Blog

Zeleni čaj za kosu

zeleni čaj za kosu

Zeleni čaj je napitak bogat antioksidansima u kome se uživa širom sveta. Zeleni čaj za kosu ima benefite koje ćemo u ovom članku navesti.

Studije su pokazale da zeleni čaj može pomoći u smanjenju nivoa dihidrotestosterona, hormona koji je povezan sa androgenom alopecijom, odnosno gubitkom kose kod muškaraca i žena.

Smanjenjem DHT-a, zeleni čaj pomaže u sprečavanju opadanja kose i stimulisanju njenog rasta.

Pijenje i upotreba proizvoda za kosu, koji sadrže zeleni čaj, mogu smanjiti rizik od gubitka kose, pa čak i podstaći ponovni rast kose.

Mnogi proizvodi za kosu od zelenog čaja, dostupni su u prodavnicama ili online, obavezno ih probajte ako vas muči opadanje kose. Nanesite zeleni čaj za kosu na kožu glave i koren kose za najbolje rezultate.

Takođe možete isprati čistu kosu kuvanim zelenim čajem, nakon šamponiranja kose.

Ako biste se radije držali zelenog čaja kao pića, možete bezbedno da uživate u 2-3 šoljice dnevno.

zeleni čaj za kosu

Pijenje zelenog čaja i upotreba proizvoda za kosu koji ga sadrže mogu smanjiti rizik od gubitka kose i čak podstaći ponovni rast kose.

U zelenom čaju se uživa vekovima i jedan je od najpopularnijih napitaka na svetu.

Proglašen kao lek za sve, mnoge kompanije su počele da dodaju zeleni čaj svojim proizvodima, posebno onima za koje se tvrdi da čine vašu kosu zdravijom.

Međutim, možda se pitate da li zeleni čaj zaista koristi vašoj kosi.

Šta je zeleni čaj?

Listovi čaja potiču od biljke Camellia sinensis. U zavisnosti od metode obrade, listovi čaja mogu proizvesti zeleni, crni ili beli čaj.

Zeleni čaj se pravi od svežih listova čaja koji su podvrgnuti sušenju i izlaganju sunčevoj svetlosti kako bi se sprečila oksidacija i fermentacija, što dovodi do posebnog ukusa zelenog čaja.

Određene vrste zelenog čaja mogu se podvrgnuti različitim metodama obrade. Na primer, matcha zeleni čaj se proizvodi od listova čaja pre berbe koji su ispod 90% hladovine, što rezultira bogatijim ukusom i većim sadržajem antioksidanata.

Zeleni čajevi su poznati po tome što su bogati antioksidansima. Većina antioksidanata u zelenom čaju potiče od jedinjenja poznatih kao flavonoli.

Najzastupljeniji i najmoćniji katehin u zelenom čaju je epigalokatehin galat (EGCG), koji je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i određenih vrsta raka.

Zbog bogatog sadržaja antioksidanata, zeleni čaj i njegovi ekstrakti se koriste u kozmetičke svrhe, kao što su sprečavanje gubitka kose i poboljšanje zdravlja kose.

Zeleni čaj se pravi od svežih, osušenih listova čaja, što rezultira višom koncentracijom antioksidanata, kao što je epigalokatehin galat.

caj za rast kose

Prednosti zelenog čaja za kosu

Zeleni čaj se dodaje mnogim proizvodima za negu kose zbog njegovih prednosti. Evo nekih potencijalnih prednosti zelenog čaja za kosu.

Može sprečiti gubitak kose

Gubitak kose pogađa mnoge muškarce i žene širom sveta i ima različite uzroke, kao što su stres, ishrana, autoimune bolesti i hormonske promene.

Hormonski gubitak kose, poznat kao androgena alopecija, pogađa oko 50 miliona muškaraca i 30 miliona žena u Sjedinjenim Državama.

U stvari, 50% muškaraca i 25% žena starijih od 50 godina doživeće određeni stepen gubitka kose uzrokovanog hormonima.

Tokom gubitka kose, prirodni ciklus rasta kose se menja. Ciklus uključuje tri faze — androgen (rast kose), katagen (prelazna faza) i telogen (gubitak kose).

Dva hormona, testosteron i dihidrotestosteron, mogu smanjiti fazu rasta kose i povećati gubitak kose. Neka istraživanja su pokazala da EGCG može inhibirati efekte ovih hormona na kosu i usporiti gubitak kose.

Čini se da EGCG smanjuje gubitak kose izazvan testosteronom tako što produžava androgenu fazu rasta kose i usporava telogenu fazu, što dovodi do opadanja kose.

Podržava rast kose

Zeleni čaj može podržati zdrav rast i ponovni rast kose.

U jednoj studiji, istraživači su dodali topikalni ekstrakt EGCG dobijenog od zelenog čaja na skalpove učesnika sa alopecijom.

Učesnici su doživeli značajno povećanje aktivnosti rasta kose.

zeleni caj benefiti za kosu

Čini se da EGCG povećava rast kose stimulacijom folikula dlake i sprečavanjem oštećenja kože i ćelija kose.

Međutim, trenutno je nepoznato koliko su brzi ili efikasni tretmani za kosu sa zelenim čajem za podsticanje rasta kose kod ljudi, posebno kod onih koji nemaju hormonski gubitak kose.

Poboljšana isporuka hranljivih materija

Kosa je deo mnogo većeg sistema koji se naziva integumentarni sistem, koji uključuje nokte, kožu i kosu. U stvari, vaša kosa raste direktno iz vaše kože, od koje dobija protok krvi i ishranu tokom faze rasta.

Istraživači su otkrili da konzumiranje suplemenata koji sadrži ekstrakt zelenog čaja tokom 12 nedelja povećava protok krvi u koži i isporuku kiseonika za 29%, u poređenju sa kontrolnom grupom.

U drugoj grupi u istoj studiji, 30 učesnika je pilo 4 šolje (1 litar) zelenog čaja tokom 12 nedelja. U poređenju sa kontrolnom grupom, grupa sa zelenim čajem pokazala je značajna poboljšanja u hidrataciji kože.

Loša cirkulacija krvi može dovesti do gubitka kose. Zbog toga, ispijanje zelenog čaja može povećati snabdevanje hranljivim materijama vaše vlasište i poboljšati rast kose.

Kako koristiti zeleni čaj za kosu

S obzirom na svojstva zelenog čaja i ekstrakta zelenog čaja koji podstiču rast, mnogi proizvodi za kosu uključuju ih kao glavni sastojak.

Možete ih kupiti ONLINE ili u većini maloprodajnih objekata kozmetike za kosu.

zeleni caj rast kose

zeleni čaj za kosu

Evo nekoliko načina da koristite zeleni čaj za kosu:

Šampon

Koristite dnevni šampon koji sadrži ekstrakt zelenog čaja. Obavezno nanesite veći deo šampona na korenje i kožu glave i nežno proribajte.

Regenerator

Nanesite regenerator od zelenog čaja ili masku za kosu na koren, vune i vrhove kose. Ostavite da deluje 3-10 minuta ili vreme koje je navedeno u uputstvima proizvođača.

Ispiranje kose

Dodajte 1-2 kesice zelenog čaja u kipuću vodu i ostavite da odstoje 5 minuta. Kada se ohladi, nanesite tečnost na kosu na kraju tuširanja.

Štaviše, možete pokušati da popijete 1–2 šolje (240–480 ml) zelenog čaja dnevno kako biste svom telu obezbedili dobar izvor antioksidanata.

Neki šamponi, balzami i maske za kosu su napravljeni od zelenog čaja ili ekstrakta zelenog čaja. Obavezno nanesite ove proizvode na koren kose i vlasište za najbolje rezultate.

Iako neka istraživanja podržavaju pijenje zelenog čaja i upotrebu proizvoda za kosu od zelenog čaja za podsticanje rasta kose, postoje neke važne stvari koje treba imati na umu.

Toksičnost
Dok je zeleni čaj bezbedan za konzumiranje, mnogi suplementi i ulja zelenog čaja sadrže znatno veće količine EGCG, što može dovesti do ozbiljnih problema, kao što su toksičnost jetre i stomačne tegobe.

Nedavni pregled je utvrdio da je bezbedan nivo unosa EGCG u suplementima i kuvanom čaju 338 mg i 704 mg dnevno.

Stoga, budite oprezni sa suplementima koji sadrže znatno veće doze.

Takođe, uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što započnete uzimanje suplemenata.

Što se tiče zelenog čaja, većina ljudi može bezbedno da pije do 3-4 šoljice dnevno.

Proizvodi za kosu od zelenog čaja se pojavljuju svuda, a njihova isplativost zavisi od toga kako ih koristite.

Folikuli dlake dobijaju protok krvi i ishranu kako bi podstakli rast pramenova kose. Jednom kada pramen (osovina) izraste iz folikula dlake, više ne dobija zalihe hranljivih materija.

Stoga, pijenje zelenog čaja neće uticati na snagu kose koju već imate. To će uticati samo na novu kosu koja se proizvodi u folikulu dlake.

Iako određeni proizvodi za kosu mogu da hidriraju i neguju pramenove kose, oni neće izazvati njihov rast.

Ako koristite masku za kosu ili šampon, obavezno ga nanesite na koren i kožu glave, jer će to pomoći da proizvod dođe do folikula kose.

Takođe, nežno istrljajte kosu kada koristite šampon kako biste izbegli oštećenje korena.

Pored toga, dodajte proizvode za kosu od zelenog čaja direktno na kožu glave i korene za najbolje rezultate.

Zeleni čaj je jedan od najčešće konzumiranih čajeva na svetu.

Ekstrakt zelenog čaja je njegov koncentrovani oblik, sa samo jednom kapsulom koja sadrži istu količinu aktivnih sastojaka kao prosečna šolja zelenog čaja.

Kao i zeleni čaj, ekstrakt zelenog čaja je odličan izvor antioksidanata. Njima se pripisuje niz zdravstvenih koristi – od unapređenja zdravlja srca, jetre i mozga do poboljšanja kože, pa čak i smanjenja rizika od raka.

Štaviše, mnoge studije su proučavale sposobnost ekstrakta zelenog čaja da pomogne u gubitku težine. U stvari, mnogi proizvodi za mršavljenje ga navode kao ključni sastojak.

Uprkos ovim prednostima, važno je znati da ekstrakt zelenog čaja takođe može biti toksičan kada se uzima u prekomernoj količini, tako da uvek razgovarajte sa zdravstvenim radnikom ako ste zainteresovani za uzimanje ovih dodataka.

Visok sadržaj antioksidanasa
Zdravstvene prednosti ekstrakta zelenog čaja su uglavnom zbog visokog sadržaja antioksidanata.

Antioksidansi mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u vašem telu tako što štite od oštećenja ćelija uzrokovanih molekulima zvanim slobodni radikali. Ovo oštećenje ćelija povezano je sa starenjem i nekoliko bolesti.

Istraživanja su pokazala da ekstrakt zelenog čaja povećava antioksidativni kapacitet vašeg tela (aktivnost sopstvenih antioksidativnih enzima vašeg tela) i štiti od oksidativnog stresa.

Ovo, zauzvrat, može sprečiti povezane zdravstvene probleme.

 

Šta uzrokuje sedu kosu?

Seda kosa se pojavljuje kada folikuli dlake izgube melanin, pigment koji daje boju vašoj kosi. Ako vaša kosa postaje bela

Losion za rast kose

Losion za stimulaciju rasta kose je ciljani tretman protiv gubitka kose, koji se primenjuje direktno na skalpu odnosno temenu glave.

Najbolja hrana za rast kose

Zdrava ishrana ima izuzetno važnu ulogu kada je rast i kvalitet kose u pitanju. Najbolja hrana za rast kose je

Zeleni čaj za kosu

Zeleni čaj je napitak bogat antioksidansima u kome se uživa širom sveta. Zeleni čaj za kosu ima benefite koje ćemo

Nega kose prirodnim putem

7 saveta – nega kose prirodnim putem Nega kose prirodnim putem može biti izazov. Koristiti regenerator ili ne, koristiti masku

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.