Seda kosa, uzroci i preparati za negu

Seda kosa

Pojava sede kose često je izvor nelagodnosti, zabrinutosti i niskog samopoštovanja, posebno kod žena.

Seda kosa, uzroci i preparati za negu su česta tema u našim salonima.

Koji su uzroci sede kose ?

Jedan od glavnih uzroka pojave sede kose svakako je genetika.

Kosa postaje seda kada ćelije koje proizvode određeni pigment više nisu prisutne u kosi i posledično se proizvodnja melanina smanjuje. Melanin je osnovni faktor koji određuje boju kose. Ovo smanjenje proizvodnje melanina može biti genetsko, tj. nasleđeno. Na primer, za članove iste porodice, pojavljivanje sede kose može se javiti u istom starosnom periodu.

Stres i česta stanja anksioznosti igraju važnu ulogu u pojavi sede kose. Stres je zapravo uzrok mnogih problema koji pogađaju kožu i kosu. Suočeni sa stresnim događajem, može se dogoditi da telo reaguje gubitkom kose i da, kada ponovo naraste, bude bele boje.

Starenje je sigurno primarni uzrok i očigledno najpoznatiji! Svi mi starimo i vremenom se promene u našem telu javljaju i na kosi. U stvari, struktura kose, tekstura i pigmentacija se menjaju sa godinama.

Loše navike, poput pušenja i nepravilne ishrane, još su pojave koje mogu prouzrokovati ranu pojavu bele kose, jer iscrpljuju telo neophodnim hranljivim sastojcima koji su neophodni za sprečavanje gubitka kose i borbu protiv nje. Koje su sve uzroci za pojavu sede kose možete pogledati ovde.

Seda kosa uzroci i preparati za negu

Kako rešiti ovaj tako osetljiv problem?

Da biste sprečili pojavu sedih, kada se ne tiče fiziološkog starenja ili drugih genetskih uzroka, preporučljivo je jesti sveže sezonsko voće i povrće bogato mineralima, hranljivim sastojcima i antioksidantima kao što su vitamin C i vitamin E, neophodni za suzbijanje slobodnih radikali.

Ishrana igra važnu ulogu kada je kosa u pitanju jer su kosi potrebni proteini, minerali vitamini, da bi folikul dlake bio zdrav.

Puno žena kaže da se farba samo zbog pojave sede kose, a onda se kao posledica farbanja javlja suva ili oštećena kosa, posebno ako se same farbaju bez saveta frizera, ili ako je farba neproverog kvaliteta.

Profesionalni proizvodi koji štite kosu i prekrivaju sede kose

Mnogi saloni i profesionalci koriste proizvode  bez amonijaka i hipoalergena koja garantuje neverovatne rezultate. Postoje profesionalne farbe za kosu, koje sadrže ulje izvanrednih svojstava, koje hrani, jača i čini kosu lepšom.

Krem boja bez amonijaka može se koristiti za toniranje tretirane i oštećene kose, za stvaranje boje, bez oštećenja temena, a takođe može pokriti sivu kosu čak i u slučaju osvjetljenja kose. Zapravo, njegov specifični oksidans nudi mogućnost stvaranja pokrivnih pigmenata, dok istovremeno osvetljava prirodne. Ukoliko ste rešili da sakrijete svoju sedu kosu koristite i adekvatan šampon za kosu nakon farbanja.

Poslednjih godina je moderna seda kosa. Časopisi su puni prelepih frizura gde se ističe prirodno seda kosa negovana i lepo oblikovana. Toliko je popularna siva nijansa da je sve češće tražena u salonima : pepeljasti pramenovi, cela kosa da bude u sivom tonu i slično. Kosi je važna nega za koju god opciju da se odlučite  seda ili farbana kosa, potrudite se da pre svega bude zdrava.

Seda kosa se dešava kada folikuli dlake izgube melanin, pigment koji daje boju vašoj kosi. Ako vaša kosa postaje bela u mlađoj dobi, to može biti uzrokovano genetikom ili osnovnim zdravstvenim stanjem.

Da li je bela seda kosa normalna?

Nije neuobičajeno da se vaša kosa menja kako starite. Kao mlađa osoba, možda ste imali punu glavu smeđe, crne, crvene ili plave kose. Sada kada ste stariji, možda ćete primetiti stanjivanje u određenim delovima glave ili vaša kosa može promeniti svoju prvobitnu boju u sivu ili belu.

Vaše telo ima folikule dlake, koje su male kesice koje oblažu ćelije kože. Folikuli dlake imaju pigmentne ćelije poznate kao melanin. Ove ćelije daju vašoj kosi boju. Ali tokom vremena, folikuli dlake mogu izgubiti pigment, što dovodi do bele kose.

Šta uzrokuje belu kosu u mladosti?

Bela kosa je uočljivija kod ljudi sa tamnijom bojom kose. Iako je bela kosa karakteristična za starenje, bezbojni pramenovi kose mogu se pojaviti u bilo kom uzrastu – čak i dok ste još u srednjoj školi ili na fakultetu. Ako ste tinejdžer ili imate 20 godina, možda ćete pronaći jedan ili više pramenova bele kose.

Mogu postojati načini za vraćanje pigmentacije, ali to zavisi od uzroka.

Evo uobičajenih uzroka prerane bele kose.

1. Genetika
Vaša genetika. porodično nasleđe igra veliku ulogu u tome kada (ili ako) dobijete belu kosu. Ako primetite belu kosu u ranom detinjstvu, verovatno je da su vaši roditelji ili baka i deda takođe imali sedu ili belu kosu u ranom uzrastu. Ne možete promeniti genetiku. Ali ako vam se ne sviđa kako izgleda vaša seda kosa, uvek možete da obojite kosu.

2. Stres
Svako se s vremena na vreme suočava sa stresom. Posledice hroničnog stresa mogu uključivati:

problemi sa spavanjem
anksioznost
promena apetita
visok krvni pritisak
Stres takođe može uticati na vašu kosu. Studija iz 2013. godine otkrila je vezu između stresa i iscrpljivanja matičnih ćelija u folikulima dlake miševa. Dakle, ako ste primetili porast broja belih pramenova, stres bi mogao biti krivac. Ova teorija bi takođe mogla da objasni zašto neki svetski lideri izgledaju brže stare ili sede dok su na funkciji.

3. Autoimuna bolest
Autoimuna bolest takođe može izazvati preranu sedu kosu. Ovo je kada imuni sistem tela napada sopstvene ćelije.

U slučaju alopecije i vitiliga, imuni sistem može da napadne kosu i izazove gubitak pigmenta.

4. Poremećaj štitne žlezde utiče da kosa posedi

Hormonske promene uzrokovane problemom sa štitnom žlezdom – kao što je hipertireoza ili hipotireoza – takođe mogu biti odgovorne za preranu belu kosu. Štitna žlezda je žlezda u obliku leptira koja se nalazi u dnu vašeg vrata. Pomaže u kontroli mnogih telesnih funkcija kao što je metabolizam. Zdravlje vaše štitne žlezde takođe može uticati na boju vaše kose. Preterano aktivna ili neaktivna štitna žlezda može dovesti do toga da vaše telo proizvodi manje melanina.

5. Nedostatak vitamina B-12

Bela kosa u ranom uzrastu takođe može ukazivati na nedostatak vitamina B-12. Ovaj vitamin igra važnu ulogu u vašem telu. Daje vam energiju, plus doprinosi zdravom rastu i boji kose.

Nedostatak vitamina B-12 povezan je sa stanjem koje se zove perniciozna anemija, a to je kada vaše telo ne može da apsorbuje dovoljno ovog vitamina. Vašem telu je potreban vitamin B-12 za zdrave crvene krvne ćelije, koje prenose kiseonik do ćelija u vašem telu, uključujući ćelije kose. Nedostatak može oslabiti ćelije kose i uticati na proizvodnju melanina.

6. Pušenje
Takođe postoji veza između prerane bele kose i pušenja. Jedna studija od 107 ispitanika otkrila je vezu između pojave sede kose pre 30. godine i pušenja cigareta.

Dobro je poznato da pušenje cigareta povećava rizik od raka pluća i srčanih bolesti. Dugoročni efekti, međutim, mogu ići dalje od srca i pluća i uticati na kosu. Pušenje sužava krvne sudove, što može smanjiti protok krvi do folikula dlake i uzrokovati gubitak kose. Pored toga, toksini u cigaretama mogu oštetiti delove vašeg tela, uključujući folikule dlake, uzrokujući ranu belu kosu.

Da li se seda kosa može sprečiti?

Sposobnost da se preokrene ili spreči bela kosa zavisi od uzroka. Ako je uzrok genetika, ne možete ništa učiniti da sprečite ili trajno preokrenete promenu boje.

Ako sumnjate na zdravstveni problem, obratite se lekaru da vidite da li je osnovno stanje odgovorno za belu kosu. Ako lečite osnovni zdravstveni problem, pigmentacija se može vratiti, ali nema garancija.

Prema jednoj studiji, ako problem sa štitnom žlezdom uzrokuje belu kosu, može doći do ponovne pigmentacije nakon lečenja hormonskom terapijom. Uzimanje vitamina B-12 ili tableta za ispravljanje nedostatka u ishrani, takođe može poboljšati zdravlje folikula dlake i vratiti vašu prirodnu boju. Ako se bela kosa pojavi kao rezultat stresa ili pušenja, ne postoje dokazi koji podržavaju povratak pigmentacije nakon prestanka pušenja ili smanjenja stresa.

Nega kose prirodnim putem

7 saveta – nega kose prirodnim putem Nega kose prirodnim putem može biti izazov. Koristiti regenerator ili ne, koristiti masku

Zamršena kosa

Zamršena kosa – najbolji saveti za održavanje i negu Zamršena kosa je naporna i teška za održavanje. Teško rasčešljavanje kose,

Preparati koji povećavaju volumen kose

Najbolji preparati koji povećavaju volumen kose 5 preparata koji povećavaju volumen kose, prema iskustvu naših frizera daju nepogrešive rezultate. Možda

Saveti za farbanje kose

Saveti za farbanje kose koje ovde izdvajamo pre svega su namenjeni onima koji se farbaju kod kuće ili žele da

Koristimo kolačiće na Vasiljev.rs sajtu kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pretraživanjem našeg sajta, vi prihvatate kolačiće.
Start typing to see products you are looking for.