Ako želite da uradite nešto u vezi sa gubitkom kose, zakazivanje sastanka kod dermatologa može biti odlično za početak. Dermatolog može da vam kaže kakvu vrstu gubitka kose imate.

Ovo je važno jer različite vrste gubitka kose zahtevaju različite tretmane.

Dermatolog vam takođe može reći koje rezultate možete očekivati od lečenja.

Ako želite da lečite gubitak kose, dermatolog može da razgovara sa vama o opcijama koje će vam pomoći da vidite najviše poboljšanja.

opadanje kose 1

Tretmani protiv gubitka kose za muškarce variraju od transplantacija i lasera ​​do lekova kao što su minoksidil i finasterid.

Gubitak kose se ne može uvek sprečiti i može biti uzrokovan bilo genetikom ili životnom sredinom. Ali postoje tretmani i lekovi koji mogu pomoći u usporavanju procesa.

Pre nego što izađete i kupite suplemente i specijalne tonike, saznajte koji su obećavali u sprečavanju ili lečenju proređene kose kod muškaraca.

Lekovi na recept i bez recepta

Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je dva leka za lečenje ćelavosti kod muškaraca:

Minoksidil (Rogaine): Rogaine je dostupan u slobodnoj prodaji kao tečnost ili pena u formuli za muške i ženske Rogaine.

Nanosi se na kožu glave dva puta dnevno kako bi podstakao rast kose i sprečio gubitak kose.

Minoksidil je aktivni sastojak u Rogaine-u, a takođe je dostupan u generičkom obliku kao tečni rastvor ili kao oralna tableta.

I Rogainu i minoksidilu može biti potrebno 4-6 meseci da se vide rezultati. Rezultati takođe zavise od pravilne primene i doze.
Finasterid (Propecia, Proscar): Finasterid je pilula koju uzimate svakodnevno. Dostupan je samo na recept od vašeg lekara. FDA navodi da će generalno biti potrebno najmanje 3 meseca dnevne upotrebe da bi se videli rezultati leka.

Kombinacija minoksidila i finasterida: Neki ljudi koji imaju gubitak kose mogu imati koristi od kombinovanja minoksidila i finasterida kroz tretman na recept.

Dok je minoksidil dostupan u slobodnoj prodaji, najveća dostupna koncentracija je 5%.

I za minoksidil i za finasterid, može proći do godinu dana da biste videli rezultate i moraćete da nastavite da ih uzimate da biste održali prednosti.

Transplantacije kose

Dve najpopularnije procedure transplantacije kose su transplantacija folikularne jedinice i ekstrakcija folikularne jedinice.

Imajte na umu da se obe procedure transplantacije kose smatraju operacijom, tako da mogu biti skupe i mogu izazvati određeni nivo nelagodnosti.

Postoje i određeni rizici, uključujući infekcije i ožiljke. Možda ćete morati da uradite više tretmana za transplantaciju kose da biste postigli željeni rezultat.

Transplantacija folikularne jedinice
FUT je „klasičniji“ metod. To uključuje uklanjanje neke kože, obično sa zadnje strane vlasišta, gde ima obilje kose. Hirurg zatim uklanja folikule sa te trake kože. Na kraju, oni ponovo ubacuju folikule dlake u deo vlasišta gde osećate gubitak kose.

Ekstrakcija folikularne jedinice
U FUE, hirurg uklanja folikule dlake direktno sa vlasišta i transplantira ih u ćelave delove vlasišta. Direktna implantacija kose (DHI) je modifikovana verzija ove tehnike u kojoj se za završetak procedure koristi specijalizovani alat.

Laserski tretman

Smatra se da laserski tretman pomaže u smanjenju upale u folikulima što sprečava ponovni rast za neke vrste gubitka kose kao što je alopecija areata.

Za druge vrste gubitka kose, tretman laserskom terapijom niskog nivoa (LLLT) može povećati rast kose putem drugih mehanizama.

Postoje ograničene studije koje podržavaju efikasnost laserskih tretmana za gubitak kose, ukazuje da je LLLT siguran i efikasan kada se koristi za lečenje gubitka kose kod muškaraca.

Promene životnog stila

Odvikavanje od pušenja

Ako ste pušač, verovatno ste čuli za negativne efekte pušenja na vaša pluća. Ali da li ste znali da pušenje može biti povezano sa gubitkom kose?

Studija iz 2020. godine koja je uključivala 1.000 muškaraca otkrila je da je većina onih koji su pušili imala određeni stepen gubitka kose, u poređenju sa manje od polovine učesnika koji nisu pušili.

Ako pušite, prestanak pušenja može pomoći u smanjenju gubitka kose.

Masaža skalpa

Masaže mogu pomoći i kod gubitka kose. Masiranje kože glave stimuliše folikule kose.

U maloj studiji iz 2016. godine, zdravi japanski muškarci koji su primali 4 minuta masaže vlasišta svakog dana tokom 24 nedelje imali su gušću kosu na kraju studije.

Istraživanja iz 2019. godine takođe su pokazala da su masaže vlasišta povezane sa poboljšanjem gustine kose.

Uravnotežena ishrana

Uravnotežena ishrana može pomoći da vaša kosa bude zdrava. Važno je da u svoju ishranu uključite raznovrsno povrće, voće, integralne žitarice, nezasićene masti i nemasne proteine. Ograničavanje slatkiša je takođe korisno.

Povezanost između određenih vitamina i minerala koji se nalaze u hrani i zdrave kose je naučno dokazana. Razmislite o tome da u svoju ishranu dodate ove namirnice:

namirnice bogate gvožđem, uključujući nemasnu govedinu, pasulj, zeleno lisnato povrće, žitarice obogaćene gvožđem i jaja
hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, skuša, tunjevina, laneno seme, žumanca, seme konoplje i orasi
namirnice sa visokim sadržajem proteina, kao što su jaja, nemasno meso i morski plodovi
Pijenje puno vode je takođe važan deo uravnotežene ishrane.

Smanjiti stres

Stres može imati negativne efekte na telo, uključujući i kosu, i može dovesti do gubitka kose.

Strategije koje pomažu u smanjenju stresa uključuju:

redovna fizička aktivnost kao što je vežbanje
slušanje muzike
praktikovanje joge
meditirajući
dovoljno spavati
Prirodni lekovi

Ulja- Ulje ruzmarina se takođe tradicionalno koristi za povećanje cirkulacije krvi u koži glave.

Kokosovo ulje, ricinusovo ulje i maslinovo ulje se takođe široko preporučuju.

Biotin
Biotin je vitamin koji se prirodno nalazi u hrani kao što su orasi, slatki krompir, jaja, luk i zob.

Postoje neki dokazi da uzimanje biotina može pomoći u usporavanju gubitka kose, ali većina istraživanja je urađena kod žena sa nedostatkom biotina.

Zeleni čaj
Još jedan navodni biljni lek za gubitak kose je zeleni čaj.

Hibiskus
Kineski hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis) se široko prodaje u Indiji za rast kose.

Saveti za negu kose za smanjenje gubitka kose

Budite nežni sa svojim pramenovima
Pokušajte da budete što je moguće nežniji prilikom češljanja ili oblikovanja kose. Stalno uvrtanje, uvijanje ili zatezanje kose može dovesti do gubitka kose.

Ako ste zabrinuti zbog proređivanja kose, možda biste želeli da izbegnete sledeće

Uzroci gubitka ili stanjivanja kose kod muškaraca

Gubitak kose može biti uzrokovan:

Genetika i porodična istorija: Ako vaši rođaci imaju gubitak kose, veća je verovatnoća da ćete ga imati.

Muška ćelavost ili androgena alopecija je genetsko stanje u kojem ljudi postepeno gube kosu.

Ovo se može pokazati kao usporavanje opadanja kose ili stanjivanje mrlja na temenu glave.

Neka medicinska stanja kao što su hormonski problemi ili autoimune bolesti uzrokuju gubitak kose.

Na primer, problemi sa štitnom žlezdom, infekcije vlasišta ili trihotilomanija (poremećaj čupanja kose) mogu dovesti do proređivanja kose ili ćelavih mrlja. Autoimuno stanje zvano alopecija areata se razvija kada imuni sistem napadne folikule dlake što rezultira ćelavim mrljama.

Lekovi i medicinski tretmani: Gubitak kose je potencijalni neželjeni efekat nekoliko lekova za stanja kao što su rak, depresija, giht, bolesti srca i artritis.

Stres: Hronični stres ili stresni događaji mogu dovesti do privremenog proređivanja kose.

Muška ćelavost, poznata i kao androgena alopecija, je nasledna osobina. Pogađa više od polovine muškaraca starijih od 50 godina. Međutim, stres ili druga autoimuna stanja kao što je alopecija areata takođe mogu uticati na gubitak kose.

Tipično je da izgubite oko 50 do 100 vlasi svaki dan. Obično ovaj gubitak nije primetan jer nova kosa raste da bi zamenila izgubljenu.

Gubitak kose i ćelavost nastaju kada kosa prebrzo opada ili nove dlake prestanu da rastu.

U zavisnosti od uzroka gubitka kose, možete primetiti da kosa polako proređuje ili se pojavi iznenadna ćelava mrlja. Gubitak kose može uticati samo na kosu na vašoj glavi ili na celo telo.

Kada posetiti doktora zbog gubitka kose
Razmislite o odlasku kod doktora ako:

dožive iznenadni gubitak kose
mislite da neki lek može izazvati vaš gubitak kose
imate i osip po koži glave
imate ljuskavu kožu

Sledeći uslovi mogu dovesti do gubitka kose:

dijabetesa
lupus
lichen planus
sarkoidoza
psorijaza kože glave
alopecija areata
stanja štitne žlezde
poremećaji u ishrani, zbog loše ishrane
nedostatak gvožđa anemija
celijakija

Ako imate bilo koje od ovih stanja, ili ako imate druge simptome osim gubitka kose, razgovarajte sa lekarom o lečenju osnovnih stanja. Vaš gubitak kose bi trebalo da se poboljša kako se vaše stanje poboljšava.

 

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

8 saveta za negu grube kose

Gruba kosa može zahtevati dodatnu hidrataciju kako bi se sprečilo oštećenje dužine kose. Imamo za vas 8 saveta za negu

Opadanje kose posle dijete

Kako su gubitak težine i gubitak kose povezani? U nekim slučajevima, gubitak težine može dovesti do gubitka kose. Opadanje kose

Kako da kosa brže raste?

Neki načini za podsticanje zdravijeg i bržeg rasta kose mogu uključivati ishranu sa više proteina, korišćenje proizvoda napravljenih od kofeina,

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.